Skip to main content

BLOGS

«Το μόνο αφύσικο είναι η ανικανότητα να αγαπάς» Αναΐς Νιν

Η Αναΐς Νιν γεννήθηκε στο Παρίσι στις 21 Φεβρουαρίου 1903Η γραφή, η τόλμη, το πνεύμα, η ζωή και το έργο της συνεχίζουν να μας εμπνέουν. Ερωτική, εκρηκτική, χαρισματική, παθιασμένη, τόσο στη ζωή όσο και στην πένα της. Η Αναΐς Νιν γεννήθηκε στο Παρίσι στις 21/2 1903 και ήταν ισπανικής, κουβανικής, γαλλικής και δανέζικης καταγωγής. Πατέρας της ήταν ο κουβανός συνθέτης και πιανίστας Joaquin Nin, γαλλικής καταγωγής, και μητέρα της η κουβανή τραγουδίστρια Rosa Culmell, με μικτή γαλλική και δανέζικη καταγωγή. Μετά τον χωρισμό των γονιών της, η Αναΐς θα ακολουθήσει τη μητέρα και τα δύο αδέλφια της στη Βαρκελώνη και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη, όπου θα μάθει άπταιστα αγγλικά, διατηρώντας τα γαλλικά αλλά λησμονώντας τα ισπανικά της. Το 1923 παντρεύεται στην Αβάνα τον πρώτο της άντρα, Hugh Parker Guiler (1898-1985), τραπεζικό και πειραματικό σκηνοθέτη της δεκαετίας του '40 με το ψευδώνυμο "Ian Hugo", και εγκαθίσταται μαζί του στο Παρίσι. Εκεί θα ψυχαναλυθεί από τον Ρενέ Αλαντί και τον Ότο Ρανκ, στον οποίο θα μαθητεύσει για ένα χρονικό διάστημα, και θα έρθει σε επαφή με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες του Μεσοπολέμου, μεταξύ των οποίων ο Χένρι Μίλλερ, με τον οποίο θα αναπτύξει μια παθιασμένη σχέση, αλλά και οι Αντονέν Αρτώ, Λώρενς Ντάρελ, κ.ά.

To 1932 η Νιν δημοσίευσε το πρώτο της έργο, μια μελέτη για τον Ντ. Χ. Λώρενς. Το 1939, ενόψει του επερχόμενου πολέμου, αναγκάζεται ως ξένη υπήκοος να εγκαταλείψει τη Γαλλία και εγκαθίστανται μαζί με τον Guiler στην Αμερική, όπου θα ζήσει ως το τέλος της ζωής της (στην αρχή στη Ν. Υόρκη και μετά το 1955 στην Καλιφόρνια, με τον κατά δεκαέξι χρόνια νεώτερό της ηθοποιό Rupert Pole, τον οποίο επίσης παντρεύτηκε αλλά αναγκάστηκε να χωρίσει το 1966, για νομικούς λόγους, καθώς δεν είχε πάρει διαζύγιο από τον Guiler). Παρά την πλειάδα των έργων της, η Νιν έγινε κυρίως γνωστή το 1966 όταν εκδόθηκε ο πρώτος τόμος των "Πρώιμων ημερολογίων" της (1931-1934), που βρήκε μεγάλη απήχηση στο κοινό. Ακολούθησαν άλλοι τρεις τόμοι των "Early Diaries" (1934-1947) και, συνολικά, έξι ακόμη τόμοι ημερολογίων. Η ανταπόκριση που συνάντησε η τολμηρή και ειλικρινής γραφή της, την ενθάρρυνε να επιτρέψει, τη δεκαετία του '70, τη δημοσίευση των ερωτικών γραπτών που είχε γράψει επ' αμοιβή τη δεκαετία του '40, για λογαριασμό ενός συλλέκτη, μαζί με τους Χένρι Μίλλερ, Τζορτζ Μπάρκερ, Ρόμπερτ Ντάνκαν, κ.ά. φίλους τους, που σήμερα θεωρούνται κλασικά στο είδος τους (ιδίως οι συλλογές διηγημάτων "Το τρίγωνο της Αφροδίτης" και "Μικρά πουλιά").

Πέθανε στο Λος Άντζελες, στις 14/1 1977, μετά από μάχη με τον καρκίνο, έχοντας ανακηρυχθεί επίτιμη διδάκτορας του Philadelphia College of Art, το 1973, και εκλεγμένο μέλος του United States National Institute of Arts and Letters, το 1974.

Δείτε όλο το έργο της στα ελληνικά: ΠΡΟΣΩΠΟ – Βιβλιοnet (biblionet.gr)

Με αφορμή την επέτειο της γέννησής της, θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές της φράσεις:

«Τα όνειρα είναι απαραίτητα για τη ζωή».

 

«Κάθε φίλος αντιπροσωπεύει έναν κόσμο μέσα μας, έναν κόσμο που δεν γεννιέται μέχρι να φτάσουν, και μόνο από αυτή τη συνάντηση γεννιέται ένας νέος κόσμος».

 

«Η ζωή συρρικνώνεται ή διευρύνεται ανάλογα με το θάρρος κάποιου».

 

«Η αγάπη δεν πεθαίνει ποτέ με φυσικό θάνατο. Πεθαίνει γιατί δεν ξέρουμε πώς να αναπληρώσουμε την πηγή της. Πεθαίνει από τύφλωση και λάθη και προδοσίες. Πεθαίνει από αρρώστια και πληγές. Πεθαίνει από κούραση, από μαρασμό, από αμαυρώσεις».

 

«Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, τα βλέπουμε όπως είμαστε».

 

«Πέτα τα όνειρά σου στο κενό σαν χαρταετό και δεν ξέρεις τι θα φέρουν πίσω, μια νέα ζωή, έναν νέο φίλο, μια νέα αγάπη, μια νέα χώρα».

 

«Εγώ, με ένα βαθύτερο ένστικτο, επιλέγω έναν άντρα που πιέζει τη δύναμή μου, που απαιτεί τεράστιες απαιτήσεις, που δεν αμφιβάλλει για το θάρρος ή τη σκληρότητά μου, που δεν με θεωρεί αφελή ή αθώα, που έχει το θάρρος να μου φέρεται ως γυναίκα».

«Αναβάλλω τον θάνατο ζώντας, υποφέροντας, κάνοντας λάθος, ρισκάροντας, δίνοντας, χάνοντας».

 

«Πόσο λάθος είναι για μια γυναίκα να περιμένει από τον άντρα να φτιάξει τον κόσμο που θέλει, από να τον δημιουργήσει η ίδια».

 

«Η ζωή είναι αληθινά γνωστή μόνο σε αυτούς που υποφέρουν, χάνουν, υπομένουν τις αντιξοότητες και σκοντάφτουν από ήττα σε ήττα».

 

«Ταξιδεύουμε, κάποιοι από εμάς για πάντα, για να αναζητήσουμε άλλες καταστάσεις, άλλες ζωές, άλλες ψυχές».

  

«Το άγχος είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος της αγάπης. Κάνει τους άλλους να νιώθουν όπως όταν σε κρατάει ένας πνιγμένος άντρας. Θέλεις να τον σώσεις, αλλά ξέρεις ότι θα σε στραγγαλίσει από τον πανικό του».

 

«Η ηλικία δεν σε προστατεύει από την αγάπη. Αλλά η αγάπη, σε κάποιο βαθμό, σε προστατεύει από την ηλικία».

 

«Τα όνειρα περνούν στην πραγματικότητα της δράσης. Από τις πράξεις πηγάζει πάλι το όνειρο και αυτή η αλληλεξάρτηση παράγει την υψηλότερη μορφή ζωής».

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να είσαι ελεύθερος. Ένας από αυτούς είναι να ξεπεράσεις την πραγματικότητα με τη φαντασία, όπως προσπαθώ να κάνω».

 

«Κάθε επαφή με έναν άνθρωπο είναι τόσο σπάνια, τόσο πολύτιμη, που πρέπει να τη διατηρήσει κανείς».

 

«Η ζωή μας αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από όνειρα, από το ασυνείδητο και πρέπει να συνδεθούν με τη δράση. Πρέπει να υφαίνονται μαζί».

 

«Μην αναζητάς το γιατί – στην αγάπη δεν υπάρχει γιατί, ούτε λόγος, ούτε εξήγηση, ούτε λύσεις».

 

«Όταν υιοθετούμε τυφλά μια θρησκεία, ένα πολιτικό σύστημα, ένα λογοτεχνικό δόγμα, γινόμαστε αυτόματοι. Σταματάμε να μεγαλώνουμε».

 

«Ο ρόλος ενός συγγραφέα δεν είναι να λέει αυτό που όλοι μπορούμε να πούμε, αλλά αυτό που δεν μπορούμε να πούμε».

 

«Το όνειρο έτρεχε πάντα μπροστά μου. Το να προλάβω, να ζήσω για μια στιγμή σε αρμονία με αυτό, αυτό ήταν το θαύμα».

«Δεν υπάρχει ένα μεγάλο κοσμικό νόημα για όλους, υπάρχει μόνο το νόημα που δίνουμε ο καθένας στη ζωή μας, ένα ατομικό νόημα, μια ατομική πλοκή, όπως ένα ατομικό μυθιστόρημα, ένα βιβλίο για κάθε άνθρωπο».

 

«Η μόνη ανωμαλία είναι η ανικανότητα να αγαπάς».

 

«Αν δεν αναπνέεις με το γράψιμο, αν δεν φωνάζεις ή δεν τραγουδάς γράφοντας, τότε μην γράφεις, γιατί δεν θα έχει καμία χρησιμότητα».

 

«Οι άνθρωποι που ζουν βαθιά δεν φοβούνται τον θάνατο».

 

«Γράφουμε για να γευτούμε τη ζωή δύο φορές: στη στιγμή και εκ των υστέρων».

 

«Η κατάκτηση της γνώσης δεν σκοτώνει την αίσθηση του θαύματος και του μυστηρίου. Υπάρχει πάντα περισσότερο μυστήριο».

Διαβάστε επίσης

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

BLOGS

Πολύτιμα πράγματα που μάθαμε διαβάζοντας Λουίς Σεπούλβεδα

Μικρός φόρος τιμής,  σε έναν συγγραφέα που ήξερε να φτιάχνει υπέροχες ιστορίες, με αφορμή τα τρία χρόνια από τον θάνατό του

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