Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

SOS Planet Earth - H Gisele Bündchen σου στέλνει ένα δυνατό μήνυμα

"Θέλεις να είσαι μέρος της λύσης ή μέρος του προβλήματος;"



 

Όταν η Gisele Bündchen έγινε 40 χρονών τον Ιούλιο, αποφάσισε να φυτέψει 40.000 δέντρα προς τιμήν των γενεθλίων της - αριθμός που σύντομα αυξήθηκε σε 250.000 χάρη στην απίστευτη υποστήριξη των θαυμαστών της. Είναι απλώς η πιο πρόσφατη σειρά από πρωτοβουλίες οικολογικού πνεύματος που ξεκίνησε για περισσότερο από μια δεκαετία. Από το 2009, η Bündchen είναι παγκόσμιος πρεσβευτής καλής θέλησης για το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, μιλώντας ενάντια στον καταστροφικό αντίκτυπο της αποψίλωσης στον Αμαζόνιο και πρόσφατα υπηρέτησε ως εκτελεστικός παραγωγός στο ντοκιμαντέρ Netflix, Kiss the Ground. Σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στον διεθνή Τύπο μίλησε σε πρώτο πρόσωπο για την αγάπη της και την προσοχή της προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον του πλανήτη μας.  

Καθήκον μας να προστατεύσουμε τη δύναμη αυτού του πλανήτη

Γεννήθηκα για νιώθω βαθιά συνδεδεμένη με τη φύση - είναι το μέρος που πηγαίνω για να επαναφορτίσω τη δική μου ενέργεια. Κατάγομαι από ένα μικρό χωριό στα νότια της Βραζιλίας. Κατά τη διάρκεια των σχολικών μου διακοπών, η μητέρα μου με πήγαινε στο σπίτι της γιαγιάς μου. Μου άρεσε πολύ να την επισκέπτομαι γιατί θα αρμέγαμε τις αγελάδες το πρωί, θα μαζεύαμε αυγά από τα κοτόπουλα και θα την βοηθούσα  να δουλέψει στον κήπο όπου μεγάλωνε τα δικά της λαχανικά και βότανα. Η γιαγιά μου είχε μια βαθιά εκτίμηση για τη φύση και καλλιεργούσε ό,τι έτρωγε - ήταν όμορφη.

Παρόλο που είχα αυτήν την αγάπη για τη φύση όλη μου τη ζωή, μόνο όταν επισκέφθηκα το τροπικό δάσος του Αμαζονίου για πρώτη φορά το 2004, συνειδητοποίησα ότι, αν και τεράστιο, είναι πολύ πιο εύθραυστο από ό,τι πίστευα. Πέρασα χρόνο με τη φυλή Kisêdjê στην περιοχή Xingu. Αυτοί οι απίστευτοι άνθρωποι σέβονται και εναρμονίζονται με τη φύση. Ζουν από τη φύση, αλλά δεν παίρνουν περισσότερα από όσα χρειάζονται. Ωστόσο, η επιβίωσή τους απειλήθηκε λόγω της αποψίλωσης και της εξόρυξης, που έχουν ως επίπτωση και τη μόλυνση του νερού.

Η βοήθεια που όλοι πρέπει να προσφέρουμε

Ένιωσα ότι έπρεπε να κάνω κάτι για να βοηθήσω, έτσι άρχισα να υποστηρίζω έργα για να βοηθήσω τους αυτόχθονες που ζουν στην περιοχή, εκείνους που κατανοούν την αξία των φυσικών πόρων. Ο μόνος λόγος για τον οποίο ζούμε είναι επειδή η Μητέρα Φύση μας δίνει ό, τι χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Κι εμείς τι κάνουμε; Παίρνουμε απλώς. Εμείς, ως άνθρωποι, πιστεύουμε ότι όλα είναι εδώ για να μας εξυπηρετήσουν, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η Γη είναι ένα ζωντανό ον. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σε αυτόν τον όμορφο πλανήτη με όλους αυτούς τους απίστευτους πόρους. Ο λόγος που εργάζομαι για την προστασία του πλανήτη είναι ότι θέλω να υπηρετήσω την ανθρώπινη επιβίωση και την υγεία όλων των ειδών. Εάν δεν φροντίζουμε τα δώρα που μας δίνει ο πλανήτης και αν δεν ζούμε σε αρμονία με όλα τα διαφορετικά πλάσματα σε αυτόν τον πλανήτη, θα είμαστε αυτοί που θα χαθούμε. Ο πλανήτης δεν μας χρειάζεται να για να επιβιώσει – εμείς είναι που χρειαζόμαστε τον πλανήτη. Ως άνθρωποι, πρέπει να αφυπνιστούμε πάνω σε αυτό και να το συνειδητοποιήσουμε με ενεργό τρόπο.

Αφήνοντας τον κόσμο να είναι ένα καλύτερο μέρος

Το να έχω τα δικά μου παιδιά έχει κάνει την περιβαλλοντική μου εργασία πολύ πιο επείγουσα. Δεν παίρνουμε τίποτα μαζί μας, οπότε αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που αφήνουμε πίσω. Θέλω να κάνω τον κόσμο καλύτερο για όλα τα παιδιά και να τα αφήσω εξοπλισμένα με τα σωστά εργαλεία, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν όλους τους θησαυρούς της Γης και να έχουν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο μας.

Με τα παιδιά, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να τους δώσουμε το σωστό παράδειγμα. Έχουμε έναν κήπο στο σπίτι, όπου τα παιδιά βλέπουν και καταλαβαίνουν πόσο καιρό χρειάζεται για να μεγαλώσει η ζωή. Μαθαίνουν να τρώνε εποχιακά. Έμαθαν ότι δεν θα αγοράσω φράουλες όταν είναι εκτός εποχής. Ξέρουν ότι το πλαστικό είναι ένα μεγάλο ζήτημα: το βλέπουν στην παραλία. Τους έχω δείξει βίντεο από φάλαινες που βρέθηκαν στον ωκεανό με πλαστικό μέσα στην κοιλιά τους. Όπως και εγώ, έχουν γίνει ευαίσθητα σε αυτά τα ζητήματα. Είναι σημαντικό να καταλάβουν πώς λειτουργεί η φύση. Μόλις νιώσουν τη μαγεία της φύσης, θα τη λατρέψουν και ως αποτέλεσμα θα την προστατεύσουν.

Ζήτημα προσωπικής επιλογής κι ευθύνης

Όλα όσα επιλέγω να κάνω στη ζωή μου και με τη δουλειά μου έχουν τελικά έναν σκοπό: «Πώς μπορώ να αφήσω τον κόσμο λίγο καλύτερο από ό,τι όταν έφτασα σε αυτόν;» Μπορώ να καθίσω εδώ και να διαμαρτυρηθώ για ό,τι είναι λάθος στον κόσμο, αλλά αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον εαυτό μας.

Στα 40α γενέθλιά μου τον Ιούλιο, αποφάσισα να φυτέψω 40.000 δέντρα και κάλεσα όλους να συμμετάσχουν. Φανταστείτε αν τα επτάμισι δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν σε αυτόν τον πλανήτη φύτευαν ένα μικροσκοπικό δέντρο προς τιμήν της ζωής τους. Πραγματικά, θα είχαμε τότε επτάμισι δισεκατομμύρια νέα δέντρα κάθε χρόνο. Σε πολύ λίγο χρόνο, θα αναγεννιόταν η φύση.

Το ντοκιμαντέρ του Netflix, Kiss The Ground

Αυτή η ιδέα της αναγέννησης της Γης είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ασχολούμαι με το ντοκιμαντέρ Netflix Kiss The Ground και έχω αναλάβει την παραγωγή του. Πρόκειται για την αναγεννητική γεωργία: πώς καλλιεργούμε τρόφιμα με τρόπους που τροφοδοτούν το έδαφος και όχι μόνο τρέφονται από το έδαφος; Πώς μπορούμε να παράγουμε τρόφιμα με βιώσιμους τρόπους; Η ιδέα είναι τόσο εμπνευσμένη και βασίζεται σε λύσεις, η ταινία αφήνει τους θεατές να αισθάνονται αισιόδοξοι. Με άφησε να νιώθω έτσι.

Κατά την τελευταία δεκαετία, ήμουν παγκόσμιος πρέσβης καλής θέλησης στο Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχω μάθει υπέροχα πράγματα από πολύ διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, σε όλο τον κόσμο. Είναι αξιοσημείωτο το πώς αυτοί οι πολιτισμοί ξεπερνούν τις προκλήσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα και το νερό και πώς καινοτομούν για να βρουν βιώσιμες λύσεις. Είναι εμπνευσμένο. Είμαι ευγνώμων. Αξιοποιώ τη δύναμη της πλατφόρμας μου για τη διάδοση αυτών των πληροφοριών και την ευαισθητοποίηση περισσότερων ανθρώπων για αυτά τα θέματα.

Δίνοντας ελπίδα μέσα από πράξεις

Ελπίζω ότι όλοι μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένη τη Μητέρα Γη. Αυτός ο όμορφος πλανήτης δεν είναι μόνο το σπίτι μας, είναι η πηγή της ζωής μας. Ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει κάτι για να συμβάλει στην ολότητά της. Μπορούμε να αναρωτηθούμε: «Τι ρόλο μπορώ να παίξω στη δημιουργία θετικών επιπτώσεων στον κόσμο;» Κάθε δράση και κάθε επιλογή που κάνουμε έχει αντίκτυπο. Θέλεις να είσαι μέρος της λύσης ή μέρος του προβλήματος; Αυτή είναι μια απόφαση που ο καθένας μας πρέπει να πάρει. Ελπίζω να αρχίσουμε όλοι να υπηρετούμε τη ζωή.

Ο απώτερος στόχος μου είναι να προστατεύσω τον όμορφο πλανήτη μας για τα παιδιά μου, για όλα τα παιδιά και για πολλές, πολλές γενιές που έρχονται.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30