Το γυμναστήριο μπορεί να σε... παχύνει - AllYou.gr

Search

Το γυμναστήριο μπορεί να σε... παχύνει

Απίστευτο κι όμως αληθινό! 

25 Ιανουαρίου 2016

Η άσκηση είναι μια συνήθεια που συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο «εργαλείο» σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, αυξάνοντας τη συνολική ενεργειακή δαπάνη και ενισχύοντας τη μυϊκή μάζα του ατόμου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Έτσι, η άσκηση μπορεί να διευκολύνει την επίτευξη αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας, το οποίο απαιτείται για την μείωση του σωματικού βάρους, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων βρίσκεται «υπό έλεγχο».

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η άσκηση είναι πιθανό να λειτουργήσει ανασταλτικά, οδηγώντας τελικά σε αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δηλαδή αποτυχία απώλειας βάρους ή ακόμη και αύξησή του… Ουσιαστικά, κάτι τέτοιο συμβαίνει όταν οι θερμίδες που δαπανώνται μέσω της άσκησης αντισταθμίζονται πλήρως ή ενδεχομένως υπερκαλύπτονται από τη διαιτητική πρόσληψη.

Ειδικότερα, η έναρξη συστηματικής άσκησης, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της όρεξης. Έτσι, το γυμναστήριο είναι πιθανό να ενισχύσει τόσο την ενεργειακή δαπάνη όσο και την ενεργειακή πρόσληψη του ατόμου, ειδικότερα εάν επιλέξει να καταναλώσει τρόφιμα υψηλού θερμιδικού περιεχομένου. Από την άλλη, άτομα που ξεκινούν ένα πρόγραμμα συστηματικής άσκησης είναι πιθανό να εντάξουν στο διαιτολόγιό τους αθλητικά ποτά ή μπάρες, υποεκτιμώντας το θερμιδικό τους περιεχόμενο, το οποίο είναι συχνά αρκετά υψηλό.

Τέλος, η επίσκεψη στο γυμναστήριο λειτουργεί μερικές φορές ως …άλλοθι για διαιτητικές «παρανομίες», καθώς το άτομο θεωρεί πως μια κουραστική προπόνηση, του δίνει το περιθώριο να καταναλώσει ένα πλούσιο γεύμα ή κάποια λιχουδιά που διαφορετικά δε θα επέλεγε εν μέσω δίαιτας. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση συνήθως υπερεκτιμάται το σύνολο των θερμίδων που «κάηκε» κατά τη διάρκεια της άσκησης, το οποίο ουσιαστικά μπορεί να είναι κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα αποδώσει το επακόλουθο γεύμα.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

6 φθινοπωρινές αποχρώσεις μανό που πρέπει να δοκιμάσεις

Μην υποδεχτείς το Φθινόπωρο μόνο στην ντουλάπα σου, αλλά και στα νύχια σου!
ΑΣΚΗΣΗ

3 τρόποι να γυμναστείς παρέα με τον καλό σου

Ναι, μπορείτε να έρθετε πιο κοντά κάνοντας γυμναστική.
FASHION NEWS

O James Franco σκηνοθετεί την Gigi Hadid και το... κάνει σωστά!

Το γνωστό μοντέλο παρουσιάζει την νέα συλλογή της από μπότες, σε συνεργασία με το brand Stuart Weitzman
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

10 φορές που η Heidi Klum πέρασε το Halloween σε άλλο επίπεδο

Μια αναδρομή στις πιο εντυπωσιακές της εμφανίσεις, έτσι για να πάρεις έμπνευση.
ΥΓΕΙΑ

Πως να ξεχωρίσεις τη γρίπη από το κρυολόγημα

Μάθε να διαβάσεις σωστά τα σημάδια όταν τα πρώτα αψού κάνουν την εμφάνιση τους.
ΕΓΩ

Η κίνηση-ματ που θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς

Αν δυσκολεύεσαι να δουλέψεις, αν δε μπορείς να εστιάσεις τη σκέψη σου σε όσα πρέπει να ολοκληρώσεις, να τι μπορεί να φταίει.