Πώς θα επιβραβεύσεις μια συμπεριφορά του παιδιού ώστε να την επαναλάβει και στο μέλλον - AllYou.gr

Search

Πώς θα επιβραβεύσεις μια συμπεριφορά του παιδιού ώστε να την επαναλάβει και στο μέλλον

Οι 4 «χρυσοί» κανόνες.

> ΠΑΙΔΙ ::
29 Οκτωβρίου 2014

Η θετική ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς επιβράβευση ορισμένων επιθυμητών συμπεριφορών των παιδιών και να αυξήσει την πιθανότητα να τις επαναλάβουν στο μέλλον.

Πολλές μορφές θετικής ενίσχυσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν, προκειμένου οι γονείς να ενισχύσουν και να παρακινήσουν τη σωστή συμπεριφορά των παιδιών τους. Οι παρακάτω κανόνες θα σας βοηθήσουν να είστε πιο αποτελεσματικοί στο έργο σας:

έπαινος είναι ένα από τα καλύτερα μέσα για θετική ενίσχυση. Θα πρέπει να προσφέρεται με ειλικρίνεια και ενθουσιασμό για τα επιτεύγματα και τις προσπάθειες του παιδιού. Προσπαθήστε κάθε μέρα να βρίσκετε κάτι για να επαινέσετε το παιδί, αφού αυτό βοηθά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής του. Μην χρησιμοποιείτε τον έπαινο μόνο όταν το παιδί σας έχει επιτυχία στην προσπάθειά του. Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένες λέξεις, τις οποίες καλό θα είναι να συνδυάσετε με ένα χαμόγελο. Αντί για «Ωραία δουλειά» ή «Είσαι πολύ καλό παιδί», θα μπορούσατε να πείτε «Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που βοηθάς την αδερφή σου. Πολύ ευγενικό εκ μέρους σου».

-Εάν θέλετε να είστε όσο πιο αποτελεσματικοί στο έργο σας, πρέπει να επιβραβεύετε το παιδί αμέσως μετά την εκάστοτε συμπεριφορά του. Αυτό αποτελεί μέσο για την ενίσχυση της επιθυμητής συμπεριφοράς εκ μέρους του. Η καθυστερημένη ενίσχυση δεν είναι τόσο αποτελεσματική και δεν συνδέεται άμεσα με τη συμπεριφορά του παιδιού.

-Η αποτελεσματικότητα της θετικής ενίσχυσης βασίζεται επίσης στη συνέπεια. Θα πρέπει να εκπληρώνετε την επιβράβευση όταν έχετε δώσει την υπόσχεση σας στο παιδί. Δεν μπορείτε να προσφέρετε μια ανταμοιβή για μια δεδομένη συμπεριφορά και όχι για την επόμενη. Το σχέδιο κάθε φορά πρέπει να είναι «επιθυμητή συμπεριφορά, άμεση ενίσχυση». Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης εκπλήρωσης, τότε μπορείτε να ορίσετε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την διαδικασία της επιβράβευσης.

-Να είστε ευέλικτοι όσον αφορά τα είδη της θετικής ενίσχυσης που χρησιμοποιείτε. Μια συγκεκριμένη επιβράβευση για το ένα από τα παιδιά σας μπορεί να μην λειτουργήσει για το άλλο. Εξετάστε τα ενδιαφέροντα, την ηλικία και το επίπεδο της ανάπτυξης του κάθε παιδιού. Για παράδειγμα, ο γιος σας μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε επιπλέον χρόνο μπροστά από την τηλεόραση, ενώ τα αυτοκόλλητα με τις πριγκίπισσες μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα για την κόρη σας.

Επεξεργασία άρθρου: Μαρία Ιωαννάτου

Πηγή: Infokids.gr

Hot αυτή τη στιγμή!

DO IT YOURSELF

Να τι θα φορέσεις στην επόμενη βραδινή σου έξοδο

Ακόμη και αν ο καιρός γράφει… μείον, εσύ θα είσαι in style!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά υπάρχουν τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες;

Ώρα να μάθεις αν όντως υπάρχουν τρόφιμα που αποδίδουν λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανά ο οργανισμός για την πέψη τους.
FASHION TRENDS

Αυτή η τάση είναι η πιο chic εναλλακτική του νυφικού φορέματος

Γιατί μια λευκή ολόσωμη φόρμα πρέπει να είναι το ρούχο που θα φορέσεις την ημέρα του γάμου σου!
ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

"Καλησπέρα από το Χαλέπι. Διαβάζω για να ξεχάσω τον πόλεμο"

Η Bana Alabed είναι 7 χρονών και μαζί με τη μητέρα της, διατηρεί έναν από τους πιο καθηλωτικούς λογαριασμούς στο Twitter.
DO IT YOURSELF

To πιο εύκολο και κομψό μανικιούρ για να δοκιμάσεις τώρα

Πριν κλείσεις το επόμενο ραντεβού στην μανικιουρίστα σου δοκίμασε αυτό!
ΑΣΚΗΣΗ

«Αν και δεν έχω παχύνει, τα ρούχα μου με στενεύουν. Τι συμβαίνει;»

Το πρόβλημα είναι συνηθισμένο και –ευτυχώς- υπάρχει λύση υποστηρίζουν οι ειδικοί.
×