Τα social media επηρεάζουν το σχεδιασμό των εξωφύλλων των βιβλίων; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει από τον τίτλο του ακόμα ένα νέο, ενδιαφέρον άρθρο της Guardian.
Η αλήθεια είναι ότι μέσα στις τελευταίες δεκαετίες έχουν αλλάξει πολλά στην αισθητική των βιβλίων: τα εξώφυλλα της δεκαετίας του ’90, που σήμερα μας φαίνονται πληθωρικά καθώς ξεχειλίζουν από χρώματα και σχέδια, έχουν κάνει μια στροφή προς το μίνιμαλ, προς πιο καθαρές γραμμές και πιο λιτές χρωματικές παλέτες που συχνά περιορίζονται στο άσπρο και το μαύρο.
Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, όταν τα τυπωμένα βιβλία βρέθηκαν αντιμέτωπα με τα ψηφιακά, για να παραμείνουν ανταγωνιστικά κλήθηκαν να αναλάβουν το ρόλο του αντικείμενου πόθου, γεγονός που ανέβασε τον πήχυ των προσδοκιών και από άποψη αισθητικής. Οι σχεδιαστικές απαιτήσεις αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο με την έλευση των social media και ειδικά του Instagram, καθώς τα ομορφότερα εξώφυλλα άρχισαν να συγκεντρώνουν περισσότερα likes και, αναπόφευκτα, να έχουν υψηλότερη απήχηση.
Και παρόλο που μια αγγλόφωνη παροιμία μάς παροτρύνει να «μην κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο», στην εποχή του Instagram η πρώτη εντύπωση από ένα βιβλίο, βλέπε εξώφυλλο, παίζει πιο σημαντικό ρόλο από ποτέ στο προμοτάρισμα μιας νέας έκδοσης.
Σήμερα, χάρη στα social media, «βλέπουμε τα εξώφυλλα των βιβλίων προτού ακόμα αυτά κυκλοφορήσουν στα βιβλιοπωλεία» σχολίασε σχετικά στην Guardian η σχεδιάστρια Rachel Willey.
Επιπλέον, ένα βιβλίο με μη ελκυστικό εξώφυλλο θα χαντακωθεί στο Instagram αφού οι λεγόμενοι bookstagramers μπορεί να μην μπουν καν στη διαδικασία να το φωτογραφίσουν. «Αν δεν μου αρέσει το εξώφυλλο, δεν θα το βάλω στο feed μου», παραδέχεται η Femke Brull, του λογαριασμού @booksfemme, που έχει πάνω από 20.000 followers.
Η Guardian σχολιάζει ότι το βιβλίο έχει γίνει, κατά κάποιον τρόπο, και αξεσουάρ. Ακόμα και ο κόσμος της μόδας έχει αρχίσει να το αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο οίκος Loewe που κυκλοφόρησε ένα box κλασικών βιβλίων («Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», «Δον Κιχώτης» κ.ά.) με φωτογραφίες από το αρχείο του διάσημου φωτογράφου μόδας Steven Meisel στα εξώφυλλά τους.
Καλό ή κακό; Αν εξαιρέσουμε ότι η νέα τάση, της επένδυσης στην αισθητική του εξωφύλλου, τοποθετεί αυτομάτως σε μειονεκτική θέση κάποιες νέες εκδόσεις με ενδιαφέρον περιεχόμενο αλλά μη ελκυστικό σχεδιασμό, κατά τα άλλα, νομίζω, είναι θετική για όλους εμάς που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζαμε τα βιβλία μας σαν φετίχ, ακόμα και σε καιρούς που ήταν πιο ασουλούπωτα και ανέμπνευστα αισθητικά. Και ποιος ξέρει, μπορεί παρεμπιπτόντως να δημιουργήσει μερικούς νέους αναγνώστες.
Κεντρική φωτό: inkblot_and_featherquill