Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

5 βιβλία για το καλοκαίρι

Η (δική μας) Μαρία μάς παρουσιάζει τη λίστα με τις 5 εκδόσεις που θα γεμίσουν με -ταξιδιάρικες και όχι μόνο- λέξεις το καλοκαίρι μας! 


Μαρία Μυλωνά

Ο Στίβεν Κίνγκ έλεγε ότι "Τα βιβλία είναι μια μοναδική, φορητή μαγεία". Φέτος το καλοκαίρι, λοιπόν, πριν φύγεις για διακοπές, γέμισε τις βαλίτσες σου με λίγη (ή και πολλή)... μαγεία. Για να σε βοηθήσουμε, σου παρουσιάζουμε τις κορυφαίες προτάσεις μας, για ένα καλοκαίρι γεμάτο λέξεις, που άλλοτε θα σε μαγέψουν, άλλοτε θα σε ταξιδέψουν, άλλοτε θα σε συγκινήσουν και άλλοτε θα σε κάνουν να γελάσεις δυνατά.  

1. "Στο αυτί της αλεπούς", Ευγενία Φακίνου, Εκδόσεις Κστανιώτη 

Ένα πανόραμα της Ελλάδας του 20ού αιώνα και των γεγονότων που σημάδεψαν τον τόπο και τους ανθρώπους. Πρόσωπα υπαρκτά, εμπλέκονται και συνοδοιπορούν με άλλα, μυθιστορηματικά. Σημαντικές στιγμές της Ιστορίας, που διαμόρφωσαν και καθόρισαν τη ζωή των ηρώων, με τη μνήμη –συλλογική και ατομική– να πλαισιώνει τον μικρόκοσμό τους. 

Λίγα λόγια για την ιστορία: Η Αννέζω γεννά τον Σταυρή. Ο Σταυρής αποκτά μια κόρη, την Άννα. Η Άννα μεγαλώνει ένα έκθετο κοριτσάκι, την Αριάδνη. Οι ζωές τους, γεμάτες περιπέτειες και ανατροπές, καλύπτουν μια χρονική περίοδο από το 1900 ως τις μέρες μας. Από τους Συμιακούς σφουγγαράδες και τον Έφηβο των Αντικυθήρων, στο δουλεμπόριο των δυτών. Από το αρχοντικό της Ύδρας, στις φτωχογειτονιές της Δραπετσώνας, όπου θα βιώσουν την ακραία εκμετάλλευση και ταπείνωση. Από τον βομβαρδισμένο Πειραιά του ’41, στη μικροαστική Κυψέλη. Από την ωραία Ναύπακτο και τον Κύριο Ντίκενς, στις διαδηλώσεις της Αθήνας του 2010.

fakinou750.jpg

2. Οι Βοστονέζες, Henry James, Μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος, Εκδόσεις Gutenberg

Μια ερωτική ιστορία, ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα και γοητευτικό μυθιστόρημα ιδεών. Μια διεισδυτική, πολιτική, ειρωνική ματιά στην Αμερική την εποχή της Ανοικοδόμησής της: εποχή κοινωνικών αλλαγών και προβληματισμών για τον ρόλο των φύλων, τη σεξουαλικότητα, την άνοδο του καταναλωτισμού, την γιγάντωση της κουλτούρας της διαφήμισης, τα ταξικά προνόμια και τη δημοκρατία στις νέες, μετεμφυλιακές ΗΠΑ.

Λίγα λόγια για την ιστορία: Η Όλιβ Τσάνσελορ, μέλος της βοστονέζικης καλής κοινωνίας και πρόμαχος του κινήματος για τη γυναικεία χειραφέτηση, πείθει μια ταλαντούχα κοπέλα λαϊκής καταγωγής, τη Βερίνα, να ζήσει μαζί της μακριά από τους άνδρες, και ν’ αγωνισθούν για τα δικαιώματα του φύλου τους. Η κατάσταση περιπλέκεται όταν ο Μπέιζιλ, ένας φτωχός, γοητευτικός και βαθύτατα συντηρητικός δικηγόρος από το Μισισιπί ερωτεύεται τη Βερίνα. Η μαχητική φεμινίστρια Όλιβ και ο πολέμιος κάθε προοδευτικού κινήματος Μπέιζιλ διεκδικούν με πάθος την όμορφη, ταλαντούχα, φιλόδοξη, αλλά και αφελή, έτοιμη να καταναλώσει ό,τι της προσφέρεται νεαρή γυναίκα. Μάχονται, παράλληλα, τόσο για την καρδιά της όσο και για το μέλλον της χώρας τους, λίγο μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

