Skip to main content

SINGLES

Κι όμως: ΑΥΤΕΣ οι μυρωδιές σού φτιάχνουν τη διάθεση

Μύρισε τις, μύρισέ τις!


Φύλλις Νικολάου

Κι όμως, υπάρχουν μυρωδιές που σου φτιάχνουν τη διάθεση, τονώνουν τη μνήμη σου, ανεβάζουν τη libido σου και πουσάρουν την ενέργειά σου. Θες να μάθεις ποιες είναι και πώς λειτουργούν;

Για να χαλαρώσεις:  Πορτοκάλι ή λεβάντα

Σε σχετική αυστριακή μελέτη, οι ερευνητές άφησαν να αναδυθεί άρωμα πορτοκαλιών μπροστά από κάποιους συμμετέχοντες στην έρευνα και μπροστά σε άλλους η μυρωδιά της  λεβάντας. Τα άτομα και από τις δύο ομάδες ένιωσαν λιγότερη ανησυχία, δήλωσαν ότι είχαν περισσότερες θετικές σκέψεις και λιγότερη ένταση σε σύγκριση με τα άτομα στα οποία δόθηκε κανένα άρωμα ή μυρωδιά. Ρίξε 2-3 λίγες σταγόνες σε ένα μαντήλι, βάλ’ το στην τσάντα σου και χρησιμοποίησέ το στο γραφείο σου για να ξεπεράσεις τις ιδιαίτερα στρεσογόνες καταστάσεις.

Για να αποφύγεις μια (αναίτια) λιγούρα: Πράσινο μήλο

Σύμφωνα με το κέντρου Smell & Taste Treatmment and Research Foundation στο Σικάγο, η φρέσκια μυρωδιά του πράσινου μήλου, έχει τη δύναμη να σε αποτρέψει από τις επιδρομές στο ψυγείο. Κατά τη διάρκεια μελέτης, οι ειδικοί του κέντρου έδωσαν σε υπέρβαρους ανθρώπους να μυρίσουν μπανάνα, πράσινο μήλο, και μέντα, τη στιγμή που ένιωθαν το στομάχι τους να... παραπονιέται. Τα άτομα που πήραν μέρος στη μελέτη, μείωσαν σημαντικά τα τσιμπολογήματα σε σχέση με εκείνους στους οποίους δεν δόθηκε η δυνατότητα να μυρίσουν κάτι.

Για να καταπραΰνεις τους πόνους περιόδου: Άνισο και μαντζουράνα

Στη διάρκεια κορεατικής έρευνας το 2006, οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες με έντονους σπασμούς κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού συνδρόμου σε 3 ομάδες. Το πρώτο γκρουπ έλαβε την περιποίηση ενός 15λεπτου κοιλιακού μασάζ με αιθέρια έλαια ανίσου και μαντζουράνας κάθε μέρα τη βδομάδα πριν την έμμηνο ρήση, το δεύτερο γκρουπ δέχτηκε την ίδια φροντίδα χωρίς όμως τα αιθέρια έλαια, ενώ το τελευταίο γκρουπ δεν έλαβε καμία απολύτως θεραπεία. Τα άτομα που έλαβαν μασάζ με αιθέρια έλαια ανέφεραν ότι οι πόνοι τους μειώθηκαν κατά το ήμισυ.

Για να αναζωογονήσεις τη libido σου: Ταλκ ή αγγούρι

Τόσο η μυρωδιά του ταλκ όσο και αυτή του αγγουριού έχει αποδειχτεί ότι ξεσηκώνει τις γυναίκες, καθώς αυξάνει την κολπική ροή του αίματος κατά 13%. Και ακόμη, η μυρωδιά της κολοκυθόπιτας, αλλά και της λεβάντας αυξάνουν τη ροή του αίματος στον κόλπο κατά 11%. Ενυδάτωσε την επιδερμίδα σου, ρίχνοντας λίγο ταλκ μετά το ντους. Εναλλακτικά, αν ετοιμάζεις ένα ρομαντικό δείπνο για δύο, βάλε δίπλα στο μαξιλάρι σου ένα αρωματικό πουγκί με έλαιο από αγγούρι.

Για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου: Μέντα

Σε μελέτη που δημοσίευσε το Wheeling Jesuit University, οι ατμοί από έλαιο μέντας έδωσαν στους παίκτες μπάσκετ τοπικού κολεγίου περισσότερη ενέργεια και ταχύτητα, ενώ ενίσχυσαν σημαντικά την αυτοπεποίθησή τους.

Για καλύτερο ύπνο: Λεβάντα

Σίγουρα έχεις δει τη γιαγιά σου να βάζει μέσα στο μαξιλάρι της σακουλάκια λεβάντας. Εσύ πίστευες ότι το κάνει για το υπέροχο άρωμά της, αλλά υπάρχει και άλλη -πιο βαθιά- αιτία. Μελέτες δείχνουν ότι η μυρωδιά της λεβάντας αυξάνει τα βραδέα κύματα που είναι υπεύθυνα για το βαθύ ύπνο, ενώ το λουλούδι της λεβάντας επιδρά ευνοϊκά σε περιπτώσεις ήπιας αϋπνίας.

Για να συγκρατήσεις μια νέα πληροφορία: Δεντρολίβανο

Την επόμενη φορά που μια παρουσίαση ή η εφαρμογή ενός καινούργιου software προγράμματος σου δημιουργεί πρόβλημα, σταμάτα λίγο και θυμήσου την Οφηλία του Σαίξπιρ. Αφού ο Άμλετ την οδήγησε στην τρέλα, αυτή τριγυρνούσε στο κάστρο μαζεύοντας άνθη δεντρολίβανου και σιγομουρμούριζε «Αυτό είναι για τις θύμησες». Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Northumbria ανακάλυψαν ότι η Οφηλία είχε βρει κάτι ιδιαίτερο στο δεντρολίβανο. Έτσι, οι ειδικοί, αφού έβαλαν 48 φοιτητές να μυρίσουν ελεύθερα σε μια αίθουσα το άρωμα από τα άνθη του δεντρολίβανου, είδαν στη συνέχεια ότι το συγκεκριμένο γκρουπ πήγε εξαιρετικά καλά στα τεστ μνήμης στα οποία το υπέβαλαν.

Για να νιώσεις νεότερη: Ροζ γκρέιπφρουτ

Κι όμως, η μυρωδιά αυτού του φρέσκου εσπεριδοειδούς μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη περί ηλικίας. Όταν ζητήθηκε από εθελοντές να αξιολογήσουν την ηλικία 20 μοντέλων των οποίων τις φωτογραφίες είδαν αφού πρώτα μύρισαν ροζ γκρέιπφρουτ, οι πρώτοι θεώρησαν ότι τα μοντέλα είναι έως και 3 χρόνια νεότερα, σε σχέση με τους εθελοντές που είπαν την γνώμη τους χωρίς προηγουμένως να μυρίσουν τίποτα.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.