Βουτιά διαρκείας στο κινηματογραφικό σύμπαν του Andy Warhol - AllYou.gr

Search

Βουτιά διαρκείας στο κινηματογραφικό σύμπαν του Andy Warhol

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας προσκαλεί να ζήσουμε για 12+ ώρες, στον αστερισμό του underground κινηματογραφιστή.

04 Φεβρουαρίου 2017

Με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του, στις 22 Φεβρουάριου του 1987, το «Flix it στη Στέγη»  αφιερώνει 12+ ώρες στον σκηνοθέτη Άντι Γουόρχολ με την προβολή επτά ταινιών του και μια βουτιά διαρκείας στο κινηματογραφικό του σύμπαν. Εμείς, λέμε να το απολαύσουμε αυτό το αφιέρωμα από την αρχή και να βρεθούμε στη Στέγη από το μεσημέρι.

Σε κόπιες 16mm, κατευθείαν από το The Circulating Film Library του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης, θα παρακολουθοήσουμε τους σούπερ σταρ μιας ολόκληρης εποχής –από την “it girl” του Factory, Έντι Σέτζγουικ, μέχρι τους Velvet Underground, και από τον ποιητή Τζέραρντ Μαλάνγκα μέχρι τη θρυλική Viva– να αφηγούνται με το δικό τους τρόπο την ιστορία μιας ατόφιας επαναστατικής ιδέας που ήθελε το Factory να γίνεται το Χόλλυγουντ του underground και τον Άντι Γουόρχολ να ενσωματώνει στην υπερπαραγωγική του ιδιοφυία το σινεμά έτσι όπως δεν το είχε δει κανείς πριν (και μετά) από αυτόν.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με το Poor Little Rich Girl (η γνωστότερη ταινία με την Έντι Σέτζγουικ, το κορίτσι που αγάπησε πιο πολύ ο Άντι Γουόρχολ). Στη συνέχεια, θα γίνει ένα... επικοινωνιακό διάλειμμα. Ανοιχτή συζήτηση για τον Άντι Γουόρχολ, με τους: Μαρίνα Φωκίδη (επιμελήτρια τέχνης, συγγραφέας), Κωνσταντίνο Γιάνναρη (σκηνοθέτης) και Πάνο Χ. Κούτρα (σκηνοθέτης).

Η συνέχει έχει ως εξής για σήμερα: The Life of Juanita Castro (μια πολιτική δήλωση πάνω στο φασισμό), Kitchen (γυρισμένο εξολοκλήρου στα λίγα τετραγωνικά μιας νεοϋορκέζικης κουζίνας),  The Nude Restaurant (η απάντηση του Γουόρχολ στη μόδα της βιομηχανίας πορνό).

Όλες οι ταινίες που θα προβληθούν σε ενιαίο πρόγραμμα στο αφιέρωμα του «Flix it στη Στέγη», αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την ουσία του σινεμά όπως το όρισε ο Άντι Γουόρχολ.​

«Αφήνω την κάμερα να τρέχει μέχρι να τελειώσει το φιλμ, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορώ να “συλλάβω” τους ανθρώπους την ώρα που είναι ο εαυτός τους. Είναι προτιμότερο να συμπεριφέρεσαι φυσικά, από το να στήνεις μια σκηνή και να υποδύεσαι κάποιον άλλον. Καταλαβαίνεις καλύτερα τους ανθρώπους όταν είναι ο εαυτός τους παρά όταν προσπαθούν να υποδυθούν τον εαυτό τους.» - Άντι Γουόρχολ (1934 – 1987)​​​

INFO

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 

4 Φεβρουαρίου (16:00) έως 5 Φεβρουαρίου (09.00) | Μικρή Σκηνή & Φουαγιέ 5ου ορόφου

Εισιτήριο ανά ταινία: 2 €
Πάσο ημέρας (περιορισμένος αριθμός):  7 €

Πρόγραμμα προβολών

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου

16:00 Poor Little Rich Girl (66 λεπτά)

17:30 Κάν’ το σαν τον Άντι Γουόρχολ – Ανοιχτή Συζήτηση* (60 λεπτά)

19:00 The Life of Juanita Castro (66 λεπτά)

20:30 Kitchen (70 λεπτά)

22:00 The Nude Restaurant (100 λεπτά)Ακολούθησε το allyou στο Instagram!