Η «μεγάλη χίμαιρα» του Maestro-Παπακαλιάτη…

Ή πώς ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης έκανε «μόδα» τον Μ. Καραγάτση και το διάβασμα λογοτεχνίας

Αγγελική Λάλου

Εκτός από το ότι έγινε η πρώτη σειρά που διακαιώματά της αγόρασε το Netflix, φαίνεται ότι η νέα σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη θα μείνει στην ιστορία και για άλλον έναν άλλο λόγο, το ότι προωθεί τη φιλαναγνωσία. Είναι γνωστό ότι ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης είναι αγαπητός και έχει μεγάλο κοινό που παρακολουθεί το έργο του. Με προσεγμένους συνεργάτες, προσεχτικές επιλογές, καταφέρνει να βελτιώνεται και να ξαφνιάζει ευχάριστα, παρά τους «εχθρούς» που συνεχίζει να δημιουργεί. Κι όσα κακά κι αν ενδέχεται να του καταλογίζεις, αυτά δεν αφορούν ούτε τα μηνύματα, ούτε την ευαισθησία σε κοινωνικά προβλήματα που θίγει, ούτε στα στερεότυπα που μέσω των χαρακτήρων που επιλέγει στα έργα του προσπαθεί να σπάσει. Εκτός από τον αγώνα του για την αποδοχή και τον σεβασμό της διαφορετικότητας, από το ότι θίγει τα κακώς κείμενα και τοξικές συμπεριφορές της σύγχρονης κοινωνίας μας, αυτή τη στιγμή βοήθησε σε ένα τεράστιο καλό. Να κάνει τους τηλεθεατές να διαβάσουν…

Η παρακάτω είδηση έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες – ενώ μια αίσθηση της επίδρασής της είχαμε ήδη από τη στιγμή που προβλήθηκε το τέταρτο επεισόδιο, όπου σε μια σκηνή ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στο σκάφος διαβάζει τη Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση.

maestro-karagatsis

Το κείμενο που ακολουθεί είναι από το προφίλ στο facebook του Ioannis Kousathanas όπου διαβάζουμε:

«Οι εκδόσεις Εστία "ανακοίνωσαν", ότι από την προηγούμενη εβδομάδα που προβλήθηκε το τέταρτο επεισόδιο της επιτυχημένης (σε όλους τους τομείς και δικής μου αγαπημένης) σειράς "Μαέστρο" του Χριστόφορου Παπακαλιάτη με τίτλο επεισοδίου: "Μέγαλη Χίμαιρα" από το ομότιτλο αριστούργημα του Μ. Καραγάτση, το βιβλίο αυτό "εξαφανίσθηκε" από τα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας και θα ξανά εκτυπωθεί υποθέτω, κάνοντας πιθανότατα ρεκόρ πωλήσεων στα 70 χρόνια της κυκλοφορίας του. Και όχι μόνο αυτό. Η επισκεψιμότητα αυξήθηκε στο ζενίθ, στο συνοικιακό βιβλιοπωλείο της Κέρκυρας, όπου ο ήρωας "Ορέστης" αγόρασε ως δώρο και άλλα δύο βιβλία του συγγραφέα στην ηρωίδα "Κλέλια", ακόμη και από μερικούς ντόπιους, που αγνοούσαν μέχρι πριν λίγες μέρες, το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο.

Μπορείς να κατηγορήσεις για πολλά αρνητικά την τηλεόραση, αλλά όχι όταν, ακόμη και με αυτόν τρόπο φέρνει τη μάζα κοντά στον μαγικό κόσμο των βιβλίων (για όποιον λόγο, δεν με ενδιαφέρει) γιατί την μπαγκέτα της ορχήστρας της ζωής μας, ο "Μαέστρος" που την κρατάει είναι τα βιβλία και τα παράθυρα που ανοίγουν αυτά στη ζωή μας, πολλές φορές σώζοντάς την κυριολεκτικά από βέβαιο θάνατο». 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares