Δεν κοιμάσαι καλά τα βράδια; Από ΑΥΤΑ κινδυνεύεις - AllYou.gr

Search

Δεν κοιμάσαι καλά τα βράδια; Από ΑΥΤΑ κινδυνεύεις

Οι 5 "παρενέργειες" της έλλειψης ύπνου!

> ΥΓΕΙΑ ::
05 Νοεμβρίου 2015

1. Ενδίδεις στα τζανκ φουντ

Λιγότερος ύπνος από αυτόν που έχεις πραγματικά ανάγκη ίσως προκαλέσει στο σώμα σου επιθυμία για περισσότερες θερμίδες από αυτές που έχει ανάγκη, και μάλιστα σε μορφή αμυλούχων τροφών ή σνακ που περιέχουν ζάχαρη. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, άτομα που δεν κοιμήθηκαν αρκετά για δύο συνεχόμενα βράδια είχαν πιο ανεβασμένη την γκρελίνη, ορμόνη που προκαλεί πείνα, και σε χαμηλότερα επίπεδα την λεπτίνη, ορμόνη που «κόβει» την όρεξη.

2. Δεν μεταβολίζεις επαρκώς τη γλυκόζη

Η γλυκόζη είναι το «καύσιμο» που έχουν ανάγκη τα κύτταρά μας για να λειτουργήσουν. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, μετά από 6 μόλις μέρες περιορισμένου ύπνου οι άνθρωποι αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, την ορμόνη που βοηθάει στη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα. Σε άλλη σχετική μελέτη, τα τεστ έδειξαν ότι όσοι κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες την ημέρα, παρόλο που μπορεί να δηλώνουν ότι αυτός ο ύπνος καλύπτει τις ανάγκες τους, στην πραγματικότητα ο οργανισμός τους δεν μεταβολίζει σωστά τα σάκχαρα. 

3. Βρίσκεσαι πάντα σε εγρήγορση

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ο ανεπαρκής ύπνος είναι ο λόγος που ανεβαίνουν το απόγευμα και το βράδυ τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Εκτός από μελλοντικά προβλήματα υγείας, η κορτιζόλη προκαλεί εγρήγορση στο σώμα, που έρχεται στις πιο ακατάλληλες στιγμές – τις ώρες, για παράδειγμα, που θα έπρεπε να χαλαρώνεις από την ένταση της ημέρας ή να κοιμάσαι. 

4. Το ανοσοποιητικό σύστημά σου εξασθενεί

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, άτομα που δεν κοιμόνταν επαρκώς για 10 μέρες είχαν αυξημένα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία συνδέεται με τις καρδιακές νόσους και κάποια αυτοάνοσα νοσήματα. Άλλη μελέτη αποκάλυψε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντρών που στερούνταν τον ύπνο δεν ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά μετά τον εμβολιασμό τους κατά της γρίπης: Δέκα ημέρες μετά είχαν τα μισά αντισώματα σε σχέση με τους άντρες που ξεκουράζονταν επαρκώς.

5. Μειώνονται τα αντανακλαστικά σου

Μετά από μια ανήσυχη νύχτα μειώνονται τα αντανακλαστικά σου, κάνοντας την οδήγηση (και πολλές άλλες δραστηριότητες) ιδιαίτερα επικίνδυνη υπόθεση. Τα άτομα που δεν κοιμούνται σωστά τείνουν επίσης να είναι λιγότερο ευτυχισμένα, αφού ο ύπνος και η διάθεση ρυθμίζονται από το ίδιο κέντρο του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

DO IT YOURSELF

Πώς να φτιάξεις το δικό σου serum από βιταμίνη C

Ετοίμασε με τα χεράκια σου, το προϊόν που δεν πρέπει να λείπει από το ντουλάπι σου.
ΠΑΙΔΙ

Ο μπόμπιρας με σύνδρομο Down που ευαισθητοποιεί με τις υπέροχες πόζες του

Μια μαμά πήρε το "όχι" ως πρόκληση και έβαλε στόχο να αφυπνίσει σχετικά με τον αποκλεισμό των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τις διαφημίσεις.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά πρέπει να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού;

Ώρα να σου λυθεί η απορία και να ξέρεις αν πρέπει υπάρχουν λόγοι να αφήσεις κάτω το ποτήρι.
FASHION TRENDS

5 τρόποι να συμπεριλάβεις το κέντημα στις εμφανίσεις σου

Τα κεντήματα δεν είναι μόνο για τις γιαγιάδες και να οι αποδείξεις!
BEAUTY TIPS

3 πολύτιμα hacks μακιγιάζ που είδαμε στο Pinterest

Η κοινωνική πλατφόρμα που λατρεύουμε, μας δείχνει πώς να κάνουμε το μακιγιάζ μας πιο γρήγορο!
ΣΧΕΣΕΙΣ

Ποιες μέρες του κύκλου σου σε βοηθούν να πεις αντίο στη single ζωή

Οι μέρες που είναι ευνοϊκές και αυτή που πρέπει οπωσδήποτε να μείνεις μακρυά από το αγόρι που σου αρέσει.