Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμφιβολία vs Love for ever

Οταν τα «αν», «ίσως», «μήπως» βαράνε συναγερμό



 

Σκέφτομαι άρα υπάρχω – κι αμφιβάλλω άρα σκέφτομαι. Κάπως έτσι το φίδι των αμφιβολιών τρυπώνει μέσα σου συχνά πυκνά μέσα στην καθημερινότητά σου, ωθώντας σε να κάνεις όσο γίνεται πιο σωστές επιλογές. Τι γίνεται όμως όταν η αμφιβολία ή το δίλημμα δεν αφορά απλά ζητήματα του στιλ τι χρώμα να βάψω τα νύχια ή ποια από τις δύο τσάντες που έχω βάλει στο μάτι να αγοράσω; Στην εποχή μας όπου οι πληροφορίες σχεδόν για τα πάντα είναι προσβάσιμες σε όλους, πιάνεις συχνά τον εαυτό σου να μπαίνει στη διαδικασία να περνάς από κόσκινο και την πιο απλή απόφαση.

Σε θέματα καρδιάς ωστόσο ούτε να γκουγκλάρεις μπορείς ούτε να κάνεις δημοσκόπηση για να βρεις την πιο σωστή απάντηση. Ερωτήσεις του στιλ «είμαι ακόμα ερωτευμένη», «είναι ο σωστός τύπος για μένα», «θα κρατήσει για πάντα η σχέση μας» δείχνουν ότι ο σπόρος της αμφιβολίας έχει μπει μέσα σου και δεν είσαι σίγουρη για το παρόν και το μέλλον της σχέσης σου.

Δεν είναι πάντα αυτό λόγος για να ανησυχήσεις. Μερικές φορές οι αμφιβολίες εμφανίζονται ως απλή κινητήρια δύναμη για να συνειδητοποιήσεις κάποια πράγματα. Να κοιτάξεις μέσα σου και να αναρωτηθείς κατά πόσο όλα είναι όπως θες.

Μερικές αμφιβολίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιούς σχέσης

Σου αρέσουν κι άλλοι (και αρέσεις...)

Στην αρχή ενός ρομαντικού ειδυλλίου, έχετε μάτια μόνο ο ένας για τον άλλον (συνήθως). Θες να κερδίσεις απόλυτα την προσοχή του άλλου και «ετοιμάζεις» τον εαυτό σου μόνο για χάρη του. Θες να του αρέσεις και αντίστοιχα το δικό σου βλέμμα κάνει focus μόνο επάνω του. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός είναι απόλυτα φυσιολογικό να θες να δεις αν περνάς απαρατήρητη ή αν ακόμα γυρίζουν οι άλλοι το κεφάλι τους (και το βλέμμα τους) όταν κάνεις κάπου την εμφάνισή σου. Προσέχεις αν θα σου χαμογελάσει ο μπαρτέντερ όταν σου σερβίρει το κοκτέιλ κι ίσως να τσεκάρεις και στο προφίλ σου ποιος βάζει καρδούλες στις αναρτήσεις σου (ειδικά αυτές με το μαγιό στην παραλία). Η επιβεβαίωση από τους άλλους είναι μια υγιής τόνωση της αυτοεικόνας και της αυτοπεποίθησής σου. Τώρα, αν δεν χάνεις ευκαιρία για να φλερτάρεις και αν έχεις μπει και στη φάση να ψάχνεσαι σε εφαρμογές γνωριμιών, μάλλον η αμφιβολία είναι πιο ισχυρή και θα πρέπει να το κοιτάξεις λίγο πιο σοβαρά.

Για πόσο ακόμα θα υπάρχει σεξουαλική ένταση

Η αλήθεια είναι ότι μια ερωτική σχέση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σεξουαλική ικανοποίηση. Η ερωτική χημεία με τον άλλον είναι ένα από τα βασικά σημεία διάρκειας αλλά και συμβατότητας. Η ιδέα ότι η αληθινή αγάπη και ο καλύτερος εραστής μπορεί να είναι δύο σε ένα δημιουργούν μερικές φορές εξωπραγματικές προσδοκίες. Ωστόσο η δημιουργία της εμπιστοσύνης και της οικειότητας που φέρνει η διάρκεια μιας σχέσης δεν σημαίνει ότι θα μειώσουν την ένταση του πάθους ή της ερωτικής απόλαυσης. Μια σχέση που στηρίζεται στην καλή επαφή κι επικοινωνία μπορεί να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και άνεσης όπου και οι δύο μπορούν να εκφράζουν τι τους αρέσει και να οδηγούν τον σύντροφό τους στο πώς να τους προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή σεξουαλική ικανοποίηση.

Βάλτε τα παιχνίδια και τις φαντασιώσεις στο μενού και αφεθείτε από κοινού να ανακαλύψετε μαζί ερωτογενείς ζώνες και απολαύσεις που δεν είχατε πριν τολμήσει να εξερευνήσετε.

Τώρα αν έχουν αρχίσει να υπάρχουν «νερά» στη σεξουαλική σου ευχαρίστηση και ο σύντροφός σου δεν θέλει να ακούσει τις «οδηγίες» ή επιθυμίες σου, αυτή είναι μια αμφιβολία που δεν μπορείς να σιγάσεις εύκολα μέσα σου.

Μήπως μου αξίζει κάτι καλύτερο;

Είναι ανθρώπινο να θέλουμε πάντα για τον εαυτό μας το καλύτερο δυνατό. Στις μέρες μας βέβαια έχουμε φτάσει κάπως στο να νιώθουμε σαν εμπορικό προϊόν που πρέπει να διαφημίσουμε. Με την ίδια λογική, οι εφαρμογές γνωριμιών λειτουργούν ως κράχτες ή ως βιτρίνες που παρουσιάζουν την ανανεωμένη τους πραμάτεια. Κακά τα ψέματα ωστόσο, οι σχέσεις δεν ανήκουν στα προϊόντα με ημερομηνία λήξης ή που πρέπει να ανανεώνετε με την επόμενη έκδοση ή το επόμενο μοντέλο. Η αξία είναι κάτι υποκειμενικό. Το θέμα δεν είναι αν σου αξίζει κάτι καλύτερο, αλλά αν σε ικανοποιεί η σχέση που έχεις τώρα. Πάντα ενδεχομένως να υπάρχει η περίπτωση του να βρεις κάποιον πιο όμορφο, πιο πετυχημένο, πιο φλογερό – αλλά η πλεονεξία δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος.

Αν είσαι μια χαρά προσπάθησε να μην δώσεις πολύ χώρο σε αυτή την αμφιβολία, αν πάλι την ακούς όλο και πιο δυνατά, ίσως να σημαίνει ότι έχεις σημαντικούς λόγους που σε κάνουν να το σκέφτεσαι, κι ίσως πρέπει να δώσεις μια πιο ειλικρινή απάντηση.

Όταν η αμφιβολία γίνεται αιτία χωρισμού

Τα ψέματα είναι συχνή τακτική του άλλου

Αν έχεις πιάσει το σύντροφό σου να ψεύδεται ασυστόλως, τότε οι αμφιβολίες αρχίζουν να αποκτούν υπόσταση. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι λόγος για σοβαρούς τριγμούς σε μια σχέση. Οι κατά συρροή ψεύτες διεκδικούν τη συγχώρεση αλλά είναι δύσκολο να σε πείσουν για τη μελλοντική ειλικρίνειά τους ή την έμπρακτη μεταμέλειά τους. Γιατί μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη… μετά καλό είναι να του δώσεις τα παπούτσια στο χέρι.

No sex

Όλες οι σχέσεις μπορεί να περάσουν τα πάνω κάτω τους ως προς την ένταση ή τη συχνότητα. Όμως το καθόλου σεξ δεν είναι απλώς λόγος αμφιβολίας αλλά σημαντική αιτία χωρισμού. Είτε είσαι εσύ που λες «αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο» είτε το αμόρε σου είναι μονίμως «κουρασμένο», είναι ένα θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθείτε κι οι δύο σοβαρά αν θέλετε να έχει διάρκεια η σχέση σας. Μπορεί βέβαια να είναι μια παρωδική φάση, καλού κακού όμως για να μη σε τρώει η αμφιβολία προσπάθησε να ανάψεις τα αίματα, κάνε μερικές ανανεωτικές κινήσεις, αν δεις και δεν πιάνει τα υπονοούμενα συζήτησέ το και προσπάθησε να το δουλέψετε από κοινού – γιατί αυτό είναι κάτι που αφορά και τους δυο σας.

Βλέπετε αλλιώς το μέλλον

Μια σχέση -ειδικά στην αρχή- τη ζεις στη στιγμή, στο παρόν της. Ωστόσο όταν μπαίνει στη συζήτηση το θέμα του «μαζί» και της διάρκειας, το μέλλον, ή μάλλον το κοινό μέλλον είναι μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να λάβεις (ή να λάβετε) υπόψη. Από το αν θα μείνετε μαζί, μέχρι το πόσα παιδιά θέλει ο καθένας σας να αποκτήσει (κι αν θέλει να αποκτήσει). Στόχοι, σχέδια, όνειρα, φιλοδοξίες – πόσο χωράει ο ένας στον μέλλον του άλλου. Για σκέψου το λίγο παραπάνω…

Νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου

Μια σχέση, ένας σύντροφος, ο άνθρωπός σου εξ ορισμού πρέπει να σε κάνει να νιώθεις όμορφα, να βγάζει τον καλύτερό σου εαυτό, να σε κάνει να νιώθεις περήφανη που σε διάλεξε, που τον διάλεξες, που είστε ο ένας η επιλογή του άλλου. Δεν πρέπει να σε κάνει να νιώθεις τύψεις, ενοχές, δεύτερες σκέψεις ή ακόμα χειρότερα να νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου. Δεν είναι απλή αμφιβολία είναι σημαντικό κομμάτι της αυτοεικόνας σου, της σχέσης σου με τον εαυτό σου, κάτι που επηρεάζει τη σχέση σου με τους άλλους ανθρώπους αλλά έχει αρνητική επίδραση και στην ψυχική σου κατάσταση.

Οι αμφιβολίες λειτουργούν σαν χρήσιμα εσωτερικά ζιζάνια που σε κινητοποιούν. Η ένταση, η συχνότητα της εμφάνισής τους και το αν επανέρχονται ή όχι είναι κάτι που θα πρέπει να σε απασχολήσει και να σε βάλει σε σκέψεις. Αντίστοιχα κι ο σύντροφός σου έχει παρόμοιες αμφιβολίες και σκέψεις, μια ευτυχισμένη σχέση στηρίζεται στην ειλικρίνεια και στην επιτυχημένη επικοινωνία, όσο μιλάτε για τα πάντα (ή σχεδόν για τα πάντα), δεν έχεις ουσιαστικό λόγο να αμφιβάλεις για τη σχέση σου!

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ισχυρά μυστικά για μια λειτουργική και ικανοποιητική σχέση

Πώς να ερωτευτείς με θεμέλια που θα έχουν διάρκεια

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς μπορεί η τοξική θετικότητα να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση σου

6 «τοξικά θετικές» συμπεριφορές που καταστρέφουν τις ερωτικές σου σχέσεις χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ένα γευστικό ουράνιο τόξο στο πιάτο σου

Υγιεινά, νόστιμα και πολύχρωμα, αυτά τα wraps θα σε ενθουσιάσουν

CELEBS

Δεν τους έφερε γούρι ο Σασμός: Πέντε ηθοποιοί που χώρισαν!

Από την τηλεοπτική επιτυχία στις δυσκολίες της προσωπικής τους ζωής

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Bon Jovi ανακοινώνουν την κυκλοφορία του δίσκου Forever – Ακούστε το lead single με τίτλο “Legendary”

Πότε θα κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος του συγκροτήματος;