Μέλλουσες μανούλες προσοχή: Αυτό το γάλα ΔΕΝ το πίνουμε - AllYou.gr

Search

Μέλλουσες μανούλες προσοχή: Αυτό το γάλα ΔΕΝ το πίνουμε

Νέα έρευνα εξηγεί γιατί. 

11 Μαϊου 2015

Οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες μητέρες που πίνουν βιολογικό γάλα είναι πολύ πιθανό να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού τους, ισχυρίζονται οι επιστήμονες από το Reading University στην Αγγλία. Κι αυτό επειδή το βιολογικό γάλα περιέχει 1/3 λιγότερο ιώδιο από το κανονικό γάλα, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του βρέφους και τη λειτουργία του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή του.

Το βιολογικό γάλα είναι εξαιρετικά δημοφιλές για τα υποτιθέμενα οφέλη που έχει για την υγεία, ανάμεσα στα οποία η υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα που κάνουν καλό στην καρδιά. Όμως, οι ερευνητές από την πλευρά τους θεωρούν ότι δεν περιέχει ικανοποιητική ποσότητα ιωδίου, το οποίο είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη των βρεφών μέσα στη μήτρα και κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Το ιώδιο θεωρείται ότι έχει σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση του εγκεφάλου, με σοβαρές επιπτώσεις στο δείκτη νοημοσύνης (IQ) και τη σχολική επιτυχία αργότερα στη ζωή των παιδιών.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ian Givens, αναφέρει ότι τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Food Chemistry θα μπορούσαν να έχουν «σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία». Όσο μειώνεται η κατανάλωση κανονικού γάλατος, τόσο μπορεί να επιδεινωθεί η έλλειψη του ιωδίου. Η έλλειψη ιωδίου στο βιολογικό γάλα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να συμπληρωθεί με πολυβιταμίνες ή πρόσθετες δόσεις ιωδίου από άλλες πηγές.

Παλαιότερες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες με ανεπάρκεια ιωδίου διατρέχουν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν χαμηλότερες βαθμολογίες IQ στην ηλικία των 9 ετών. Ο καθηγητής Jean Golding, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, αναφέρει: «Το γάλα αποτελεί σημαντική πηγή ιωδίου, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιο είναι το πλέον κατάλληλο είδος γάλακτος για κατανάλωση». Η συγκεκριμένη έρευνα διαπίστωσε ότι ειδικά στη Βρετανία το βιολογικό γάλα έχει λιγότερο ιώδιο από το κανονικό. Δεν είναι δεδομένο ότι αυτό ισχύει στον ίδιο βαθμό σε όλες τις χώρες.

Πηγή: http://www.infokids.gr/Ακολούθησε το allyou στο Instagram!