Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Κάποια στιγμή ήμουν πολύ θυμωμένη. Αντιμετώπισα ακόμη και τη μόδα σαν ένα είδος σταυροφορίας» Vivienne Westwood

Η fashion icon Vivienne Westwood πέθανε σε ηλικία 81 ετών πριν από ένα χρόνο



Αντισυμβατική, iconic, σύμβολο της μόδας, οικολόγος, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον χώρο της μόδας, του ακτιβισμού και της σύγχρονης κουλτούρας. Η Βίβιεν Γουέστγουντ, πραγματικό όνομα Vivienne Isabel Swire (8 Απριλίου 1941- 29 Δεκεμβρίου 2022 ) ήταν Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας, επιχειρηματίας και ακτιβίστρια.

Πασίγνωστη για τις δημιουργίες της ανά τον κόσμο. Θεωρήθηκε ως η δημιουργός που έκανε γνωστή τη μόδα της πανκ στο ευρύ κοινό. Είχε επανειλημμένα προκαλέσει έκπληξη στη διεθνή κοινότητα με τις προκλητικές και πρωτοποριακές της επιλογές (που σχετίζονται και την δική της εμφάνιση), στην παρουσίαση των δημιουργιών της.

Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1941 στην κομητεία του Ντέρμπισαϊρ της Βρετανίας. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε οικογενειακώς στο Λονδίνο και αργότερα έγινε δάσκαλα, τελικά όμως ακολούθησε καριέρα στον κόσμο της μόδας. Το 1969 άνοιξε κατάστημα με την ονομασία «Let it Rock» στην Κίνγκς Ρόουντ του Λονδίνου, το οποίο ταυτίστηκε με το κίνημα της πανκ. Το 1982 άνοιξε νέο κατάστημα. Οι διάφορες κολεξιόν που έχει κατά καιρούς λανσάρει είναι επηρεασμένες πέραν από την πανκ και από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς αλλά και από θεωρίες όπως λ.χ. η ύπαρξη εξωγήινων.

https://www.instagram.com/p/CmxCSQ_rWxi/

Έχει τιμηθεί τέσσερις φορές (1990, 1992, 1998 και 2003) με εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις για την προσφορά της στο χώρο αλλά και για το μέγεθος των εξαγωγών των δημιουργιών της. Αρκετοί επώνυμοι καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες έχουν επιλέξει να φορούν διάφορα αξεσουάρ της Β. Γουεστγουντ, ή να τα διαφημίζουν. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, η πριγκίπισα Ευγενία της Υόρκης, η Γαλλίδα ηθοποιός Μαριόν Κοτιγιάρ, η τραγουδίστρια Γκουέν Στεφάνι, ο τραγουδιστής Φάρελ Γουίλιαμς κ.ά.

Είχε παντρευτεί τρεις φορές, κι είχε δυο γιους και μια εγγονή.

https://www.instagram.com/p/CmxdBssv6HF/

Με αφορμή την είδηση του θανάτου της σε ηλικία 81 ετών, στις 29/12 2022, θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις και στιγμές της.

 

«Αγοράστε λιγότερο. Διαλέξτε καλά. Κάντε τις επιλογές σας να έχουν διάρκεια. Ποιότητα, όχι ποσότητα. Όλοι αγοράζουν πάρα πολλά ρούχα».

 

«Η μόδα είναι πολύ σημαντική. Είναι ζωτικής σημασίας και, όπως κάθε τι που δίνει ευχαρίστηση, αξίζει να το κάνεις καλά».

 

«Δεν μπορώ να σκεφτώ χωρίς τα γυαλιά μου».

 

«Έχεις πιο ενδιαφέρουσα ζωή αν φοράς εντυπωσιακά ρούχα».

 

«Απλώς χρησιμοποιώ τη μόδα ως δικαιολογία για να μιλήσω για πολιτική. Επειδή είμαι σχεδιάστρια μόδας, αυτό μου δίνει μια φωνή, κι αυτό είναι κάτι πολύ καλό».

 

«Όταν ήμουν μικρό κορίτσι, μάθαινες να ράβεις όλες τις τρύπες στα πράγματα, τις κάλτσες, αλλά κανείς δεν επισκευάζει τα πράγματα πια».

 

«Η μόνη πιθανή επίδραση που μπορεί να έχει κάποιος στον κόσμο είναι μέσω αντιδημοφιλών ιδεών».

 

«Δεν υπάρχει πουθενά αλλού μέρος σαν το Λονδίνο. Κανένα απολύτως, πουθενά».

 

«Πρέπει να επενδύσεις στον κόσμο, πρέπει να διαβάζεις, πρέπει να πας σε γκαλερί τέχνης, πρέπει να μάθεις τα ονόματα των φυτών. Πρέπει να αρχίσετε να αγαπάτε τον κόσμο και να γνωρίζετε για όλη την ιδιοφυΐα της ανθρώπινης φυλής. Είμαστε καταπληκτικά όντα».

 

«Δεν γίνεται ένας άντρας να είναι κομψός χωρίς μια νότα θηλυκότητας».

 

«Στόχος μου είναι να κάνω τους φτωχούς να φαίνονται πλούσιοι και τους πλούσιους να φαίνονται φτωχοί».

 

«Οι οικονομολόγοι αντιμετωπίζουν τα οικονομικά σαν να είναι μια καθαρή επιστήμη χωρισμένη από τα γεγονότα της ζωής. Το αποτέλεσμα αυτής της ψευδούς λογιστικής είναι μια εσκεμμένη σύγχυση κάτω από την κάλυψη της οποίας η βιομηχανία προκαλεί τον όλεθρο αγνοώντας το περιβαλλοντικό κόστος».

 https://www.instagram.com/p/CmyVab8rEq6/

«Η λαϊκή κουλτούρα είναι μια αντίφαση από άποψη. Αν είναι δημοφιλής, δεν είναι πολιτισμός».

 

«Είμαστε τα πιο εκπληκτικά πλάσματα που έχει δημιουργήσει ποτέ αυτός ο κόσμος, αλλά φαίνεται να έχουμε επίσης αυτή τη νοοτροπία αγέλης – μοιάζει να είμαστε και οι πιο ανόητοι».

 

«Τα παιδιά μου βγήκαν ως άτομα από μόνα τους. Δεν ήταν προϊόντα μου. Είχαν τους δικούς τους χαρακτήρες και ήταν πολύ δυνατοί. Τους έδωσα μεγάλη ελευθερία όταν ήταν ακόμη πολύ μικρά. Το μόνο πράγμα που πήραν από εμένα είναι η ηθική. Δεν θα πρόδιδαν ποτέ κανέναν. Είναι πραγματικά καλοί άνθρωποι».

 

«Όταν είδα για πρώτη φορά μια φωτογραφία της σταύρωσης, έχασα τον σεβασμό για τους γονείς μου. Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι έτσι είναι ο κόσμος των ενηλίκων - γεμάτος σκληρότητα και υποκρισία».

 

«Προσωπικά δεν είμαι φεμινίστρια, καθώς δεν αντέχω τους πουριτανούς».

 

Κάποια στιγμή ήμουν πολύ θυμωμένη. Αντιμετώπισα ακόμη και τη μόδα σαν ένα είδος σταυροφορίας: ήσασταν μαζί μας ή εναντίον μας, τέτοιο συναίσθημα. Τώρα ξέρω ότι χρειαζόμαστε ιδέες, όχι να γκρεμίσουμε μια πόρτα.

 https://www.instagram.com/p/CmyY00SMZt3/

«Οι πιο σέξι άνθρωποι είναι στοχαστές. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για κάποιον που είναι ματαιόδοξος με μια τρύπα στο κεφάλι του, να μιλάει για το πιο πρόσφατο πράγμα - δεν υπάρχει κάτι τελευταίο. Όλα είναι σκουπίδια».

 

«Η μόδα ενισχύει τη ζωή και νομίζω ότι είναι ένα υπέροχο, γενναιόδωρο πράγμα να κάνεις για άλλους ανθρώπους».

 

«Δεν μου αρέσουν πραγματικά οι γυναίκες που προσπαθούν να είναι άντρες. Όλες αυτές οι πολιτικοί, νομίζω ότι είναι τρομακτικές. Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα λαμπρό μέλλον, αλλά έχουμε αυτό το τρομερό ανδρικό όραμα να καταστρέφουμε τα πάντα. Καλύτερα να νιώσουν άνετα και να αγκαλιάσουν περισσότερο τη γυναικεία τους φύση».

 

«Πάντα με ελκύουν άνθρωποι που με ενδιαφέρουν. Πρέπει να είναι άνθρωποι που είναι πραγματικά αληθινοί με τον εαυτό τους με κάποιον τρόπο, και που προσπαθούν πάντα να κάνουν κάτι που κάνει τη ζωή τους πιο ενδιαφέρουσα, ή καλύτερη, ή κάτι για κάποιον άλλο. Να ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους».

 

«Το κύριο μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε εκεί είναι ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από το σάπιο οικονομικό σύστημα».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

Peach Perfect: Γιατί να υιοθετήσεις τις ροδακινί αποχρώσεις στο μακιγιάζ σου αυτή την άνοιξη

Και τέσσερις επιλογές προϊόντων από τη beauty editor του AllYou που θα απογειώσουν το makeup look σου

ΣΠΙΤΙ

6 απλοί τρόποι για να ομορφύνεις την κουζίνα σου

Δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο!