Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γιατί η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για 6η χρονιά

Η World Happiness Report δημοσίευσε την ετήσια κατάταξη των πιο ευτυχισμένων χωρών στον κόσμο και για έκτη συνεχή χρονιά η Φινλανδία βρίσκεται στην πρώτη θέση



Αν ψάχνεις να μετακομίσεις, σου το κάνουμε πιο εύκολο, παρουσιάζοντάς σου τις 20 πρώτες χώρες που οι κάτοικοί της θεωρούνται οι πιο ευτυχισμένοι. Δέκα χρόνια μετά την Πρώτη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας, Η μέτρηση και η προώθηση της ευημερίας θεωρείται προτεραιότητα. Από τη δημοσίευση της πρώτης Έκθεσης Παγκόσμιας Ευτυχίας το 2012, υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι η ευτυχία μπορεί να προωθηθεί μέσω των δημόσιων πολιτικών και των ενεργειών των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών. Επιπλέον, η ευτυχία και η ευημερία μπορούν να μετρηθούν χρήσιμα με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων μέσω ερευνών για την ικανοποίηση των ανθρώπων από τη ζωή τους.

Η έρευνα για την Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας αξιοποιεί έξι βασικούς παράγοντες για να εξηγήσει τη διακύμανση των επιπέδων ευτυχίας που αναφέρουν οι ίδιοι σε όλο τον κόσμο: κοινωνική υποστήριξη, εισόδημα, υγεία, ελευθερία, γενναιοδωρία και απουσία διαφθοράς. Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αυτήν την ανάλυση για να προσανατολίσουν τις πολιτικές προς την ευτυχία.

Η φετινή Έκθεση Ευτυχίας δείχνει επίσης ότι παρά τις πολλές αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις, οι περισσότεροι πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να είναι αξιοσημείωτα ανθεκτικοί, με τους παγκόσμιους μέσους όρους ικανοποίησης από τη ζωή κατά τα έτη COVID-19 2020-2022 εξίσου υψηλούς με εκείνους στα χρόνια πριν από την πανδημία.

https://www.instagram.com/p/CqBA0NKtyQr/

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας γιορτάστηκε πριν από 10 χρόνια, στις 20 Μαρτίου 2013. Έκτοτε, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει όχι μόνο τη σημασία της μέτρησης της ευτυχίας και της ευημερίας, αλλά έχουν κάνει πολλά για την υποστήριξη δημόσιων και ιδιωτικών πολιτικών για την προώθηση της.

«Ο απώτερος στόχος της πολιτικής και της ηθικής πρέπει να είναι η ανθρώπινη ευημερία», είπε ο Τζέφρι Σακς. «Το κίνημα της ευτυχίας δείχνει ότι η ευημερία δεν είναι μια μαλακή και ασαφής ιδέα, αλλά εστιάζει σε τομείς της ζωής κρίσιμης σημασίας: υλικές συνθήκες, ψυχικός και σωματικός πλούτος, προσωπικές αρετές και καλή ιδιότητα του πολίτη. Πρέπει να μετατρέψουμε αυτή τη σοφία σε πρακτικά αποτελέσματα για να επιτύχουμε περισσότερη ειρήνη, ευημερία, εμπιστοσύνη, ευγένεια – και ναι, ευτυχία – στις κοινωνίες μας».

https://www.instagram.com/p/CqFVTz7vmV5/

Η Φινλανδία παραμένει στην πρώτη θέση για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Η Λιθουανία είναι η μόνη νέα χώρα στην πρώτη εικοσάδα, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 30 θέσεις από το 2017. Το κατεστραμμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν και ο Λίβανος παραμένουν οι δύο πιο δυστυχισμένες χώρες στην έρευνα, με τις μέσες αξιολογήσεις ζωής πάνω από πέντε βαθμούς χαμηλότερες (σε μια κλίμακα από το 0 έως 10) από ό,τι στις δέκα πιο ευτυχισμένες χώρες.

Οι 20 πρώτες χώρες ταξινομούνται:

Φινλανδία

Δανία

Ισλανδία

Ισραήλ

Ολλανδία

Σουηδία

Νορβηγία

Ελβετία

Λουξεμβούργο

Νέα Ζηλανδία

Αυστρία

Αυστραλία

Καναδάς

Ιρλανδία

Ηνωμένες Πολιτείες

Γερμανία

Βέλγιο

Τσεχία

Ηνωμένο Βασίλειο

Λιθουανία

https://www.instagram.com/p/CpzSgpZt627/

«Η μέση ευτυχία και η κατάταξη της χώρας μας, τόσο για συναισθήματα όσο και για αξιολογήσεις ζωής, ήταν εξαιρετικά σταθερά κατά τη διάρκεια των τριών ετών COVID-19», δήλωσε ο John Helliwell. «Οι αλλαγές στις κατατάξεις που έχουν σημειωθεί ήταν συνέχιση μακροπρόθεσμων τάσεων, όπως οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στις κατατάξεις των τριών χωρών της Βαλτικής. Ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ετών, τα θετικά συναισθήματα έχουν παραμείνει δύο φορές πιο διαδεδομένα από τα αρνητικά και τα συναισθήματα θετικής κοινωνικής υποστήριξης διπλάσια από εκείνα της μοναξιάς».

Η έκθεση εξετάζει πιο προσεκτικά τις τάσεις του τρόπου με τον οποίο η ευτυχία κατανέμεται, σε πολλές περιπτώσεις άνισα, μεταξύ των ανθρώπων. Εξετάζει το χάσμα ευτυχίας μεταξύ του άνω και του κάτω μισού του πληθυσμού. Αυτό το χάσμα είναι μικρό σε χώρες όπου σχεδόν όλοι είναι πολύ δυστυχισμένοι και στις κορυφαίες χώρες όπου σχεδόν κανείς δεν είναι δυστυχισμένος. Γενικότερα, οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι που ζουν σε χώρες όπου το χάσμα ευτυχίας είναι μικρότερο. Τα κενά ευτυχίας παγκοσμίως είναι αρκετά σταθερά, αν και υπάρχουν αυξανόμενα κενά σε πολλές αφρικανικές χώρες.

https://www.instagram.com/p/CqFWAo2v2I1/

«Η φετινή έκθεση περιλαμβάνει πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες», είπε η Lara Aknin, «αλλά μια που βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική έχει να κάνει με την υπέρ της κοινωνικότητας. Για δεύτερη χρονιά, βλέπουμε ότι διάφορες μορφές καθημερινής καλοσύνης, όπως η βοήθεια σε έναν ξένο, η δωρεά για φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός, είναι πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Οι πράξεις καλοσύνης έχουν αποδειχθεί ότι οδηγούν και πηγάζουν από μεγαλύτερη ευτυχία».

Τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει ένα θησαυροφυλάκιο πληροφοριών για το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι. Από το 2010, οι μέθοδοι για τη χρήση δεδομένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αξιολόγηση της ευτυχίας έχουν γίνει πολύ πιο εξελιγμένες. Οι αξιολογήσεις μπορούν να παρέχουν έγκαιρη και χωρικά λεπτομερή μέτρηση της ευημερίας για την παρακολούθηση των αλλαγών, την αξιολόγηση της πολιτικής και την παροχή λογοδοσίας. Μαζί, αυτές οι πρόοδοι οδήγησαν τόσο σε αυξημένη ακρίβεια μέτρησης όσο και σε δυνατότητες για πιο προηγμένα σχέδια πειραματικής έρευνας.

https://www.instagram.com/p/CqHdNIDL3hX/

Η φετινή έκθεση εξετάζει επίσης προσεκτικά τα διαθέσιμα στοιχεία της έρευνας από την Ουκρανία. «Ο καταστροφικός αντίκτυπος του πολέμου είναι προφανής σε όλους, και έτσι διαπιστώνουμε επίσης ότι η ευημερία στην Ουκρανία έχει δεχθεί πραγματικό χτύπημα», σημείωσε ο Jan-Emmanuel De Neve. «Αλλά αυτό που προκαλεί έκπληξη, ωστόσο, είναι ότι η ευημερία στην Ουκρανία μειώθηκε λιγότερο από ό,τι το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, και αυτό οφείλεται εν μέρει στην εκπληκτική άνοδο των συναισθημάτων σε όλη την Ουκρανία», πρόσθεσε ο De Neve.

Η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Απολογισμό Ευτυχίας

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση στον νέο Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας 2023 που αξιολογεί τις χώρες για την περίοδο 2020-2022.

Το μυστικό των 3 πιο ευτυχισμένων χωρών

Η φετινή κατάταξη είναι παρόμοια με εκείνη του παρελθόντος, με τις ίδιες σκανδιναβικές χώρες να καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις. Όπως και το 2022, η Δανία μπήκε στο Νο. 2 και την ακολούθησε η Ισλανδία στο Νο. 3.

Σύμφωνα με τον Frank Martela, Φινλανδό φιλόσοφο και ερευνητή ψυχολογίας, μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι στη Φινλανδία είναι τόσο χαρούμενοι είναι επειδή δεν κάνουν συγκρίσεις με τους γείτονές τους, δεν παραβλέπουν τα οφέλη της φύσης και δεν παραβιάζουν τον κοινοτικό κύκλο εμπιστοσύνης.

«Εστιάστε περισσότερο σε αυτά που σας κάνουν χαρούμενους και λιγότερο στο να φαίνεστε επιτυχημένοι. Το πρώτο βήμα για την αληθινή ευτυχία είναι να ορίσετε τα δικά σας πρότυπα, αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους», υποστηρίζει ο Martela.

Η υψηλή κατάταξη της Δανίας οφείλεται εν μέρει στο επίπεδο ισότητας στη χώρα και στο αίσθημα ευθύνης της χώρας για την κοινωνική ευημερία, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της χώρας.

https://www.instagram.com/p/CqF5EAxsDCz/

Οι άνθρωποι που ζουν στη Δανία πληρώνουν μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο - έως και το ήμισυ του εισοδήματός τους - αλλά αυτό εξισορροπείται από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα είναι δωρεάν, οι φοιτητές πανεπιστημίου δεν πληρώνουν δίδακτρα και λαμβάνουν υποτροφία για να βοηθήσουν στην κάλυψη των εξόδων, οι σπουδές, η παιδική μέριμνα επιδοτείται και οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν συντάξεις και τους παρέχονται βοηθοί φροντίδας.

Η Ισλανδία μπορεί να είναι η πιο αραιοκατοικημένη χώρα στην Ευρώπη, αλλά οι κάτοικοί της είναι από τους πιο ευτυχισμένους στον κόσμο, χάρη στη στάση της χώρας να βασίζεται σε άλλους και στο γεγονός ότι οι κάτοικοι έχουν ισχυρή αίσθηση της κοινότητας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην Ισλανδία, το 98% των ανθρώπων πιστεύουν ότι γνωρίζουν κάποιον στον οποίο μπορούν να βασιστούν σε μια στιγμή ανάγκης. Είναι το υψηλότερο ποσοστό στον ΟΟΣΑ, όπου ο μέσος όρος είναι 91%.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ανάπαυση: Ο Ερμής παύει να είναι ανάδρομος

Τι επιφυλάσσει σε κάθε ζώδιο η ορθή πορεία του Ερμή από τις 25 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου

CELEBS

Κομψή εγκυμονούσα η Βασιλική Τρουφάκου: Με στενό μαύρο φόρεμα με σκισίματα!

Πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης