Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί να υπάρξει εγκυμοσύνη και θηλασμός μετά τη μαστεκτομή;

Σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις για το "μετά" της μαστεκτομής.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Χρήσιμες πληροφορίες για τη μαστεκτομή και την εγκυμοσύνη μοιράζεται στο medlabnews.gr ο γυναικολόγος Γιώργος Μονεμβασίτης.

Όπως τονίζει,  οι θεραπευτικές αγωγές για πρώιμο καρκίνο του μαστού μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά μιας γυναίκας να μείνει έγκυος. Μερικές επιδράσεις είναι μόνο προσωρινές ενώ άλλες είναι μόνιμες. Είναι σημαντικό για μια γυναίκα που δεν έχει φτάσει στην εμμηνόπαυση και μελετά την πιθανότητα να κάνει παιδιά στο μέλλον, να συζητήσει τον κίνδυνο στειρότητας με τον γιατρό της πριν αρχίσει οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή. 

"Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να εισηγούνται ότι είναι επισφαλές για σας ή το βρέφος σας αν μείνετε έγκυος ύστερα από θεραπευτική αγωγή για καρκίνο του μαστού, ή ότι η εγκυμοσύνη μετά από θεραπευτική αγωγή για καρκίνο του μαστού θα αυξήσει τις πιθανότητες να επιστρέψει ο καρκίνος του μαστού" επισημαίνει ο κ. Μονεμβασίτης.

Σε ό,τι αφορά το θηλασμό, επισημαίνει ότι οι περισσότερες γυναίκες που έκαναν ακτινοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση του μαστού διαπιστώνουν ότι είναι μόνιμα ανίκανες να θηλάσουν από το μαστό που υπεβλήθη σε θεραπευτική αγωγή. Συνήθως ο μαστός που υπεβλήθη σε θεραπευτική αγωγή δεν παράγει γάλα.

Αν μια γυναίκα είναι ικανή να θηλάσει από το μαστό που υπεβλήθη σε θεραπευτική αγωγή, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να εισηγούνται ότι αυτό είναι ανασφαλές για τη μαμά ή για το βρέφος. Μια γυναίκα μπορεί να θηλάζει με ασφάλεια από το μαστό που δεν υπεβλήθη σε θεραπευτική αγωγή αν έγινε ακτινοθεραπεία.

Διάβασε όλο το άρθρο για τον καρκίνο του μαστού στο medlabnews.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.