Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

6 βήματα για να ξεπεράσεις ένα δύσκολο χωρισμό

Τα έχουμε περάσει όλοι!


Γεωργία Κοντού

Μετά το τέλος μιας σχέσης που είχε σημασία για εσένα, αισθάνεσαι ότι η θλίψη σου δεν έχει χρονικό ορίζοντα, πως από εδώ και πέρα θα είσαι για πάντα μόνη και δυστυχισμένη. Όμως, αυτή η φάση είναι μόνο παροδική: σύντομα θα αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα και να απολαμβάνεις τη ζωή σου έξω από αυτή τη σχέση. Τι μπορείς να κάνεις μέχρι τότε, όμως, για να διαχειριστείς τα δυσάρεστα συναισθήματα;

1. Δεν υπάρχει λόγος να θέσεις στον εαυτό σου χρονικό περιθώριο. Λένε ότι «ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός», αλλά κανένας δεν διευκρινίζει πόσος ακριβώς χρόνος. Μπορεί να σου πάρει εβδομάδες, μπορεί μήνες, ίσως και χρόνια να ξεπεράσεις ένα χωρισμό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία, γι’ αυτό μην πιέζεις τον εαυτό σου ούτε να νιώθεις άσχημα αν σου παίρνει καιρό να συνέλθεις.

2. Άφησε τον εαυτό σου να ζήσει τα δυσάρεστα συναισθήματα. Ο άρνηση, ο θυμός, η κατάθλιψη, οι ψεύτικες ελπίδες είναι μερικά από τα στάδια που θα χρειαστεί να περάσεις για να ξεπεράσεις ένα χωρισμό. Κάποια από αυτά τα συναισθήματα μάλιστα μπορεί να επιστρέψουν ξανά και ξανά. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μην τα απωθήσεις: αποδέξου τα ως ένα μέσο που εξυπηρετεί τον τελικό σκοπό, δηλαδή την «ανάρρωσή» σου από το χωρισμό.

3. Διέγραψε τον πρώην σου από το κινητό και τα social media. Ίσως τον κρατάς γιατί συντηρείς έτσι την ψευδαίσθηση ότι είστε ακόμη μαζί ή επειδή νιώθεις ότι ασκείς κάποιον έλεγχο στη ζωή του. Το αποτέλεσμα είναι να ξύνεις διαρκώς τις πληγές σου καθώς τον βλέπεις, μέσα από τις αναρτήσεις του, να συνεχίζει τη ζωή του (ακόμη κι αν κατά βάθος κι αυτός πονάει). Μη διστάσεις να τον κάνεις unfriend. Στην αρχή θα είναι δύσκολο, αλλά μετά αυτή η κίνηση θα σου δώσει τέτοια δύναμη που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το χωρισμό.

4. Κράτα ημερολόγιο. Ίσως σου φαίνεται ξεπερασμένο, όπως η καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων μας στο χαρτί είναι μια αναγνωρισμένη μέθοδος θεραπείας, που μας βοηθάει να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική, πιο αποστασιοποιημένη. Εναλλακτικά, δημιούργησε ένα μπλογκ, ένα μέσο για να βρεις διαδικτυακά και άλλα άτομα που βρίσκονται στην ίδια φάση. Αν νιώθεις άβολα να χρησιμοποιήσεις το αληθινό σου όνομα, μπορείς να υπογράφεις με ψευδώνυμο. 

5. Διοχέτευσε την ενέργειά σου σε κάτι θετικό. Ακόμη κι αν δεν νιώθεις έτοιμη να αρχίσεις να βγαίνεις έξω και να γνωρίζεις κόσμο, δεν θα σε βοηθήσει το να κάθεσαι σπίτι μπροστά στην τηλεόραση και να τρως παγωτό θρηνώντας τη χαμένη σχέση. Ξεκινώντας κάποια υπαίθρια δραστηριότητα όπως το κολύμπι ή το ποδήλατο θα εκτονωθείς και, παρεμπιπτόντως, θα κάνεις καλό στο σώμα και την υγεία σου.

6. Σκέψου ότι δεν ήταν ο τελευταίος άντρας στον πλανήτη. Το βέβαιο είναι ότι για να χωρίσετε, κάτι δεν θα πήγαινε καλά στη σχέση. Σίγουρα δεν ήταν τόσο ιδανική όσο την έχεις φτιάξει στο μυαλό σου τώρα που νιώθεις μοναξιά. Προσπάθησε να δεις τη σχέση που τελείωσε σαν μια χρήσιμη εμπειρία, που σε κάνει πιο ώριμη να υποδεχτείς την επόμενη.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.