vostnezes750.jpg

3. Γραφικός χαρακτήρας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Το πρώτο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Νίκου Παναγιωτόπουλου, το οποίο απαρτίζουν 67 ιστορίες μιας... ανάσας, αρκετά μικρές ώστε να μπορούν να διαβαστούν ανάμεσα σε δυο στάσεις του (αθηναϊκού) μετρό. Μια συλλογή από ιστορίες, από εκείνες που ξεπηδούν απρόσκλητες καθώς ξεφυλλίζεις, ας πούμε, το άλμπουμ με τις οικογενειακές φωτογραφίες. Ιστορίες ασπρόμαυρες, αφού φαντάζουν κιόλας μακρινές, αν και ο απόηχός τους βρίσκει τρόπο να επιβιώνει, παρηγορητικός, μέσα στη βουή και την αντάρα. Ιστορίες που μαρτυρούν πως το παρελθόν βρίσκει πάντα τρόπο να τρυπώνει ανάμεσα στα λόγια μας. 

Λίγα λόγια για τις ιστορίες: Τα παιδικά του χρόνια, η σχέση του με τον μικρό του αδερφό, με τη μητέρα και τον πατέρα του- ο οποίος πέθανε σχετικά νέος, αφήνοντας εμφανές τραύμα στο γιο, οι συγγενείς, οι διακοπές, η πρώτη καλοκαιρινή δουλειά, ο στρατός και άλλες προσωπικές ιστορίες, που ξεκινούν στα μέσα της δεκαετίας του 60. 

xaraktiras750.jpg

4. Καλοκαίρι, Edith Wharton, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το Καλοκαίρι, που θεωρείται από αρκετούς το καλύτερο έργο της Ίντιθ Γουόρτον, συγκρίνοντάς το ακόμα και με τη Μαντάμ Μποβαρύ του Φλομπέρ, εκδόθηκε το 1917 και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, καθώς ήταν ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα που έφερε στο προσκήνιο τη σεξουαλική αφύπνιση μιας νεαρής γυναίκας. 

Λίγα λόγια για την ιστορία: Το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία της Τσάριτι Ρόγιαλ, μιας νεαρής κοπέλας με περήφανο και ανεξάρτητο χαρακτήρα, που ζει σε μια φτωχή επαρχιακή πόλη, υιοθετημένη από μια τοπική οικογένεια. Όταν ο νεαρός αρχιτέκτονας Λούσιους Χάρνεϊ θα επισκεφτεί τη μικρή πόλη για μια επιστημονική μελέτη, η δεκαοκτάχρονη Τσάριτι θα τον ερωτευτεί και θα ξεκινήσει μια παθιασμένη σχέση μαζί του.

kalokairi750.jpg

5. Δημόσιος καιρός, Κική Δημούλα, Εκδόσεις Ίκαρος 

Τέσσερα χρόνια μετά από τη δημοσίευση της προηγούμενης ποιητικής συλλογής της με τίτλο «Τα εύρετρα», η ποιήτρια επέστρεψε πέρσι και μάς συστήθηκε ξανά με το έργο της «Δημόσιος Καιρός». Πρόκειται για το δέκατο έβδομο ποιητικό βιβλίο της ποιήτριας και ακαδημαϊκού, σε μια έκδοση 95 σελίδων, με 55 υπαρξιακά ποιήματα. 

Λίγα λόγια για την ιστορία: ...δια χειρός Κικής Δημουλά 

Κι όμως κινείται

Σήκω μέρα.

Νίψου έτοιμο το πρωινό σου

σερβιρισμένος ο κόσμος

φρέσκος μόλις τον έκοψαν

από το δέντρο του ύπνου.

Πάρε μαζί σου και τ όνειρό του

για μεσημεριανό σου.

Κράτα λίγο και για το σούρουπο

θα πεινάσεις

θα ναι τα τρόφιμα

κλειστά.

Μόνο συγκράτησε όσο μπορείς

την επιδεικτική φιλάρεσκη εξάπλωσή σου.

Αφού ξέρεις

η πίσω μεριά ενός βουνού

ένα φου να σου κάνει

έσβησες πας.

dimoula750.jpg

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Να ονειρεύομαι το αδύνατο, αυτή είναι η επιδίωξή μου» Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θυμόμαστε τον μπαμπά του πιο ονειροπόλου ήρωα, που πέθανε στις 23 Απριλίου 1616

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.