Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Τα 14 καλύτερα παιδικά βιβλία για να χαρίσεις το Πάσχα

Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2/4) κάνοντας δώρο στα πιο αγαπημένα σου μικρά πλάσματα νέες εκδόσεις που κρύβουν έναν ολόκληρο κόσμο.


Γωγώ Καρκάνη

Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά που μου έκαναν δώρο ένα βιβλίο. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να απογοητευτώ, γιατί μέχρι τότε στο νηπιακό μου μυαλουδάκι τίποτα δεν μπορούσε να συναγωνιστεί ένα παιχνίδι. Όμως ξεφυλλίζοντάς το αποφάσισα ότι από εδώ και πέρα θα ήθελα να μου χαρίζουν μόνο βιβλία. Από τις πρώτες του σελίδες ένιωσα σαν να ταξιδεύω σε καινούριους, υπέροχους πλανήτες, όπου τα πάντα μπορούσαν να συμβούν, σαν να ανακάλυπτα ένα διαφορετικό σύμπαν, που το μέγεθός του ήταν αντιστρόφως ανάλογο προς την ηλικία μου.

Το έχει πει άλλωστε και ο Βρετανός συγγραφέας Neil Gaiman: «Τα βιβλία είναι σπουδαία δώρα γιατί κρύβουν ολόκληρους κόσμους». Γι’ αυτό φέτος το Πάσχα δώσε την ευκαιρία στα παιδιά σου, τα ανίψια σου, τα βαφτιστήρια σου, τα παιδιά των φίλων σου να γίνουν μάρτυρες μιας κοσμογονίας. Χάρισέ τους τις παρακάτω εκδόσεις, που ξεχωρίζουν για την αισθητική, τη φαντασία, την ευρηματικότητα, το σασπένς, τη ζωντάνια των χαρακτήρων, τα τρυφερά μηνύματα, τον πλούτο των γνώσεων. Χάρισέ τους έναν κόσμο ολόκληρο.
 

strigla750.jpg
 

«Ο πρώτος μου Σαίξπηρ: Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι», διασκευή: Λίνα Σωτηροπούλου, εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου (εκδ. Μεταίχμιο)

Σαίξπηρ για παιδιά; Κι όμως γίνεται, όπως αποδεικνύει αυτό το βιβλίο όπου η Λίνα Σωτηροπούλου διασκευάζει την κλασική ιστορία του μεγάλου βάρδου. Καθώς την αφηγείται σε έμμετρο λόγο, την κάνει «φιλική» και διασκεδαστική για αναγνώστες από τεσσάρων ετών, με τη βοήθεια βέβαια και της απολαυστικής εικονογράφησης. Όλα ξεκινούν από τη φάρσα που σκαρώνει ένας λόρδος σε ένα μεθύστακα, τον Λέρα, προσπαθώντας να τον πείσει ότι δεν είναι φτωχός αλλά ευγενής και στήνοντας για χάρη του μια παράσταση με τίτλο «Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι». Το βιβλίο ανήκει σε μια σειρά παιδικών εκδόσεων με τίτλο «Η πρώτη μου λογοτεχνία».

 

Woolfy750.jpg

«Γούλφι. Μισός λύκος, μισό πρόβατο, μία καρδιά», κείμενο: Άλεξ Λάτιμερ, εικονογράφηση: Πάτρικ Λάτιμερ (εκδ. Φουρφούρι)

Φρέσκο φρέσκο από το τυπογραφείο (αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι τις 10/4) μας έρχεται αυτό το βιβλίο που μας συστήνει ένα παράξενο πλάσμα: τον Γούλφι, καρπό του έρωτα ενός λύκου και ενός προβάτου που, αναπόφευκτα, είναι μισός λύκος και μισός πρόβατο και που δεν έχει αποφασίσει αν ανήκει στην αγέλη ή στο κοπάδι. Δύο αδέρφια, ο ιδιαίτερα επιτυχημένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων Άλεξ Λάτιμερ και ο εικονογράφος Πάτρικ Λάτιμερ, συμπράττουν σε αυτή την πρωτότυπη ιστορία η οποία περνάει στους μικρούς αναγνώστες ένα δυνατό μήνυμα: οι αληθινοί φίλοι θα σε αποδεχτούν για το ποιος είσαι και όχι για το ποιος προσπαθείς να γίνεις.
 

grotlin750.jpg

«Το Γκρότλιν», του Benji Davies (εκδ. Ίκαρος)

«Το Γκρότλιν σπίτι σου τα βράδια/στριφογυρίζει στα σκοτάδια…/Μα πρόσεχε, μην μπερδευτείς! Το μάτι βλέπει ό,τι σκεφτείς». Τι είδους πλάσμα είναι το Γκρότλιν, που τριγυρίζει σε όλη την πόλη, φοβίζοντας όλους στο πέρασμά του; Ο Benji Davies είναι ένας πολλαπλά χαρισματικός δημιουργός -εικονογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων- ο οποίος υπογράφει, μεταξύ άλλων, τα πολυβραβευμένα βιβλία «Ο Νόι και η φάλαινα» και «Το νησί του παππού», αλλά και τη σειρά του «Αρκουδάκου». Το ολοκαίνουργιο βιβλίο του είναι ιδανικό δώρο για παιδάκια που λατρεύουν τις ατμοσφαιρικές ιστορίες με αναπάντεχο τέλος – δηλαδή, για όλους τους μικρούς αναγνώστες.

 

arhitektonas750.jpg

«Ίγκι Πεκ, ο αρχιτέκτονας», κείμενο: Άντρια Μπέιτι, εικονογράφηση: Ντέιβιντ Ρόμπερτς (εκδ. Ψυχογιός)

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ταλαιπωρηθεί από γονείς και δασκάλους που προσπάθησαν να κόψουν και να ράψουν τα όνειρά μας στα μέτρα των δικών τους προσδοκιών;  Ο Ίγκι Πεκ, αρχιτέκτονας από κούνια, έφτιαξε ένα κάστρο από κιμωλία αλλά η δασκάλα του, Λίλα Γκριρ, του ζήτησε να το γκρεμίσει αμέσως. Ευτυχώς η δεσποινίδα Γκριρ αναθεώρησε όταν, σε μια εκπαιδευτική εκδρομή, ο Ίγκι είχε την ευκαιρία να αποδείξει πόσο χρήσιμος είναι ένας σπουδαίος μάστορας. Η σειρά βιβλίων όπου ανήκει ο «Ίγκι» μάς συστήνει επίσης τη «Ρόζι Ριβίαρ, τη μηχανικό» και την «Έιντα Τουίστ, την επιστήμονα»: φανταστικούς ήρωες της Μπέιτι που μιλούν για παιδιά με χαρίσματα που τα κάνουν να ξεχωρίζουν.

 

kounelos750.jpg


«Ο κύριος Κουνέλος και το εργοστάσιο σοκολάτας», του Έλις Ντόλαν (εκδ. Μεταίχμιο)

Αυτό το βιβλίο είναι και δεν είναι πασχαλινό. Αφηγείται με πολύ χιούμορ και φαντασία την ιστορία του Εργοστασίου Σοκολάτας του κυρίου Κουνέλου, όπου οι κότες εκτελούν ρόλο εργάτη. Όμως καθώς ο Κουνέλος προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή σοκολάτας στο φουλ, το… προλεταριάτο, δηλαδή οι κότες, ξεσηκώνεται και απεργεί και πολύ σύντομα ο εργοστασιάρχης ανακαλύπτει ότι ίσως και να μην μπορεί να δουλέψει το εργοστάσιο μόνος του. Και κάπως έτσι, η φιλία και η συνεργασία νικούν κατά κράτος!

 

ftou750.jpg

«Φτου και βγαίνω», του Rob Hodgson (εκδ. Παπαδόπουλος)

Ένας επίμονος λύκος παραμονεύει νυχθημερόν έξω από μια σπηλιά όπου έχει κρυφτεί ένα μυστηριώδες πλασματάκι. Για να το δελεάσει να βγει αναγκάζεται τελικά να επιστρατεύσει ένα λουκουμά πασπαλισμένο με πολύχρωμα τρουφάκια και τότε… Οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει αυτό το βιβλίο δεν τελειώνουν στην  ιστορία του: το υπογράφει ένας 30χρονος χαρισματικός Βρετανός συγγραφέας-εικονογράφος, ο Rob Hodgson που παραθέτει ως πηγές έμπνευσής του τους Picasso, John Cage και Beach Boys! 

 

melisses750.jpg

«Μέλισσες», κείμενο: Wojciech Grajkowski, εικονογράφηση: Piotr Socha (εκδ. Μικρή Σελήνη)

Τώρα την άνοιξη, που οι μέλισσες ζουζουνίζουν ασταμάτητα γύρω από τα λουλούδια, είναι η ιδανική για να μιλήσεις στα παιδιά για τη ζωή αυτών των εντόμων, τον πολύτιμο ρόλο τους στο οικοσύστημα και φυσικά για την αληθινή αμβροσία που παράγουν, το μέλι. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνεις από αυτό το βιβλίο που έχει αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές και πολλά διεθνή βραβεία και που συνδυάζει επιστήμη και τέχνη καθώς ξεναγεί τα παιδιά στο μαγικό κόσμο των μελισσών μέσα από εμπνευσμένα κείμενα και υπέροχες εικόνες.

 

gigantas750.jpg

«Ο εγωιστής γίγαντας», του Όσκαρ Ουάιλντ, διασκευή: Μαρία Δασκαλάκη, εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος (εκδ. Μίνωας)

Η διαχρονική ιστορία του Ουάιλντ, η οποία διδάσκει ότι ακόμα και ένας άνθρωπος που στην επιφάνεια δείχνει εγωιστής και σκληρός μπορεί να κρύβει μια τρυφερή καρδιά, διασκευάστηκε για ηλικίες από 4 ετών. Δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε πολύ μικρούς αναγνώστες να γνωρίσουν ένα γίγαντα που αν και στην αρχή είχε απαγορεύσει στα παιδιά να μπαίνουν και να παίζουν στον κήπο του, η καρδιά του έλιωσε όταν είδε ένα μικρό αγόρι να προσπαθεί να σκαρφαλώσει σε ένα ψηλό δέντρο. Τότε, έλιωσαν και τα χιόνια στον κήπο του και επιτέλους ήρθε η άνοιξη…

 

kounietai750.jpg

«Το βιβλίο που κουνιέται», των Κρίκελ-Κράκελς (εκδ. Διάπλαση)

Πόσο αρέσει στα παιδιά να παρεμβαίνουν στη ροή μιας ιστορίας! Αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα τους δίνει το συγκεκριμένο βιβλίο, που μπορεί κάποιος ελεύθερα να χτυπήσει, να ξεφυλλίσει, να γυρίσει, να φυσήξει, να σφραγίσει, να στρίψει. Όλα ξεκινούν όταν σπάνε δύο αυγά και από μέσα ξεπηδούν ο μεγάλος Μπο και ο μικρός Μπερτ. Από εκεί και πέρα, οι μικροί αναγνώστες θα αποφασίσουν για την τύχη τους… Και κάτι ακόμα ενδιαφέρον: πίσω από το όνομα των δημιουργών κρύβεται μια ομάδα φοιτητών Εφαρμοσμένων Τεχνών από τη Γερμανία!

 

gatos750.jpg

«Ο Γάτος μου ο κλόουν ο Μαλόουν», του Θανάση Σκρουμπέλου (εκδ. Τόπος)

«Είχα έναν γάτο κλόουν/που τον έλεγαν Μαλόουν/Όμως η μαμά μου θέλει/Να τον λέει Αριστοτέλη»: Ο τετράποδος ήρωας του βιβλίου αποφασίζει να πάει σχολείο και να δώσει πολύτιμες συμβουλές στα υπόλοιπα ζώα όπως: να ξέρουν πως η δύναμη δεν είναι στην μπουνιά, να λένε όχι αν χρειαστεί, ακόμα και αν το ναι είναι πιο εύκολο, και, το σπουδαιότερο, να διαλέγουν το φίλο τους από το χαρακτήρα του και όχι από το χρώμα ή τα ρούχα του. Ο συγγραφέας δημιουργεί έναν τετράποδο ήρωα που είναι και κλόουν και σοφός, προσφέροντας διασκέδαση αλλά και μαθήματα ζωής μέσα από μια αισθητική που μοιάζει βγαλμένη από το σημειωματάριο ενός παθιασμένου παραμυθά. 

 

zei750.jpg

«Η βιβλιοθήκη της Άλκης Ζέη» (εκδ. Μεταίχμιο)

Αν αγάπησες τη Ζέη ως παιδί, τώρα έχεις την ευκαιρία να κάνεις δώρο έξι βιβλία της κλεισμένα σε μία κασετίνα: τα «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Η μωβ ομπρέλα», «Κοντά στις ράγιες», «Ο ψεύτης παππούς», «Το καπλάνι της βιτρίνας», «Ο θείος Πλάτων». Αναγνώσματα από μια πολυβραβευμένη δημιουργό, που δοκιμάστηκαν στο χρόνο και επικράτησαν, μεγαλώνοντας γενιές και γενιές. Έτσι, τα σύγχρονα παιδιά έρχονται σε επαφή με σημαντικές περιόδους της ιστορίας μας και αποκτούν κοινές αναγνωστικές αναφορές με τους γονείς, τους θείους και τους παππούδες τους. 

 

onoma750.jpg

«Πες μου τ’ όνομά σου», κείμενο: Φοίβος Δεληβοριάς, εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά (εκδ. Μικρή Άρκτος)

Ήταν μάλλον θέμα χρόνου ο Φοίβος Δεληβοριάς να συνεργαστεί με την αδερφή του, πολυβραβευμένη εικονογράφο, σε ένα βιβλίο. Ο παραμυθάς-τραγουδοποιός γράφει για τα παιδικά του χρόνια, τις παρέες και τις σκανδαλιές του, δίνοντάς έτσι την ευκαιρία στους μικρούς αναγνώστες να νιώσουν σαν να τον γνωρίζουν προσωπικά. Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα cd με δεκαπέντε τραγούδια του Γιώργου Χατζηπιέρη που έχει τραγουδήσει ο Φοίβος Δεληβοριάς και έχουν λατρέψει όλα τα παιδιά, κάθε ηλικίας, όπως το «Ελεφαντάκι» και το «Ήταν ένας ποντικός». Στο cd συμμετέχει με ένα τραγούδι και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

 

parti750.jpg

«Πάρτι για τρεις», κείμενο: Άννα Κοντολέων, εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη (εκδ. Πατάκη)

Μα πώς μπορεί ένα βιβλίο να μιλάει για τη φιλία, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει στα παιδιά τα επαγγέλματα και τα σημεία-σταθμούς της πόλης; Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του καινούριου αναγνώσματος της Άννας Κοντολέων, που αφηγείται την ιστορία μιας ετερόκλητης παρέας: μιας γάτας, ενός αλόγου και ενός σκύλου που βρίσκονται αναπάντεχα εγκλωβισμένοι στη δαγκάνα ενός εκσκαφέα που βάζει μπρος για το εργοτάξιο! Η συγγραφέας δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και πιο «δύσκολες» λέξεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν αφορμή ώστε ο γονιός να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του παιδιού και να το φέρει σε επαφή, με διασκεδαστικό τρόπο, με καινούριες έννοιες. 

 

stilton750.jpg

«Ταξίδι στο Βασίλειο της Φαντασίας. 5. Το Ηφαίστειο της Φωτιάς ξύπνησε», κείμενο: Τζερόνιμο Στίλτον, εικονογράφηση: Larry Keys, Ratterto Rattonchi (εκδ. Κέδρος)

Όταν το Ηφαίστειο της Φωτιάς ξυπνάει και κάποιοι απαγάγουν τη Χαρά, τη Νεράιδα της Γης, το Βασίλειο της Φαντασίας μπαίνει σε κίνδυνο και ο Τζερόνιμο μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Αν δεν ξέρεις ακόμα αυτή τη σειρά παιδικών βιβλίων-φαινόμενο, με δεκάδες τίτλους που έχουν μεταφραστεί σε 48 γλώσσες και έχουν πουλήσει παγκοσμίως 140 εκατομμύρια αντίτυπα, ήρθε η ώρα να γνωρίσεις το διασημότερο ποντικό στον κόσμο και να ανακαλύψεις γιατί έχει κερδίσει τους μικρούς αναγνώστες με το χιούμορ και τη φαντασία του. Πίσω από τη δημιουργία του δημοφιλούς αυτού χαρακτήρα κρύβεται μια Ιταλίδα συγγραφέας, η Elisabetta Dami.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.