Μπορεί να υπάρξει εγκυμοσύνη και θηλασμός μετά τη μαστεκτομή; - AllYou.gr

Search

Μπορεί να υπάρξει εγκυμοσύνη και θηλασμός μετά τη μαστεκτομή;

Σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις για το "μετά" της μαστεκτομής.

> ΥΓΕΙΑ ::
05 Σεπτεμβρίου 2016

Χρήσιμες πληροφορίες για τη μαστεκτομή και την εγκυμοσύνη μοιράζεται στο medlabnews.gr ο γυναικολόγος Γιώργος Μονεμβασίτης.

Όπως τονίζει,  οι θεραπευτικές αγωγές για πρώιμο καρκίνο του μαστού μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά μιας γυναίκας να μείνει έγκυος. Μερικές επιδράσεις είναι μόνο προσωρινές ενώ άλλες είναι μόνιμες. Είναι σημαντικό για μια γυναίκα που δεν έχει φτάσει στην εμμηνόπαυση και μελετά την πιθανότητα να κάνει παιδιά στο μέλλον, να συζητήσει τον κίνδυνο στειρότητας με τον γιατρό της πριν αρχίσει οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή. 

"Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να εισηγούνται ότι είναι επισφαλές για σας ή το βρέφος σας αν μείνετε έγκυος ύστερα από θεραπευτική αγωγή για καρκίνο του μαστού, ή ότι η εγκυμοσύνη μετά από θεραπευτική αγωγή για καρκίνο του μαστού θα αυξήσει τις πιθανότητες να επιστρέψει ο καρκίνος του μαστού" επισημαίνει ο κ. Μονεμβασίτης.

Σε ό,τι αφορά το θηλασμό, επισημαίνει ότι οι περισσότερες γυναίκες που έκαναν ακτινοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση του μαστού διαπιστώνουν ότι είναι μόνιμα ανίκανες να θηλάσουν από το μαστό που υπεβλήθη σε θεραπευτική αγωγή. Συνήθως ο μαστός που υπεβλήθη σε θεραπευτική αγωγή δεν παράγει γάλα.

Αν μια γυναίκα είναι ικανή να θηλάσει από το μαστό που υπεβλήθη σε θεραπευτική αγωγή, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να εισηγούνται ότι αυτό είναι ανασφαλές για τη μαμά ή για το βρέφος. Μια γυναίκα μπορεί να θηλάζει με ασφάλεια από το μαστό που δεν υπεβλήθη σε θεραπευτική αγωγή αν έγινε ακτινοθεραπεία.

Διάβασε όλο το άρθρο για τον καρκίνο του μαστού στο medlabnews.

Hot αυτή τη στιγμή!

DO IT YOURSELF

Να τι θα φορέσεις στην επόμενη βραδινή σου έξοδο

Ακόμη και αν ο καιρός γράφει… μείον, εσύ θα είσαι in style!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά υπάρχουν τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες;

Ώρα να μάθεις αν όντως υπάρχουν τρόφιμα που αποδίδουν λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανά ο οργανισμός για την πέψη τους.
FASHION TRENDS

Αυτή η τάση είναι η πιο chic εναλλακτική του νυφικού φορέματος

Γιατί μια λευκή ολόσωμη φόρμα πρέπει να είναι το ρούχο που θα φορέσεις την ημέρα του γάμου σου!
ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

"Καλησπέρα από το Χαλέπι. Διαβάζω για να ξεχάσω τον πόλεμο"

Η Bana Alabed είναι 7 χρονών και μαζί με τη μητέρα της, διατηρεί έναν από τους πιο καθηλωτικούς λογαριασμούς στο Twitter.
DO IT YOURSELF

To πιο εύκολο και κομψό μανικιούρ για να δοκιμάσεις τώρα

Πριν κλείσεις το επόμενο ραντεβού στην μανικιουρίστα σου δοκίμασε αυτό!
ΑΣΚΗΣΗ

«Αν και δεν έχω παχύνει, τα ρούχα μου με στενεύουν. Τι συμβαίνει;»

Το πρόβλημα είναι συνηθισμένο και –ευτυχώς- υπάρχει λύση υποστηρίζουν οι ειδικοί.