Skip to main content

BLOGS

Η Marge Simpson «κόβει» τα μαλλιά της ως ένδειξη συμπαράστασης στις γυναίκες του Ιράν

Ένα νέο street artwork του Alexsandro Palombo απεικονίζει τη δημοφιλή ηρωίδα της animated σειράς με κομμένα τα χαρακτηριστικά μπλε μαλλιά της και γίνεται viral Να «κόψει» τα μαλλιά της λατρεμένης Marge Simpson αποφάσισε ο καλλιτέχνης Alexsandro Palombo, ο οποίος δημιούργησε ένα street artwork της δημοφιλούς ηρωίδας της animated σειράς, στο οποίο και εμφανίζεται να έχει κάνει αυτή την κίνηση ως ένδειξη συμπαράστασης στις γυναίκες του Ιράν.



Ένα νέο street artwork του Alexsandro Palombo απεικονίζει τη δημοφιλή ηρωίδα της animated σειράς με κομμένα τα χαρακτηριστικά μπλε μαλλιά της και γίνεται viral

Να «κόψει» τα μαλλιά της λατρεμένης Marge Simpson αποφάσισε ο καλλιτέχνης Alexsandro Palombo, ο οποίος δημιούργησε ένα street artwork της δημοφιλούς ηρωίδας της animated σειράς, στο οποίο και εμφανίζεται να έχει κάνει αυτή την κίνηση ως ένδειξη συμπαράστασης στις γυναίκες του Ιράν.

Το street artwork του καλλιτέχνη, που φέρει τον τίτλο “The Cut”, εμφανίστηκε μπροστά από το προξενείο του Ιράν στο Μιλάνο και έκτοτε οι σχετικές του φωτογραφίες έχουν γίνει viral στα κοινωνικά μέσα.

Street Art By Alexsandro Palombo "The Cut" Portrays Marge Simpson Cutting Her Iconic Hair In Solidarity With Mahsa Amini

Street Art By Alexsandro Palombo "The Cut" Portrays Marge Simpson Cutting Her Iconic Hair In Solidarity With Mahsa Amini

Η κίνηση του να παρουσιαστεί η Marge Simpson κόβοντας τα iconic μαλλιά της αποτελεί έναν τρόπο ενθάρρυνσης των γυναικών του Ιράν, αλλά και ένα tribute στη Mahsa Amini, η οποία και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την τοπική αστυνομία επειδή σύμφωνα με αυτήν «δεν φορούσε σωστά το hijab της». Έκτοτε, ο γυναικείος πληθυσμός της χώρας διαδηλώνει στους δρόμους της διεκδικώντας τα θεμελιώδη δικαιώματά του, με την αστυνομία και τον στρατό να απαντά με άγρια καταστολή που έχει οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες νεκρές. 

Η επιβολή του hijab στο Ιράν για τον γυναικείο πληθυσμό πραγματοποιήθηκε το 1979 από τον Ayatollah Khomeini μετά την Ισλαμική Επανάσταση. Έκτοτε, τα επίσημα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα στη χώρα έχουν συρρικνωθεί, ενώ καθημερινά σημειώνονται εγκλήματα και παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ιράν αποτελεί επίσης ένα από τα κράτη του κόσμου με τα υψηλότερα επίπεδα λογοκρισίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από το 2021, ακόμη και οι γυναικείοι χαρακτήρες στα καρτούν που προβάλλονται στην τηλεόραση πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά hijab. Το 2012 είχε προηγηθεί και η απαγόρευση προβολής των Simpsons στη χώρα, αφού σύμφωνα με το καθεστώς «διαφθείρουν τα ήθη της Ιρανικής νεολαίας».

Street Art By Alexsandro Palombo "The Cut" Portrays Marge Simpson Cutting Her Iconic Hair In Solidarity With Mahsa Amini

Πηγή είδησης: Bored Panda 

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Το Rebel Moon ήρθε στο Netflix

Ο Ζακ Σνάιντερ ετοιμάζει αυτό το sci-fi event φαντασίας εδώ και μια δεκαετία.

BLOGS

«Με ενδιέφερε μόνο η καλλιτεχνική πλευρά της ζωής» Elton John

Ο Elton John γιορτάζει τα 77α γενέθλιά του

BLOGS

Χρόνια πολλά και γλυκά στον μάγο των γλυκών pastry chef Ευάγγελο Χασιώτη

Ευχές από νωρίς το πρωί δέχεται στο Sentinelle στο pastry corner, στον νέο του χώρο στου Παπάγου

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά