Skip to main content

BLOGS

«Αν χάνεις την ψυχή σου και το ξέρεις, τότε έχεις ακόμα λίγη ψυχή να χάσεις» Charles Bukowski

Ο μεγάλος συγγραφέας και ποιητής Charles Bukowski πέθανε από λευχαιμία στις 9 Μαρτίου 1994



Προκλητικός, αυθάδης, ταλαντούχος, διαχρονικός, ένας και μοναδικός. Ο Χένρι Τσαρλς Μπουκόβσκι (Heinrich Karl Bukowski), γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1920 και ήταν Γερμανός-Αμερικανός ποιητής και συγγραφέας, που έζησε κυρίως στο Λος Άντζελες. Έγραψε πάνω από 50 βιβλία, καθώς και πολλά μικρότερα κομμάτια, και έχει αναγνωριστεί ως πολύ σημαντικός για το είδος του, ενώ συχνά αναφέρεται από πολλούς συγγραφείς και ποιητές ως μεγάλη επιρροή.

Κατά τα σχολικά του χρόνια, ο Μπουκόβσκι διάβασε πολύ. Όταν αποφοίτησε, γράφτηκε στο κολέγιο του Λος Άντζελες για να σπουδάσει δημοσιογραφία και λογοτεχνία, ώστε να γίνει συγγραφέας. Ένα χρόνο μετά, η μητέρα του έγινε έξαλλη όταν ανακάλυψε κάποια κείμενά του, με τα οποία και τάισε τη μηχανή κουρέματος του γκαζόν. Ο Μπουκόβσκι έφυγε από το σπίτι του και έζησε σαν αλήτης ταξιδεύοντας προς την Ατλάντα. Εκεί έμεινε σε μια παράγκα όπου τρεφόταν καθημερινά με σοκολάτες. Αναγκάστηκε να γυρίσει, όμως, κάποια στιγμή σπίτι του, κάτι που θα έκανε συχνά τα επόμενα χρόνια όταν δεν θα είχε πουθενά αλλού να πάει.

Η πρώτη του ποιητική συλλογή "Flower, Fist and Bestial Wail" εκδόθηκε το 1959 σε ένα φυλλαδιάκι σε 200 αντίτυπα. Λίγο αργότερα, ο Jon Edgar Webb ο οποίος εξέδιδε το περιοδικό "The Outsider", εντυπωσιάστηκε από τα ποιήματα του Μπουκόβσκι και άρχισε να δημοσιεύει δουλειές του. Αφιέρωσε ένα ολόκληρο τεύχος στον Μπουκόβσκι με τίτλο "Outsider of the Year", και τελικά αποφάσισε να εκδόσει μια συλλογή της ποίησης του Μπουκόβσκι. Ο Μπουκόβσκι άρχισε να αποκτά φήμη σε underground περιοδικά και εφημερίδες, ενώ ξεκίνησε και μια στήλη στην εφημερίδα "Open City" του Λος Άντζελες, με το όνομα "Σημειώσεις ενός πορνόγερου" ("Notes of a Dirty Old Man"). Τα κείμενα της στήλης αυτής εκδόθηκαν αργότερα σε ξεχωριστό βιβλίο.

Ο Μπουκόβσκι απέκτησε μεγάλη φήμη στο εξωτερικό, και κυρίως στη Γερμανία, όπου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '70, ήταν ο πιο πετυχημένος Αμερικανός συγγραφέας εκεί. Φήμη απέκτησε ακόμη στη Γαλλία, αλλά και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, όχι όμως και στις Η.Π.Α., όπου το κοινό δεν τον αποδέχθηκε, εκτός από ένα περιορισμένο αριθμό φανατικών οπαδών του. Ο ίδιος ο Μπουκόβσκι φερόταν προκλητικά, και βοήθησε να γίνει το όνομά του διαβόητο, προκαλώντας συνεχώς αρνητικές κριτικές εναντίον του.

Ο Τσαρλς Μπουκόβσκι, , στο San Pedro της Καλιφόρνια σε ηλικία 73 ετών, λίγο καιρό αφότου είχε τελειώσει το τελευταίο του βιβλίο "Αστυνομικό" (Pulp). Πάνω στον τάφο του είπέθανε από λευχαιμία στις 9 Μαρτίου 1994ναι γραμμένες οι λέξεις "Μην Προσπαθείς" (Don't Try). Σύμφωνα με τη γυναίκα του, το νόημα των παραπάνω λέξεων έχει να κάνει με τις παρακάτω φράσεις: "Εάν σπαταλάς όλη σου την ώρα προσπαθώντας, τότε το μόνο που πράττεις είναι να προσπαθείς. Γι' αυτό μην προσπαθείς. Πράξε" ("If you spend all your time trying, then all you're doing is trying. So don't try. Just do").

