Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

22/3 Παγκόσμια Ημέρα Νερού πώς να μην πούμε το νερό νεράκι

«Επιταχυνόμενη Αλλαγή» Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2023 αφορά την επιτάχυνση της αλλαγής για την επίλυση της κρίσης νερού και υγιεινήςΗ δυσλειτουργία σε όλο τον κύκλο του νερού υπονομεύει την πρόοδο σε όλα τα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα, από την υγεία στην πείνα, την ισότητα των φύλων στις θέσεις εργασίας, την εκπαίδευση στη βιομηχανία και τις φυσικές καταστροφές, ακόμα και στην ειρήνη.

Pixel

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2023 αφορά την επιτάχυνση της αλλαγής για την επίλυση της κρίσης νερού και υγιεινής.

Το 2015, ο κόσμος δεσμεύτηκε για τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) 6 ως μέρος της Ατζέντας 2030 – την υπόσχεση ότι όλοι θα διαχειρίζονταν με ασφάλεια το νερό και την αποχέτευση μέχρι το 2030.

Αυτήν τη στιγμή, είμαστε σοβαρά εκτός τροχιάς.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι και αμέτρητα σχολεία, επιχειρήσεις, κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, αγροκτήματα και εργοστάσια κρατούνται πίσω επειδή τα ανθρώπινα δικαιώματά τους στο νερό και την αποχέτευση πρέπει ακόμη να εκπληρωθούν.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η αλλαγή – να προχωρήσουμε πέρα από το «θα το κάνουμε».

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εργάζονται κατά μέσο όρο τέσσερις φορές γρηγορότερα για να ανταποκριθούν έγκαιρα στο SDG 6, αλλά αυτή δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να επιλύσει κανένας παράγοντας ή ομάδα.

Το νερό επηρεάζει όλους, επομένως χρειαζόμαστε όλοι να αναλάβουν δράση.

https://www.instagram.com/p/CqFOXkwPYc3/

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Ιστορία

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού χρονολογείται από το έτος 1992. Επισήμως, αυτή η ημέρα εγκρίθηκε για πρώτη φορά ως ψήφισμα από τη Διάσκεψη της Ενωμένης Γενικής Συνέλευσης για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Από το 1993, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να γιορτάσει αυτή την ημέρα ως «Παγκόσμια Ημέρα Νερού» για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη και τη διατήρηση του νερού.

Σημασία του Νερού

Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Παρέχοντας ζωτικές υπηρεσίες στον ανθρώπινο πληθυσμό, το νερό είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη υγεία και τα προς το ζην. Χωρίς την ύπαρξή του, δεν μπορούμε να σκεφτούμε τα τρόφιμα, το οξυγόνο και τον ανθρώπινο πληθυσμό. Αν και το 71 τοις εκατό της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό, μόνο το 2,5 τοις εκατό είναι φρέσκο και είναι καλό για τον άνθρωπο να το καταναλώσει. Αν και η φυσική διαδικασία ανακύκλωσης έχει διατηρήσει την ποσότητα του γλυκού νερού αρκετά σταθερή στη Γη, η έκρηξη του ανθρώπινου πληθυσμού έχει αυξήσει τη ζήτηση και τον ανταγωνισμό.

Ακόμα κι αν δεν το πιστεύετε, η λειψυδρία είναι πραγματική. Και, η αναποτελεσματικότητα της βιώσιμης χρήσης του νερού μπορεί να κοστίσει πάρα πολύ στη μελλοντική γενιά.

https://www.instagram.com/p/CqFOYSWNZH8/

Μπορείτε να παίξετε τον ρόλο σας

Η παγκόσμια εκστρατεία Be the change ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση στη ζωή τους για να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν, καταναλώνουν και διαχειρίζονται το νερό. Αυτές οι υποσχέσεις από άτομα και κοινότητες θα συμβάλουν στην Ατζέντα Δράσης για το Νερό παράλληλα με μεγαλύτερες δεσμεύσεις από κυβερνήσεις, εταιρείες, οργανισμούς, ιδρύματα και συνασπισμούς.

https://www.instagram.com/p/CqFKV8oMPkI/

Διάσκεψη του ΟΗΕ για το νερό 2023, το έτος των δεσμεύσεων

Αναμφίβολα, το 2023 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για δεσμεύσεις σχετικά με τη χρήση του νερού και την αποχέτευση του.

Ο εορτασμός αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού συμπίπτει με την έναρξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το νερό 2023 (22-24 Μαρτίου, Νέα Υόρκη).

Το συνέδριο είναι μια ευκαιρία που δίνεται ακόμα μια φορά σε μια γενιά για να ενώσει τον κόσμο γύρω από την επίλυση της κρίσης νερού και υγιεινής.

