Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν θέλω απλώς να είμαι καλός, θέλω να γίνομαι καλύτερος, ως ηθοποιός, ως άνθρωπος, ως πατέρας, ως σύντροφος» Matthew McConaughey

Ο Matthew McConaughey είναι πολλά περισσότερα απ’ αυτό που φαίνεται



Ωραίος, γοητευτικός, δεν μένει ωστόσο στην εμφάνιση, δεν επαναπαύεται στην ευκολία της επιτυχίας, ωριμάζει, πειραματίζεται, δοκιμάζει προκλήσεις, εξελίσσεται! Ο Μάθιου ΜακKόναχι (Matthew David McConaughey) γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1969 και είναι Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας. Έλαβε την προσοχή του κοινού με την κωμωδία Dazed and Confused (1993). Εμφανίστηκε σε παρόμοιες ταινίες όπως το  Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation (1994), το δικαστικό θρίλερ A Time to Kill (1996), η κωμωδία Larger Than Life (1996), το ιστορικό δράμα του Στίβεν Σπίλμπεργκ Amistad (1997), το επιστημονικής φαντασίας Επαφή (1997), η κωμωδία EDtv (1999) και το πολεμικό U-571 (2000).

Στην δεκαετία του 2000 έγινε περισσότερο γνωστός επειδή πρωταγωνιστούσε σε ρομαντικές κωμωδίες συμπεριλαμβανομένων των Τhe Wedding Planner (2001), Πώς να χωρίσετε σε 10 μέρες (2003), Failure to Launch (2006), Προσεχώς ζάμπλουτοι (2008) και Ghosts of Girlfriends Past (2009). Από το 2011 και μετά προτιμά τους δραματικούς ρόλους σε ταινίες όπως The Lincoln Lawyer (2011), Bernie (2011), Killer Joe (2011), The Paperboy (2012), Mud (2012), Magic Mike (2012), Ο λύκος της Γουόλ Στριτ (2013), The Sea of Trees (2016) και Free State of Jones (2016).

Το 2013 και το 2014 γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία. Το 2013 υποδύθηκε τον Ρον Γούντρουφ, έναν καουμπόι που διαγνώστηκε με AIDS στο βιογραφικό φιλμ Dallas Buyers Club. Η ταινία αυτή τού χάρισε Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού, Βραβείο Επιλογής Κριτικών και Βραβείο Ηθοποιών του Κινηματογράφου, μεταξύ άλλων βραβείων και υποψηφιοτήτων. Το 2014 πρωταγωνίστησε ως Ραστ Κολ στην πρώτη σεζόν της δραματικής σειράς True Detective στο κανάλι HBO, για το οποίο κέρδισε το Βραβείο TCA και ήταν υποψήφιος για το βραβείο Έμμυ της primetime ζώνης, για τη Χρυσή Σφαίρα και για το βραβείο Τηλεοπτικού Ηθοποιού. Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε και στην ταινία Interstellar.

Ο ΜακΚόναχι γνώρισε τη Βραζιλιάνα Καμίλα Άλβες, μοντέλο και τηλεπαρουσιάστρια, το 2006. Το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2011 και παντρεύτηκαν με ιδιωτική καθολική τελετή στις 9 Ιουνίου 2012 στο Όστιν του Τέξας όπου κατοικούν μέχρι σήμερα. Έχουν αποκτήσει τρία παιδιά: τους γιους Λέβι Άλβες ΜακΚόναχι (7 Ιουλίου 2008) και Λίβινγκστον Άλβες ΜακΚόναχι (28 Δεκεμβρίου 2012) και την κόρη Βίντα Άλβες ΜακΚόναχι (3 Ιανουαρίου 2010).

Έχει δημιουρήσει την οργάνωση Just Keep Living, η οποία ασχολείται με το «να βοηθά τους εφήβους να διάγουν ενεργούς βίους και να κάνουν υγιείς επιλογές ώστε να γίνουν σπουδαίοι άνδρες και γυναίκες». Στις 25 Φεβρουαρίου 2016 έλαβε το βραβείο Δημιουργικής Συνείδησης από την unite4humanity για το έργο του μέσω της οργάνωσής του.

