Το γυμναστήριο μπορεί να σε... παχύνει - AllYou.gr

Search

Το γυμναστήριο μπορεί να σε... παχύνει

Απίστευτο κι όμως αληθινό! 

25 Ιανουαρίου 2016

Η άσκηση είναι μια συνήθεια που συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο «εργαλείο» σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, αυξάνοντας τη συνολική ενεργειακή δαπάνη και ενισχύοντας τη μυϊκή μάζα του ατόμου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Έτσι, η άσκηση μπορεί να διευκολύνει την επίτευξη αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας, το οποίο απαιτείται για την μείωση του σωματικού βάρους, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων βρίσκεται «υπό έλεγχο».

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η άσκηση είναι πιθανό να λειτουργήσει ανασταλτικά, οδηγώντας τελικά σε αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δηλαδή αποτυχία απώλειας βάρους ή ακόμη και αύξησή του… Ουσιαστικά, κάτι τέτοιο συμβαίνει όταν οι θερμίδες που δαπανώνται μέσω της άσκησης αντισταθμίζονται πλήρως ή ενδεχομένως υπερκαλύπτονται από τη διαιτητική πρόσληψη.

Ειδικότερα, η έναρξη συστηματικής άσκησης, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της όρεξης. Έτσι, το γυμναστήριο είναι πιθανό να ενισχύσει τόσο την ενεργειακή δαπάνη όσο και την ενεργειακή πρόσληψη του ατόμου, ειδικότερα εάν επιλέξει να καταναλώσει τρόφιμα υψηλού θερμιδικού περιεχομένου. Από την άλλη, άτομα που ξεκινούν ένα πρόγραμμα συστηματικής άσκησης είναι πιθανό να εντάξουν στο διαιτολόγιό τους αθλητικά ποτά ή μπάρες, υποεκτιμώντας το θερμιδικό τους περιεχόμενο, το οποίο είναι συχνά αρκετά υψηλό.

Τέλος, η επίσκεψη στο γυμναστήριο λειτουργεί μερικές φορές ως …άλλοθι για διαιτητικές «παρανομίες», καθώς το άτομο θεωρεί πως μια κουραστική προπόνηση, του δίνει το περιθώριο να καταναλώσει ένα πλούσιο γεύμα ή κάποια λιχουδιά που διαφορετικά δε θα επέλεγε εν μέσω δίαιτας. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση συνήθως υπερεκτιμάται το σύνολο των θερμίδων που «κάηκε» κατά τη διάρκεια της άσκησης, το οποίο ουσιαστικά μπορεί να είναι κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα αποδώσει το επακόλουθο γεύμα.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΣΠΙΤΙ

Αυτό το κρεβάτι είναι μόνο για το κινητό σου

Εσύ έχεις ένα αναπαυτικό στρώμα να ξεκουραστείς τη νύχτα. Το κινητό σου;
ΠΑΙΔΙ

Υπάρχει οστεοπόρωση στα παιδιά;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη χαμηλή οστική πυκνότητα-μάζα στα παιδιά.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έτσι θα κρατήσεις φρέσκα τα κομμένα φρούτα

'Ενα απλό τρικ για να παρατείνεις τη ζωή των αγαπημένων φρούτων που έχεις ήδη κόψει!
FASHION NEWS
BEAUTY NEWS

Τα 10 καλύτερα hairstyles από το φαντασμαγορικό show της Victoria's Secret

Όταν ζηλέψαμε τα αψεγάδιαστα χτενίσματα που είχαν τα "αγγελάκια"...
SEX

Γιατί εκείνος μπορεί να κάνει σεξ μετά από το τσακωμό;

Νέα αμερικανική έρευνα εξηγεί γιατί η ερωτική διάθεσή του συντρόφου σου δεν κλωνίζεται από κανένα –μικρό ή μεγάλο– καβγά.