Οι εθνικές κυβερνήσεις και οι ενδιαφερόμενοι από όλα τα επίπεδα της κοινωνίας θα συνεργαστούν για να αναλάβουν εθελοντικές δεσμεύσεις για την επιτάχυνση της προόδου στον SDG 6 και άλλους διεθνώς συμφωνημένους στόχους και πόρους που σχετίζονται με το νερό.

Αυτές οι εθελοντικές δεσμεύσεις θα αποτελέσουν την Ατζέντα Δράσης για το Νερό, που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ταχεία, μετασχηματιστική αλλαγή στο υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας. Είστε έτοιμοι να προσθέσετε το δικό σας;

wwd_2023_actionlist

Η Ατζέντα Δράσης για το Νερό

Οι δεσμεύσεις σας θα προστεθούν στις δεσμεύσεις μεγαλύτερης κλίμακας από κυβερνήσεις, εταιρείες, οργανισμούς, ιδρύματα και συνασπισμούς.

Μαζί, αυτές οι υποσχέσεις θα αποτελέσουν την Ατζέντα Δράσης για το Νερό, που θα δρομολογηθεί στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το νερό το 2023.

Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά σε μια γενιά για να ενωθούμε γύρω από το νερό και να επιταχύνουμε την πρόοδο μαζί.

Παίξτε τον ρόλο σας κάνοντας ό,τι μπορείτε.

https://www.instagram.com/p/CpqK6O3Pbog/

Μοιράσου

Όλα όσα χρειάζεστε για να μοιραστείτε την καμπάνια είναι εδώ.

Το κιτ ενεργοποίησής σας θα σας βοηθήσει να προωθήσετε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2023 σε όλους τους φίλους και τις επαφές σας.

Μπορείτε ακόμη και να αποκτήσετε εμπορεύματα βιώσιμης παραγωγής για να διαδώσετε το μήνυμα εκτός σύνδεσης στον πραγματικό κόσμο!

Γίνε μέρος της δράσης

Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.

«Μια μέρα στο δάσος ξέσπασε μια φωτιά.

Όλα τα ζώα έτρεξαν να σώσουν τη ζωή τους.

Στάθηκαν στην άκρη της φλόγας, κοιτάζοντας τις φλόγες με τρόμο και θλίψη.

Πάνω από τα κεφάλια τους, ένα κολιμπρί πετούσε πέρα δώθε στη φωτιά, ξανά και ξανά.

Τα μεγαλύτερα ζώα ρώτησαν το κολιμπρί τι έκανε.

«Πετάω στη λίμνη για να πάρω νερό για να βοηθήσω στην κατάσβεση της φωτιάς».

Τα ζώα γέλασαν μαζί της και της είπαν: «Δεν μπορείς να σβήσεις αυτή τη φωτιά!»

Το κολιμπρί απάντησε: «Κάνω ό,τι μπορώ».

Το κολιμπρί βοηθά να λύσει το πρόβλημα, μια σταγόνα τη φορά.

Αυτή είναι η αλλαγή που θέλει να δει στον κόσμο.

Μπορεί να είσαι και εσύ κολιμπρί.

Οι ενέργειες που κάνετε, όσο μικρές κι αν είναι, θα βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης του νερού.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Poetry Black Box: η έκπληξη-όαση ψυχής στην 20ή ΔΕΒΘ, σε σύλληψη και υλοποίηση της Αναστασίας Γκίτση

Veni Video Vici, 20 videopoems σύγχρονων ποιητών-ποιητριών περίμεναν τους επισκέπτες της 20ής ΔΕΒΘ σε ένα διαφορετικού είδους dark room

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς να αλλάξετε την προοπτική σας διαμορφώνοντας τις αρνητικές σας αναμνήσεις

Η έρευνα δείχνει πώς μπορείτε να εργαστείτε με τις αναμνήσεις για να αλλάξετε τη διάθεση και τη στάση σας.

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Honey Honey – Παγκόσμια Ημέρα Μελιού

Γιορτάζουμε τις μέλισσες, τις προστατεύουμε και τιμάμε τα πολύτιμα δώρα τους

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 24 Μαΐου

Ελιχθείτε πιο ευέλικτα, αλλά μην πάρετε οριστικές αποφάσεις για θέματα που καίνε

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

O Devendra Banhart στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Συναυλίες, θερινό σινεμά, sleepovers με πανσέληνο και υπαίθριες εκθέσεις, στο πλήρες καλοκαιρινό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Apple Music αποκαλύπτει τη λίστα της με τους 100 καλύτερους δίσκους όλων των εποχών

Με τους Ms. Lauryn Hill, Michael Jackson, The Beatles, Prince και Frank Ocean στο top five της λίστας, δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο