Το παιδί σου βλέπει εφιάλτες; Κάνε ΑΥΤΑ - AllYou.gr

Search

Το παιδί σου βλέπει εφιάλτες; Κάνε ΑΥΤΑ

Για... όνειρα γλυκά! 

> ΠΑΙΔΙ ::
08 Μαρτίου 2016

 

Ο ύπνος, κατά μέσο όρο, είναι κάτι στο οποίο αφιερώνουμε τουλάχιστον 25 χρόνια από τη ζωή μας και, σύμφωνα με έρευνες, ονειρευόμαστε περίπου 5-7 χρόνια.

Επιστημονικές μελέτες όμως δεν έχουν καθορίσει ακόμη τη λειτουργία των ονείρων.

Σε αυτό που όλοι έχουν συμφωνήσει είναι ότι τα όνειρα είναι ένα απόσταγμα από τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις μας και μεταβάλλονται σε έντονα σύμβολα που ζωντανεύουν όταν κοιμόμαστε.

Όταν τα όνειρα είναι έντονα και δημιουργούν αισθήματα φόβου τότε πρόκειται για άσχημα όνειρα που όταν επαναλαμβάνονται ονομάζονται εφιάλτες.

Τα αίτια των άσχημων ονείρων/εφιαλτών στα παιδιά είναι:

* Άγχος αποχωρισμού

* Δυσάρεστες καταστάσεις μέσα στην οικογένεια (καυγάδες, φωνές)

* Καταστάσεις που διαταράσσεται η οικογενειακή ζωή (διαζύγιο, μετακόμιση, ερχομός νέου μέλους)

* Λανθασμένοι τρόποι διαπαιδαγώγησης. Απειλή και εκφοβισμός των παιδιών σε σχέση με πρόσωπα (π.χ. θα έρθει ο αστυνόμος να σε πάρει)

* Αντικείμενα (π.χ. χρησιμοποιούμε κάποια αντικείμενα που δεν είναι γνώριμα στο παιδί και τα φοβίζουν με αυτά)

* Φανταστικές φιγούρες (π.χ. θα έρθει ο μπαμπούλας αν δεν φας το φαγητό σου)

* Παιδικές ταινίες και κινούμενα σχέδια που περιέχουν σκληρές σκηνές και χαρακτήρες που έχουν αρνητική επίδραση στον ψυχισμό του παιδιού. Μολονότι το παιδί νιώθει ότι δεν φοβάται το συγκεκριμένο χαρακτήρα (π.χ. το φάντασμα) αλλά αυτό είναι κάτι που λειτουργεί αργότερα στο υποσυνείδητο του με τη μορφή εφιάλτη

Τι να κάνουν οι γονείς την ώρα του άσχημου ονείρου/εφιάλτη;

1. Μείνετε ήρεμοι. Ο τόνος της φωνής σας είναι το παν. Το άγχος και ο δικός σας φόβος μπορεί να εντείνουν τον εφιάλτη και να αναστατώσουν περαιτέρω το παιδί σας. Η φωνή σας χρειάζεται να είναι ήρεμη και καθησυχαστική «είναι η μαμά εδώ, είσαι ασφαλής»

2. Πρώτος σας στόχος την ώρα του εφιάλτη είναι να ηρεμήσετε το παιδί σας από τη φάση της υπερδιέγερσης. Ονομάστε αυτό που συνέβη «ήταν ένα άσχημο όνειρο και τώρα όλα θα πάνε καλά».

3. Ξαπλώστε δίπλα του, χαϊδέψτε το τρυφερά και αφηγηθείτε μια όμορφη ιστορία. Με αυτό τον τρόπο διεγείρεται τους πρόσθιους λοβούς του εγκεφάλου, το τμήμα που αναστέλλει την κινητική νευρικότητα. Με αυτό τον τρόπο το παιδί χαλαρώνει.

4. Σε μικρότερα παιδιά 1.5-3 ετών, μπορούμε να το βάλουμε επαφή δέρμα με δέρμα. Ρυθμίζει το σύστημα σωματικής εγρήγορσης και δυναμώνει την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας με το παιδί

Τι να κάνουν οι γονείς την επόμενη μέρα;

1. Την επόμενη ημέρα θα πρέπει το παιδί σας να νιώσει ότι όλα πάνε καλά. Κάντε του ερωτήσεις σχετικά με τον εφιάλτη και ρωτήστε τι θυμάται. Εξηγήστε ότι τα άσχημα όνειρα μας αναστατώνουν για λίγο γιατί φανταζόμαστε πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

2. Μία άλλη τεχνική είναι να διηγηθεί το παιδί με όλες τις λεπτομέρειες τι είδε στον ύπνο του και να αντικαταστήσουν οι γονείς τις αρνητικές εικόνες με θετικές δημιουργώντας έτσι νέα όνειρα στη θέση του παλιού.

Η γνώμη του ειδικού: Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι συνεχιζόμενοι εφιάλτες πάνω από τρεις μήνες και περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα, σε ένα παιδί ή ενήλικα, μπορεί να είναι σαφής ένδειξη διαταραχή μετατραυματικού άγχους. Η αντίδραση του παιδιού σε ένα τραυματικό γεγονός όπως απώλεια συγγενούς, κατοικίδιου, μετακόμιση, μάρτυρας φυσικού φαινομένου κ.α.. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια και είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο.

Πηγή: http://familylife.gr/Ακολούθησε το allyou στο Instagram!