Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Υπάρχει μόνο ένας, εσύ. Μόνο ένας» Tilda Swinton

Happy Birthday Tilda Swinton – To απόλυτο fashion icon έγινε 63 ετών!



«Στην πραγματικότητα, δεν μοιάζω με τους ανθρώπους στις ταινίες, αλλά με τους ανθρώπους σε πίνακες ζωγραφικής» έτσι ισχυρίζεται και πράγματι ισχύει για την Katherine Matilda Swinton που γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1960 κι είναι μεταξύ άλλων γνωστή για τους ρόλους της τόσο σε ανεξάρτητες ταινίες arthouse όσο και σε blockbusters. Κέρδισε το Βραβείο Ακαδημίας Καλύτερης Ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία 2007 Michael Clayton. Κέρδισε επίσης το βραβείο BAFTA Scotland για την καλύτερη ηθοποιό για την ταινία Young Adam του 2003 και έλαβε τρεις υποψηφιότητες για το βραβείο Golden Globe.

Ξεκίνησε την καριέρα της σε πειραματικές ταινίες, σε σκηνοθεσία του Derek Jarman, με πρώτη την Caravaggio (1986), στη συνέχεια τις The Last of England (1988), War Requiem (1989) και The Garden (1990). Κέρδισε το Volpi Cup για την Καλύτερη Ηθοποιό στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας σχετικά με την απεικόνιση της Ισαμπέλλα της Γαλλίας στον Έντουαρντ Β (1991). Στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στο Ορλάντο (1992) της στο Sally Potter και ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού.

 

Προτάθηκε για το βραβείο Golden Globe για την απόδοσή της στο The Deep End (2001). Ακολούθησαν οι εμφανίσεις της στα Vanilla Sky (2001), Adaptation (2002), Constantine (2005), Michael Clayton (2007), Julia (2008) και I Am Love (2009). Κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου για την Καλύτερη Ηθοποιό και έλαβε υποψηφιότητα για το Βραβείο BAFTA για Καλύτερη Ηθοποιό σε κορυφαίο ρόλο για το ψυχολογικό θρίλερ We Need to Talk About Kevin (2011). Ξεχώρισε επίσης για την απόδοσή της ως η White Witch στη σειρά Chronicles of Narnia (2005-2010) και η Ancient One στο franchise του Marvel Cinematic Universe.

 

Έλαβε το βραβείο Richard Harris από τα Βρετανικά Ανεξάρτητα Κινηματογραφικά Βραβεία ως αναγνώριση της συνεισφοράς της στη βρετανική κινηματογραφική βιομηχανία. Το 2013, της έγινε ένα ειδικό αφιέρωμα από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Το 2020, ανακηρύχθηκε ως επίτιμη του British Film Institute Fellowship, η υψηλότερη τιμή που προσφέρει το Ινστιτούτο, το οποίο τιμά τους ιδιώτες ως «αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής τους στον πολιτισμό του κινηματογράφου ή της τηλεόρασης».

Προσωπική ζωή

Αν και γεννήθηκε στο Λονδίνο και έχει παρακολουθήσει διάφορα σχολεία στην Αγγλία, περιγράφει την εθνικότητά της ως Σκωτσέζικη, αναφερόμενη στην παιδική της ηλικία, μεγάλωσε στη Σκωτία και με σκωτσέζικο αριστοκρατικό οικογενειακό υπόβαθρο. Η Swinton και ο πρώην σύζυγός της John Byrne, σκωτσέζος καλλιτέχνης και θεατρικός συγγραφέας, έχουν δύο παιδιά, τα δίδυμα Honor και Xavier Swinton Byrne, που γεννήθηκαν το 1997. Ζει στη Σκωτία για πάνω από δύο δεκαετίες, επί του παρόντος στο Nairn, με θέα τον Moray Firth στο Highland περιοχή της Σκωτίας, με τα παιδιά και το σύντροφό της Sandro Kopp, Γερμανό ζωγράφο. Το 2018, δήλωσε την υποστήριξή της στην ανεξαρτησία της Σκωτίας.

 

 Fashion Icon

Το 2013, ορίστηκε ως μία από τις πενήντα καλύτερες ντυμένες πάνω από 50 από την The Guardian, και εμφανίζεται συχνά στις Διεθνείς Καλύτερα Ντυμένες Λίστες. Κατατάχθηκε σε μια από τις καλύτερες ντυμένες γυναίκες το 2018 από τον ιστότοπο μόδας Net-a-Porter.

https://www.youtube.com/watch?v=ibh_RE5IQ0k

Η Swinton συνεργάστηκε με τους σχεδιαστές μόδας Viktor & Rolf. Ήταν το επίκεντρο του One Woman Show του 2003, στο οποίο έκαναν όλα τα μοντέλα να μοιάζουν με αντίγραφα της  Swinton, και διάβασε ένα ποίημα (δικό της) που περιείχε τη γραμμή, «Υπάρχει μόνο ένας εσύ. Μόνο ένας». Σε ένα άρθρο από το Style.com, ο Viktor Horsting είπε για το RTW του 2003, «Θέλαμε να κάνουμε όλες τις εμφανίσεις μας, με τις ανδρικές ενδυμασίες και τις επιρροές της ραπτικής, να αφιερώνονται στην αιώνια σύγχρονη γυναίκα».

 

 Συγκεκριμένα, το ντουέτο με έδρα το Άμστερνταμ Viktor & Rolf άνοιξε το RTW του Fall 2003 με την ανδρόγυνη μούσα τους, Tilda Swinton. Η μούσα με τα χάλκινα μαλλιά, διέσχιζε τον διάδρομο της πασαρέλας, ενώ ένα ηχητικό κομμάτι με τη δική της φωνή αντηχούσε, συμβουλεύοντας το κοινό να «ακολουθήσετε το δικό σας μονοπάτι». Μετά τη μεγάλη είσοδο της Tilda, μια σειρά «Tilda's» ακολούθησε τη διαδρομή της στην πασαρέλα. Κάθε μοντέλο μετατράπηκε σε κλώνο Swinton. Φορούσαν παραλλαγές στο σύνολο του παντελονιού της Tilda, το οποίο αντιπροσώπευε όχι μόνο το σχέδιο του Viktor & Rolf, αλλά και το εκλεπτυσμένο, νευρικό, και εξαιρετικά προσαρμοσμένο στιλ της Tilda.

 

Η σύγχρονη γυναίκα είναι μια κατάλληλη γενίκευση της Tilda Swinton, της οποίας το παράξενο στυλ, η προσωπική ζωή, οι δραματικοί ρόλοι και οι καλλιτεχνικές προσπάθειες της την καθιστούν ένα πραγματικό αίνιγμα. Η ψηλή σαν άγαλμα, γεννημένη σε στρατιωτική οικογένεια πατριωτών, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ με πτυχίο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Από εκεί, η Tilda ανέπτυξε το ενδιαφέρον και το αναμφισβήτητο ταλέντο της στην ηθοποιία, εκτός από την καλλιέργεια ενός ξεχωριστού, μοντέρνου στυλ.

 

Εκτός από το αξιοσημείωτο στυλ και τις παραστάσεις που αξίζουν Όσκαρ, η Tilda είναι επίσης γνωστή ως προστάτιδα των τεχνών. Το 1995, η Tilda συνεργάστηκε με την Αγγλίδα καλλιτέχνιδα installation και γλύπτρια Cornelia Parker για να δημιουργήσει ένα έργο με τίτλο The Maybe. Στην έκθεση Serpentine Gallery, αυτό το έκθεμα παρουσίασε κυριολεκτικά την Tilda ως έργο τέχνης. Για επτά συνεχόμενες ημέρες, οκτώ ώρες την ημέρα, η Tilda βρισκόταν στην οθόνη σε ένα υπερυψωμένο γυάλινο φέρετρο. Ακίνητα, κλειστά τα μάτια, ίσως κοιμισμένα σε κάποια σημεία, αποδεικνύοντας την αφοσίωσή της στην τέχνη σε περισσότερους από 22.000 συμμετέχοντες στη γκαλερί.

 

Όταν δεν αφιερώνεται στον ρόλο της ως μητέρα, μεγαλώνοντας τα δίδυμα Xavier και Honor στην αγροτική Σκωτία, η Tilda συνήθως βρίσκεται στο κόκκινο χαλί. Ως διεθνής πρωταγωνίστρια ταινιών και σκηνοθέτης, η Tilda αναμένεται να παρακολουθήσει πολλές εκδηλώσεις κόκκινου χαλιού και χαρίζει εξαιρετικές εμφανίσεις στις οποίες ξεχωρίζει για το απαράμιλλο στιλ της. Καταφέρνει να εκπλήσσει συνεχώς με την ικανότητά της να αναδεικνύει σχεδόν το οτιδήποτε. Είτε φοράει ένα απαλό, ανοιχτό ροζ μακρύ φόρεμα Thakoon, ένα ελάχιστο λευκό φόρεμα με μανδύα Jil Sander ή ένα υψηλής ραπτικής Galliano για τον Dior παραμένει ένα οπτικό αριστούργημα, και ποτέ δεν παύει να φαίνεται δροσερή και εκλπεπτυσμένη. Ως ξανθιά, μελαχρινή ή φυσική κοκκινομάλλα από πλατίνα, η Tilda θα μπορούσε να είναι ο ορισμός της κομψότητας.

 

 Το εκλεκτικό, πρωτότυπο στιλ της ενισχύεται από μια παρουσία που φαίνεται να είναι ένα μείγμα ευθραυστότητας αναμεμιγμένη με αναμφισβήτητη δύναμη και αυτοπεποίθηση. Ποτέ δεν φαίνεται να νιώθει άβολα σε ένα κουραστικό επίσημο φόρεμα, ή εκτός θέσης σε ένα σύνολο που διαθέτει μια σιλουέτα που οι περισσότερες ηθοποιοί ούτε θα ονειρευόταν να φορέσουν. Η τάση της για περίεργα, άτυπα κομμάτια την καθιστούν ακόμη πιο γοητευτική και εμπνευσμένη. Με κάθε σύνολο, φαίνεται να λέει: «Φόρεσε ένα φόρεμα για τον εαυτό σου και για κανέναν άλλο. Είσαι ένα έργο τέχνης».

Ένα αληθινό fashion icon όχι μόνο φαίνεται απίστευτα άψογο και συχνά έμφυτο γούστο στα ρούχα και τα αξεσουάρ, αλλά πρέπει επίσης να έχει μια ορισμένη δύναμη αναμφισβήτητης επιρροής. Το εντυπωσιακό βιογραφικό της Tilda Swinton της εξασφαλίζει αναμφισβήτητα τον τίτλο του fashion icon.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Ο Alessandro Michele νέος creative director του οίκου Valentino

Η ανακοίνωση του εμβληματικού οίκου βάζει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν εδώ και καιρό να αναλαμβάνει το τιμόνι του

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»

PETS

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μυρίζει όμορφα χωρίς μπάνιο

8 απλές συμβουλές για καθαρό και μοσχομυριστό σκύλο χωρίς να προϋπθέτει μπανιέρα ή λάστιχο...