Επιπλέον, κατάφερε να διασώσει αρκετά κατοικίδια που έμειναν αδέσποτα μετά τις καταστροφές στην Νέα Ορλεάνη από τον τυφώνα Κατρίνα. Το 2006 διέσωσε μια γάτα από δυο νέους στο πάρκο Σέρμαν Όουκς της Καλιφόρνιας, προτού αυτοί προλάβουν να της βάλουν φωτιά.

Τα τελευταία χρόνια διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο του Όστιν.

Με αφορμή τα γενέθλιά του θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

 

«Η ζωή είναι μια σειρά από κόμματα, όχι τελείες».

 

«Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι καθολικά cool, και σίγουρα δεν είναι ωραίο να ρίχνουμε σκουπίδια. Δεν θα το έκανα ποτέ».

 

«Οι καλύτερες συμβουλές έρχονται από ανθρώπους που δεν δίνουν συμβουλές».

 

«Η ζωή μου είναι ο δρόμος. Πρέπει να συνεχίσω να κινούμαι».

 

«Αναλύουμε την αποτυχία πολύ περισσότερο από ό,τι αναλύουμε την επιτυχία».

«Υπάρχει διαφορά στο να πιστεύεις ότι είσαι πρωταθλητής και στο να ξέρεις ότι είσαι».

 

«Δεν θέλω απλώς να είμαι καλός, θέλω να γίνομαι καλύτερος, ως ηθοποιός, ως άνθρωπος, ως πατέρας, ως σύντροφος»

 

«Χάνεις κάτι στη ζωή σου, ή έρχεσαι σε σύγκρουση, και θα έρθει μια στιγμή που θα μάθεις: Υπήρχε ένας λόγος για αυτό. Και στο τέλος της ζωής σου, όλα αυτά που νόμιζες ότι ήταν τελείες, αποδεικνύονται κόμματα. Δεν υπήρχε ποτέ τελεία σε κανένα από αυτά».

 

«Σίγουρα, μπορεί να ζηλέψω λίγο. Το καλό με τη ζήλια είναι ότι προέρχεται από το πάθος. Αλλά υπάρχει και το επικίνδυνο κομμάτι και είναι ένα άσχημο συναίσθημα που πονάει».

 

«Έχω πάει σε μερικούς γάμους όπου οι πιο κουλ άνθρωποι που την πιο προηγούμενη μέρα ήταν τόσο ήρεμοι και στη συνέχεια την ημέρα του γάμου ήταν φρικαρισμένοι».

 

«Έχω το δικό μου λεξιλόγιο. Λατρεύω τη γλωσσολογία. Αυτό εκπλήσσει τον κόσμο».

«Έχω εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ, και αν μπορώ να πω ή να κάνω κάτι σε μια ταινία που οι άνθρωποι νιώθουν ότι θέλουν να επαναλάβουν, αυτό είναι εξαιρετικά κολακευτικό».

 

«Έχουμε μεγάλη όρεξη να απογοητεύσουμε τους ανθρώπους, αλλά, στην καρδιά μας, υπάρχει αρκετός χώρος για να πετύχουμε όλοι».

 

«Ποτέ δεν υπήρξα ζηλιάρης και ποτέ δεν ένιωσα να με χτίζει η αποτυχία κάποιου άλλου - αυτό είναι μια φτηνή συγκίνηση».

 

«Δεν είμαι τόσο αλαζονικός ώστε να ανατρέχω στην καριέρα μου και να επικρίνω τις επιλογές μου. Πραγματικά δεν είναι αυτό μέρος του εαυτού μου».

 

«Τα παιδιά θα σας υπενθυμίσουν ότι, παρόλο που έχετε ακολουθήσει έναν δρόμο 100 φορές, είναι ολοκαίνουργιο για αυτά - και αυτό είναι υγιές».

 

«Όλη μου η οικογένεια είναι αφηγητές και όλοι ξεπερνούν τον επόμενο».

 

«Η ματαιοδοξία είναι μεγάλο κίνητρο, για να είμαστε δίκαιοι».

 

«Υπάρχουν ορισμένες νύχτες που εσείς και το image σας δεν είστε στο ίδιο κρεβάτι».

 

«Το να φέρεις ένα υγιές παιδί σε αυτόν τον κόσμο, να το μεγαλώσεις σωστά και να το δεις να μεγαλώνει είναι το μεγαλύτερο θαύμα που υπάρχει».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός