Skip to main content

FOOD

Αδύνατη και το καλοκαίρι; ΕΤΣΙ θα τα καταφέρεις

4 υγιεινές συνήθειες που θα κρατήσουν τη γραμμή σου... άθικτη!


Φύλλις Νικολάου

Θες να διατηρήσεις τη σιλουέτα σου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού; Σου παρουσιάζουμε τις 4 πιο υγιεινές συνήθειες που θα σε κρατήσουν fit, αδύνατη και sexy!

#1: Επίλεξε έξυπνα

Προσπάθησε να προσθέσεις περισσότερες θρεπτικές τροφές στην διατροφή σου. Βασικός κανόνας σε αυτή την περίπτωση είναι η αντικατάσταση. Δηλαδή, στην κατηγορία των αμυλούχων τροφίμων να προτιμάς την κατανάλωση δημητριακών πρωινού ολικής άλεσης, ρύζι αναποφλοίωτο και πολύσπορο ψωμί, αντί των πιο επεξεργασμένων τροφών. Σε ό,τι αφορά στα γαλακτοκομικά, προτίμησε την κατανάλωση προϊόντων με μειωμένα λιπαρά, όπως γάλα και γιαούρτι 1-2%, καθώς και το τυρί με λιγότερα από 17% όταν αυτό είναι κίτρινο ή με λιγότερα από 12% όταν είναι λευκό.


#2: Πρόσθεσε ένα επιπλέον φρούτο ή λαχανικό την ημέρα στο μηναίο σου διατροφολόγιο

Αυξάνοντας την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, μειώνονται οι συνολικές θερμίδες που λαμβάνεις, κάτι που θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Μελέτες έχουν δείξει ότι, γενικά, δεν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες των πολύτιμων αυτών καρπών. Έτσι, μια καλή τακτική για όσες δεν τα καταδέχονται να τα βάλουν στο πιάτο τους, είναι να προσθέτουν κάθε μήνα από ένα φρούτο ή λαχανικό στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. Σε γενικές γραμμές, να θυμάσαι ότι τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα, ζωηρά χρώματα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες, οι οποίες προσφέρουν τα περισσότερα ευεργετικά συστατικά στον οργανισμό μας.

#3: Περιόρισε το (κακό) λίπος

Τα λιπαρά είναι ίσως το πια παρεξηγημένο θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε από τις τροφές μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε αν αποκλείσουμε τελείως το λίπος από τη διατροφή μας. Ωστόσο, και η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας. Μάλιστα, νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι καταναλώνουμε περισσότερα λιπαρά από αυτά που έχουμε ανάγκη. Επιπλέον, αυτά τα λιπαρά είναι κυρίως είτε κορεσμένα (π.χ. κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ολόπαχα γαλακτοκομικά) είτε trans (π.χ. τηγανητά). Την ίδια στιγμή, καταναλώνουμε λιγότερα πολυακόρεστα λιπαρά (που βρίσκονται στο ψάρι και τους ξηρούς καρπούς). Δώσε, λοιπόν, έμφαση στην κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών και περιόρισε τα κορεσμένα.

#4: Βάλε φρένο στις υγρές θερμίδες

Σε ό,τι αφορά στο αλκοόλ, οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε να δώσουμε έμφαση στη μερίδα, με αποτέλεσμα να «φορτωνόμαστε» αρκετές παραπάνω θερμίδες. Προτίμησε στην έξοδο σου ένα ποτήρι μπίρα (330 ml) ή ένα ποτήρι κρασί (125ml).  Σε ό,τι αφορά στα αναψυκτικά ροφήματα, προτίμησε τις light επιλογές. Γιατί; Σε δροσίζουν το ίδιο, αλλά δεν σου προσθέτουν τις ίδιες θερμίδες με τις κανονικές εκδοχές τους. Επιπλέον, στον καφέ περιόρισε ή απόφυγε τη χρήση ζάχαρης. Για να σε πείσουμε να το κάνεις, αρκεί να σκεφτείς ότι ένας γλυκός καφές με 2 κ.γλ. ζάχαρη περιέχει την ίδια ποσότητα ζάχαρης με ένα γλυκό. Τέλος, βάλε στο καθημερινό σου διαιτολόγιο 1-2 ποτήρια κρύο πράσινο τσάι, καθώς η αντιοξειδωτική δράση του θα ενισχύσει σημαντικά το μεταβολισμό σου.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.