Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Θεωρώ τον εαυτό μου πρώτα ποιητή και ύστερα μουσικό. Ζω σαν ποιητής και θα πεθάνω σαν ποιητής» Bob Dylan

Ο τραγουδο-ποιητής της καρδιάς μας έγινε 82 ετών!



Πριν από λίγα χρόνια για πολλούς η ανακοίνωση από τη Σουηδική Ακαδημία ότι τον Νόμπελ Λογοτεχνίας πήγαινε σε έναν τραγουδοποιό αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, όχι ωστόσο για όσους έχουν μελετήσει τους στίχους του. Με την ιδιαίτερη φωνή του και κυρίως την ακόμα πιο ξεχωριστή προσωπικότητά του είναι ο ποιητής μιας γενιάς – όχι μόνο για την Αμερική αλλά και για πολύ κόσμο.

Ο Μπομπ Ντίλαν (Bob Dylan)  γεννήθηκε στην Ντουλούθ, της Μινεσότα, στις 24 Μαΐου 1941), και το κανονικό του όνομα είναι Ρόμπερτ Άλλεν Ζίμμερμαν (Robert Allen Zimmerman) και είναι Αμερικανός μουσικός. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς. Στις 13 Οκτωβρίου 2016, η Σουηδική Ακαδημία του απένειμε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ως μαθητής γυμνασίου άρχισε να παίζει φυσαρμόνικα, πιάνο και κιθάρα, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά σε συγκρότημα, τους Golden Chords ερμηνεύοντας τραγούδια των Τσακ Μπέρι (Chuck Berry) και Λιτλ Ρίτσαρντ (Little Richard), με έμφαση στη ροκ εν ρολ, κάντρι, φολκ και μπλουζ μουσική. Το 1959 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Μινεάπολης. Εκεί άκουσε για πρώτη φορά την μουσική του φολκ θρύλου Γούντι Γκάθρι (Woody Guthrie), έγινε λάτρης του και αποφάσισε να τον συναντήσει. Για το σκοπό αυτό παράτησε τις σπουδές του και έφτασε στη Νέα Υόρκη, την μητρόπολη της μουσικής αλλά και το μέρος που μπορούσε να συναντήσει το ίνδαλμά του.

Στις αρχές του 1962, κυκλοφόρησε ο πρώτος ομώνυμος δίσκος του, με δύο δικά του τραγούδια (Talking New York, Song for Woody) και τα υπόλοιπα διασκευές, μεταξύ των οποίων και το The House of the Rising Sun.

Ο δεύτερος δίσκος του κυκλοφόρησε το 1963 με τίτλο The Freewheelin' Bob Dylan, ο οποίος περιείχε και το πολύ δημοφιλές τραγούδι Blowin' in the wind. Με αυτόν το δίσκο ο Ντίλαν ξέφυγε από τα στενά όρια της folk κοινότητας της Νέας Υόρκης και έγινε ευρύτερα γνωστός. Η φυσιογνωμία του, ο τρόπος ερμηνείας, οι στίχοι, η μουσική του αλλά και οι ριζοσπαστικές απόψεις του έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Απέκτησε ένα ένθερμο κοινό από, δίνοντας πολλές συναυλίες ενώ στίχοι του γίνονταν συνθήματα για τους νέους.

Ο Ντίλαν είναι η νέα φωνή της Αμερικής, είναι η διαμαρτυρία, η άρνηση, η αμφισβήτηση, η επανάσταση. Αυτός όμως αρνείται τον ρόλο της φωνής του κινήματος. Εγκαταλείπει τα τραγούδια διαμαρτυρίας και επηρεασμένος από τους μεγάλους συμβολιστές ποιητές (Μπωντλαίρ, Ρεμπώ και κυρίως τον Τ. Σ. Έλιοτ) δημιουργεί πολύπλοκα ροκ ποιήματα. Κυκλοφορεί τρεις οριακούς, μεγάλους δίσκους, που καθορίζουν την ιστορία της ροκ, όπως τον θρυλικό Highway 61 Revisited,με ιστορικά κομμάτια όπως τα Like A Rolling Stone, Ballad For A Thin Man, Desolation Row, τον Bringing it all back home, δίσκος που σηματοδότησε τη στροφή του στο ηλεκτρικό μπλουζ, τον Blonde on Blonde, ένα καταπληκτικό διπλό άλμπουμ, με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Οι πιστοί φολκ οπαδοί που τον αποδοκιμάζουν στο Newport Festival (1965) όταν ανεβαίνει στη σκηνή με δερμάτινη ζακέτα και ψηλοτάκουνες μπότες και τολμά να παίξει ηλεκτρική κιθάρα Fender Stratocaster θα δώσουν τη θέση τους σε χιλιάδες νέους θαυμαστές. O 25χρονος Ντίλαν έχει πάνω από 10.000.000 πωλήσεις δίσκων. Γίνεται σημαία, ροκ λάβαρο.

https://www.instagram.com/p/CO8JQ3SrD4M/

Το 1965 αποτελεί έτος ορόσημο. Η ροκ μουσική αμφισβητεί διαρκώς το κατεστημένο, κοινωνικό και πολιτικό. Μια μουσική μόνιμης και διαρκούς αμφισβήτησης. Το καλοκαίρι του 1965 ένα δικό του τραγούδι, το Mr. Tambourine Man γίνεται μεγάλη επιτυχία παιγμένο από τους Byrds. Στις 22 Νοεμβρίου του ίδιου έτους σε διακοπές στην Ισπανία παντρεύεται την Σάρα Λόουντς (Sara Lawndes). Κάνουν μαζί 4 παιδιά. Ο Ντίλαν υιοθέτησε επίσης την κόρη της Σάρα από τον προηγούμενό της γάμο.

O Μπομπ Ντίλαν, πολύ μεγάλος μουσικός, στιχουργός και ποιητής επηρέασε όσο λίγοι την σύγχρονη μουσική αλλά και τη σκέψη όσων μεγάλωσαν ή προβληματίστηκαν με τα τραγούδια του. Δεκάδες επίσημοι και ανεπίσημοι δίσκοι, βιογραφίες, διασκευές, ακυκλοφόρητες μαγνητοταινίες και τραγούδια μαρτυρούν το μέγεθος της επιρροής αυτής.

Σήμερα με αφορμή τα γενέθλιά του θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

 

«Φροντίστε όλες τις αναμνήσεις σας. Διότι δεν μπορείτε να τις ξαναζήσετε».

 

«Κανείς δεν είναι ελεύθερος, ακόμη και τα πουλιά είναι δεμένα στον ουρανό».

 

«Ένας ήρωας είναι κάποιος που καταλαβαίνει την ευθύνη που συνοδεύει την ελευθερία του».

https://www.instagram.com/p/CPPVIVHjAp_/

«Δεν υπάρχει τίποτα τόσο σταθερό όσο η αλλαγή».

 

«Θα σε αφήσω να είσαι στα όνειρά μου αν μπορώ να είμαι στα δικά σου».

 

«Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να είμαι εγώ, όποιος κι αν είμαι».

«Αποδέχομαι το χάος, δεν είμαι σίγουρος αν εκείνο με αποδέχεται».

 

«Οι άνθρωποι σπάνια κάνουν αυτό που πιστεύουν. Κάνουν ό,τι είναι βολικό και μετά μετανιώνουν».

 

«Αλλάζω κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Ξυπνάω και είμαι ένα άτομο, και όταν πάω για ύπνο ξέρω σίγουρα ότι είμαι κάποιος άλλος».

«Όλα αυτά μιλούν για ισότητα. Το μόνο πράγμα που έχουν όλοι οι άνθρωποι είναι ότι όλοι θα πεθάνουν».

 

«Θα πεθάνεις. Θα πεθάνεις. Θα μπορούσε να είναι σε 20 χρόνια, μπορεί να είναι αύριο, οποτεδήποτε. Είμαι εγώ. Θέλω να πω, απλά θα φύγουμε. Ο κόσμος θα συνεχίσει χωρίς εμάς. Εντάξει τώρα. Κάνετε τη δουλειά σας ενάντια σε αυτό, και πόσο σοβαρά παίρνετε τον εαυτό σας όταν αποφασίζετε για τον εαυτό σας».

 

«Το χθες είναι απλώς μια ανάμνηση, το αύριο δεν είναι ποτέ αυτό που πρέπει να είναι».

«Θεωρώ τον εαυτό μου πρώτα ποιητή και ύστερα μουσικό. Ζω σαν ποιητής και θα πεθάνω σαν ποιητής».

 

«Ποτέ δεν έγραψα πολιτικό τραγούδι. Τα τραγούδια δεν μπορούν να σώσουν τον κόσμο. Τα έχω ξεπεράσει όλα αυτά».

 

«Η έμπνευση είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Πρέπει να την παίρνετε εκεί όπου την βρίσκετε».

https://www.instagram.com/p/CPPQMWfJW2q/

«Ένα ποίημα είναι ένα γυμνό άτομο ... Μερικοί λένε ότι είμαι ποιητής».

 

«Μερικές φορές στη ζωή μου το μόνο μέρος που ήμουν χαρούμενος είναι όταν είμαι στη σκηνή».

 

«Με τρομοκρατεί η σκέψη να είμαι στη σκηνή, αλλά και πάλι, είναι το μόνο μέρος όπου είμαι χαρούμενος.

«Δεν μπορείς να σκέφτεσαι καθαρά και να είσαι ερωτευμένος την ίδια στιγμή».

 

«Δεν είναι εύκολο να ορίσετε τι είναι ποίηση».

 

«Λέω ότι δεν υπάρχουν καταθλιπτικές λέξεις μόνο καταθλιπτικά μυαλά».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.