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

 

«Η ελεύθερη ψυχή είναι σπάνια, αλλά την αναγνωρίζεις όταν την βλέπεις - βασικά γιατί νιώθεις καλά, πολύ καλά, όταν είσαι κοντά ή μαζί της».

 

«Όλοι θα πεθάνουμε, όλοι μας. Τι τσίρκο! Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να μας κάνει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, αλλά δεν το κάνει. Μας τρομοκρατούν και μας ισοπεδώνουν οι επιπολαιότητες. Μας τρώει το τίποτα».

 

«Δεν μου αρέσει το ανθρώπινο γένος. Δεν μου αρέσουν τα κεφάλια τους, δεν μου αρέσουν τα πρόσωπά τους, δεν μου αρέσουν τα πόδια τους, δεν μου αρέσουν οι συζητήσεις τους, δεν μου αρέσουν τα χτενίσματα τους, δεν μου αρέσουν τα αυτοκίνητά τους».

 

«Ένας διανοούμενος λέει ένα απλό πράγμα με σκληρό τρόπο. Ένας καλλιτέχνης λέει ένα δύσκολο πράγμα με απλό τρόπο».

 

«Αν χάνεις την ψυχή σου και το ξέρεις, τότε έχεις ακόμα λίγη ψυχή να χάσεις».

 

«Μπορώ να χαλαρώσω με αλήτες γιατί είμαι αλήτης. Δεν μου αρέσουν οι νόμοι, τα ήθη, οι θρησκείες, οι κανόνες. Δεν μου αρέσει να με διαμορφώνει η κοινωνία».

 

«Μερικοί άνθρωποι δεν τρελαίνονται ποτέ, Τι πραγματικά φρικτές ζωές πρέπει να ζουν».

 

«Η διαφορά μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας είναι ότι στη δημοκρατία πρώτα ψηφίζεις και μετά παίρνεις εντολές. Σε μια δικτατορία δεν χρειάζεται να σπαταλάς τον χρόνο της ψήφου σου».

 

«Αν θέλετε να μάθετε ποιοι είναι οι φίλοι σας, επιβάλετε στον εαυτό σας ποινή φυλάκισης».

 

«Ιδιοφυΐα μπορεί να είναι η ικανότητα να πεις ένα βαθύ πράγμα με απλό τρόπο».

 

«Σχεδόν όλοι γεννιούνται ιδιοφυΐες και θάβονται ηλίθιοι».

 

«Αρχίζετε να σώζετε τον κόσμο σώζοντας έναν άνθρωπο κάθε φορά. Όλα τα άλλα είναι μεγαλειώδης ρομαντισμός ή πολιτική».

 

«Η λογοκρισία είναι το εργαλείο όσων έχουν την ανάγκη να κρύψουν την πραγματικότητα από τον εαυτό τους και από τους άλλους. Ο φόβος τους είναι μόνο η ανικανότητά τους να αντιμετωπίσουν αυτό που είναι αληθινό, και δεν μπορώ να εκτονώσω κανέναν θυμό εναντίον τους. Νιώθω μόνο αυτή την απαίσια θλίψη. Κάπου στην ανατροφή τους θωρακίστηκαν απέναντι στα συνολικά δεδομένα της ύπαρξής μας».

«Είμαστε εδώ για να γελάσουμε με τις πιθανότητες και να ζήσουμε τη ζωή μας τόσο καλά που ο Θάνατος θα τρέμει να μας πάρει».

 

«Είναι δυνατόν να αγαπήσεις έναν άνθρωπο αν δεν τον ξέρεις πολύ καλά».

 

«Είναι καλό να έχεις ένα σωρό γάτες τριγύρω. Εάν αισθάνεστε άσχημα, απλά κοιτάτε τις γάτες, θα νιώσετε καλύτερα γιατί ξέρουν ότι όλα είναι όπως είναι. Δεν υπάρχει τίποτα για να ενθουσιαστείτε. Απλώς ξέρουν».

 

«Οι μέρες μου, τα χρόνια μου, η ζωή μου έχει δει σκαμπανεβάσματα, φώτα και σκοτάδια. Αν έγραφα μόνο και συνέχεια για το φως και δεν ανέφερα ποτέ το άλλο, τότε ως καλλιτέχνης θα ήμουν ψεύτης».

 

«Δεν μου αρέσει το ξυρισμένο αγόρι με τη γραβάτα και την καλή δουλειά. Μου αρέσουν οι απελπισμένοι άντρες, οι άντρες με σπασμένα δόντια και σπασμένα μυαλά και σπασμένους τρόπους. Με ενδιαφέρουν. Είναι γεμάτα εκπλήξεις και εκρήξεις».

 

«Το αρσενικό, παρ' όλη την ανδρεία και την εξερεύνηση του, είναι ο πιστός, αυτός που αισθάνεται γενικά αγάπη. Το θηλυκό είναι επιδέξιο στην προδοσία και στα βασανιστήρια και στην καταδίκη».

«Δεν έχω κανένα συγκεκριμένο ταλέντο ή ικανότητα, και το πώς θα παραμείνω ζωντανός είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα μαγείας».

 

«Θα ήμουν παντρεμένος, αλλά δεν θα είχα γυναίκα, θα ήμουν παντρεμένος με την εργένικη ζωή».

 

«Όσο περισσότερες γάτες έχετε, τόσο περισσότερο ζείτε. Αν έχεις εκατό γάτες, θα ζήσεις 10 φορές περισσότερο από ό,τι αν έχεις 10. Κάποτε αυτό θα ανακαλυφθεί, και οι άνθρωποι θα έχουν χίλιες γάτες και θα ζήσουν για πάντα. Είναι πραγματικά γελοίο».

 

«Αυτό που φοβάμαι είναι να κάνω διακρίσεις το χιούμορ και την αλήθεια».

 

«Παρόλο που γράφω για το ανθρώπινο γένος, όσο πιο μακριά από αυτά, τόσο καλύτερα νιώθω. Δύο μίλια είναι υπέροχα. δύο χιλιάδες μίλια είναι όμορφα».

 

«Το κακό γούστο δημιουργεί πολύ περισσότερους εκατομμυριούχους από το καλό γούστο».

 

«Όταν όλα λειτουργούν καλύτερα, δεν είναι επειδή ασχολείσαι με το γράψιμο, αλλά επειδή γράφεις».

 

«Το να μην έχει σπαταλήσει κανείς εντελώς τη ζωή του φαίνεται να είναι ένα άξιο επίτευγμα, έστω και μόνο για μένα».

 

«Υπάρχουν γυναίκες που μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις περισσότερο με το σώμα και την ψυχή τους, αλλά αυτές είναι ακριβώς οι γυναίκες που θα σου χώσουν το μαχαίρι ακριβώς μπροστά στο πλήθος. Φυσικά, το περιμένω, αλλά το μαχαίρι εξακολουθεί να κόβει».

 

«Η αγάπη μου είναι ένα κολιμπρί που κάθεται εκείνη την ήσυχη στιγμή στο κλαδί, καθώς η ίδια γάτα παραμονεύει».

 

«Μεταξύ δεκαπέντε και είκοσι τεσσάρων ετών, πρέπει να είχα διαβάσει μια ολόκληρη βιβλιοθήκη».

 

«Το να μην έχει σπαταλήσει κανείς εντελώς τη ζωή του φαίνεται να είναι ένα άξιο επίτευγμα, έστω και μόνο για μένα».

 

«Πάντα θα υπάρχει κάτι που θα καταστρέψει τη ζωή μας, όλα εξαρτώνται από το τι ή ποιο θα μας βρει πρώτο. Είμαστε πάντα ώριμοι και έτοιμοι να μας πάρουν».

«Μπορείς χωρίς γυναίκα αλλά όχι χωρίς γραφομηχανή».

 

«Κάποιος με ρώτησε κάποτε ποια ήταν η θεωρία μου για τη ζωή και είπα, “Μην προσπαθείς”. Αυτό ταιριάζει και στη γραφή. Δεν προσπαθώ. Απλώς πληκτρολογώ».

 

«Όσοι γράφουν λογοτεχνία δεν έχουν γράψει για τη ζωή».

 

«Είναι όταν αρχίζεις να λες ψέματα στον εαυτό σου σε ένα ποίημα για να κάνεις απλά ένα ποίημα, που αποτυγχάνεις».

 

«Στη δουλειά μου, ως συγγραφέας, φωτογραφίζω μόνο, με λόγια, αυτό που βλέπω».

 

Βιβλία του/τηςCharles Bukowski - Book Odyssey

Βιβλία του/τηςΜπουκόβσκι, Τσαρλς - Book Odyssey

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Oscars 2024: Το συγκινητικό «ευχαριστώ» της Emma Stone στον Γιώργο Λάνθιμο μετά τη βράβευσή της

«Γιώργο, σε ευχαριστώ για το δώρο ζωής», ανέφερε μεταξύ άλλων η ηθοποιός και πρωταγωνίστρια του Poor Things

BLOGS

11 top φεμινιστικές tv σειρές για να τιμήσεις τη Μέρα της Γυναίκας

Άντλησε έμπνευση από δυνατές γυναίκες και γίνε η ηρωίδα της ζωής σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;