Είσαι γαλανομάτα; Σ'ΑΥΤΟ είσαι πιο επιρρεπής - AllYou.gr

Search

Είσαι γαλανομάτα; Σ'ΑΥΤΟ είσαι πιο επιρρεπής

Νέα επιστημονική μελέτη (μάς) βάζει φρένο! 

> ΥΓΕΙΑ ::
04 Μαρτίου 2016

Το χρώμα των ματιών σας θα μπορούσε να αποκαλύπτει εάν έχετε προδιάθεση για εθισμό στο αλκοόλ, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medical Genetics: Neuropsychiatric Genetics (Part B) και βρήκε πως άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια –γαλάζια, πράσινα, γκρίζα και καστανά στο κέντρο αλλά πιο ανοιχτά γύρω από την ίριδα- έδειξαν συχνότερη εξάρτηση στο αλκοόλ συγκριτικά με εκείνους με τα σκούρα μάτια. Τα γαλάζια μάτια έδειξαν τον ισχυρότερο συσχετισμό με τον αλκοολισμό.

Οι ερευνητές σύγκριναν τη γενετική αλληλουχία που προσδιορίζει το χρώμα των ματιών σε ανθρώπους με ροπή στον αλκοολισμό και βρήκαν πως υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να εξηγούν αυτό το συσχετισμό. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Arvis Sulovari, διδακτορικός φοιτητής στις μοριακές, κυτταρικές και βιοϊατρικές επιστήμες, ο ακριβής λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός και απαιτείται αν γίνει περισσότερη έρευνα για να διαλευκανθούν οι αιτίες.

Χρησιμοποιώντας μια κλινική και γενετική βάση δεδομένων για περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ με και χωρίς ψυχιατρικές νόσους, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν 1.263 ασθενείς ευρωπαϊκής καταγωγής με διαγνωσμένο εθισμό στο αλκοόλ και μετά παρατήρησαν πως υπήρχαν μεγαλύτερες πιθανότητες σε εκείνους με τα ανοιχτόχρωμα μάτια. Επανέλαβαν τρεις φορές την ανάλυση για να διαπιστώσουν αν το πρότυπο αυτό ίσχυε σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, φύλα και σε ανθρώπους από διαφορετικές περιοχές της χώρας, καταλήγοντας στο ίδιο αποτέλεσμα: “εκείνοι με τα πιο ανοιχτόχρωμα μάτια είχαν σημαντικά υψηλότερη επικράτηση”, σύμφωνα με τον Sulovari.

“Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να αποδειχτεί χρήσιμο στο μέλλον για άλλες έρευνες ή σε κλινικές που προσπαθούν να διαπιστώσουν τα αίτια του αλκοολισμού” λέει ο Sulovari. “Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα λύσει το πρόβλημα της εξάρτησης από το αλκοόλ, είναι όμως μια αρχή”, επισημαίνει. “Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πως ο αλκοολισμός έχει μια γενετική βάση. Πρόκειται για μια διανοητική ασθένεια και χρειάζεται να προσπαθήσουμε να μάθουμε τα αίτιά της για να μπορέσουμε να βρούμε την κατάλληλη αντιμετώπιση”.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΥΓΕΙΑ

4 συνήθειες που σε οχυρώνουν απέναντι στον καρκίνο του μαστού

Η πρόληψη σώζει ζωές, το ξέρεις. Ώρα να το κάνεις πράξη.
FASHION TRENDS

Έτσι θα φορέσεις άψογα το πορτοκαλί φέτος το Φθινόπωρο

Το στιλιστικό τρικ που θα αναδείξει όλα τα πορτοκαλί ρούχα σου!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Τα 4 πιο εμβληματικά shag κουρέματα που αξίζει να δοκιμάσεις

Μήπως ήρθε η ώρα να τολμήσεις ένα από τα hot κουρέματα της σεζόν;
BEAUTY NEWS

Το... νερό που δεν πρέπει να λείπει από την ρουτίνα ομορφιάς σου

Ώρα να γνωρίσεις το Activating Water Essence της Jurlique!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα τρόφιμα που διώχνουν τη μυρωδιά του σκόρδου από το στόμα

Αν σου αρέσει το σκόρδο αλλά σε κάνει να νιώθεις άβολα, πρέπει να διαβάσεις τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης.
ΣΠΙΤΙ

Το ένα πράγμα που πρέπει να κάνεις στο στρώμα σου μια φορά το μήνα

Η συμβουλή που θα σε βοηθήσει να έχεις ένα πιο καθαρό υπνοδωμάτιο.