Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

Τo Instagram αλλάζει τα εξώφυλλα των βιβλίων μας;

Στην εποχή των social media, τα βιβλία μας γίνονται και αξεσουάρ μόδας.


Γωγώ Καρκάνη

Τα social media επηρεάζουν το σχεδιασμό των εξωφύλλων των βιβλίων; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει από τον τίτλο του ακόμα ένα νέο, ενδιαφέρον άρθρο της Guardian. 

Η αλήθεια είναι ότι μέσα στις τελευταίες δεκαετίες έχουν αλλάξει πολλά στην αισθητική των βιβλίων: τα εξώφυλλα της δεκαετίας του ’90, που σήμερα μας φαίνονται πληθωρικά καθώς ξεχειλίζουν από χρώματα και σχέδια, έχουν κάνει μια στροφή προς το μίνιμαλ, προς πιο καθαρές γραμμές και πιο λιτές χρωματικές παλέτες που συχνά περιορίζονται στο άσπρο και το μαύρο.

​https://www.instagram.com/p/Bn6CKzRnJoJ/?hl=el&tagged=bookstagram

Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, όταν τα τυπωμένα βιβλία βρέθηκαν αντιμέτωπα με τα ψηφιακά, για να παραμείνουν ανταγωνιστικά κλήθηκαν να αναλάβουν το ρόλο του αντικείμενου πόθου, γεγονός που ανέβασε τον πήχυ των προσδοκιών και από άποψη αισθητικής. Οι σχεδιαστικές απαιτήσεις αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο με την έλευση των social media και ειδικά του Instagram, καθώς τα ομορφότερα εξώφυλλα άρχισαν να συγκεντρώνουν περισσότερα likes και, αναπόφευκτα, να έχουν υψηλότερη απήχηση. 

Και παρόλο που μια αγγλόφωνη παροιμία μάς παροτρύνει να «μην κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο», στην εποχή του Instagram η πρώτη εντύπωση από ένα βιβλίο, βλέπε εξώφυλλο, παίζει πιο σημαντικό ρόλο από ποτέ στο προμοτάρισμα μιας νέας έκδοσης.

Σήμερα, χάρη στα social media, «βλέπουμε τα εξώφυλλα των βιβλίων προτού ακόμα αυτά κυκλοφορήσουν στα βιβλιοπωλεία» σχολίασε σχετικά στην Guardian η σχεδιάστρια Rachel Willey. 

Επιπλέον, ένα βιβλίο με μη ελκυστικό εξώφυλλο θα χαντακωθεί στο Instagram αφού οι λεγόμενοι bookstagramers μπορεί να μην μπουν καν στη διαδικασία να το φωτογραφίσουν. «Αν δεν μου αρέσει το εξώφυλλο, δεν θα το βάλω στο feed μου», παραδέχεται η Femke Brull, του λογαριασμού @booksfemme, που έχει πάνω από 20.000 followers.

https://www.instagram.com/p/Bn6CPjinHWc/?hl=el&tagged=bookstagram

Η Guardian σχολιάζει ότι το βιβλίο έχει γίνει, κατά κάποιον τρόπο, και αξεσουάρ. Ακόμα και ο κόσμος της μόδας έχει αρχίσει να το αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο οίκος Loewe που κυκλοφόρησε ένα box κλασικών βιβλίων («Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», «Δον Κιχώτης» κ.ά.) με φωτογραφίες από το αρχείο του διάσημου φωτογράφου μόδας Steven Meisel στα εξώφυλλά τους.

Καλό ή κακό; Αν εξαιρέσουμε ότι η νέα τάση, της επένδυσης στην αισθητική του εξωφύλλου, τοποθετεί αυτομάτως σε μειονεκτική θέση κάποιες νέες εκδόσεις με ενδιαφέρον περιεχόμενο αλλά μη ελκυστικό σχεδιασμό, κατά τα άλλα, νομίζω, είναι θετική για όλους εμάς που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζαμε τα βιβλία μας σαν φετίχ, ακόμα και σε καιρούς που ήταν πιο ασουλούπωτα και ανέμπνευστα αισθητικά. Και ποιος ξέρει, μπορεί παρεμπιπτόντως να δημιουργήσει μερικούς νέους αναγνώστες.

Κεντρική φωτό: inkblot_and_featherquill

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

Αθανάσιος ο Ψαλίδας: «Αρχείου Λόγος», Δρ Ελένη Κουρμαντζή

Το έργο του κορυφαίου νεοέλληνα διαφωτιστή μέσα από τα χειρόγραφά του.

ΒΙΒΛΙΟ

«Στο ξάφνιασμα της άνοιξης…» «…εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση»

Ποιητές και ποιήτριες δέχθηκαν την πρόκληση των Αγγελική Λάλου και Αναστασία Γκίτση να «συνομιλήσουν» με τον στίχο του Τίτου Πατρίκιου «εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση», απολαύστε το αποτέλεσμα που έγινε μια υπέροχη ανθολογία

ΒΙΒΛΙΟ

«Πριν απ’ τα μάτια μου ήσουν φως. Πριν απ’ τον Έρωτα έρωτας Κι όταν σε πήρε το φιλί, Γυναίκα» Οδυσσέας Ελύτης

Ο πολυβραβευμένος και πολυαγαπημένος Έλληνας ποιητής πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1996 

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε