Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου



Κάθε μέρα βλέπουμε ανθρώπους στο διαδίκτυο να πετυχαίνουν τα όνειρά τους και να χτυπούν στόχους που φαίνονται απρόσιτοι. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είδους άτομο μπορεί να το κάνει αυτό;

Δεν είναι ότι υπάρχει μια μυστική φόρμουλα για αυτό, και φυσικά, χρειάζεται λίγη τύχη και το σωστό timing.

Αλλά η έρευνα έχει παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που πετυχαίνουν τους στόχους τους στη ζωή συνήθως μοιράζονται αυτά τα 10 χαρακτηριστικά.

Ας μάθουμε τι τους κάνει να ξεχωρίζουν!

Καταλαβαίνουν πώς να οργανωθούν

Θα ξεκινήσω με το να είμαι οργανωμένος – το πρώτο πράγμα που βοηθά να διατηρήσετε το μονοπάτι προς τους στόχους σας σαφές και ξεκάθαρο. Ή τουλάχιστον, όσο πιο απλό μπορεί να είναι, αφού αναπόφευκτα θα υπάρξουν κάποια οδοφράγματα μπροστά.

Το ότι είμαι οργανωμένος θα σε βοηθήσει να παραμένεις ήρεμη και ξεκάθαρη ακόμα και όταν εμφανίζονται τόσα πολλά ζητήματα και προβλήματα.

Ο προγραμματιστής μου, η λίστα υποχρεώσεων, αυτές οι μικρές σημειώσεις Post-it για εξαιρετικά σημαντικά πράγματα, ένα εργαλείο παρακολούθησης χρόνου… όλα αυτά σε κρατούν συγκεντρωμένη, σε καλό δρόμο και όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένη από το άγχος.

Δεν είναι μόνο η οργάνωση κάθε λεπτό. Έχει να κάνει με το να ξέρεις πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις και να συνδυάζεις μερικές υπέροχες στιγμές μέσα στην ημέρα.

Η εξαιρετική οργάνωση λειτουργεί σαν καλά τοποθετημένα ντόμινο – αν ολοκληρώσετε τις εργασίες σας εγκαίρως, πιθανότατα θα φτάσετε τους στόχους σας ακριβώς τη στιγμή που το σχεδιάσατε!

https://www.instagram.com/p/CsXx_sVvcX2/

Δίνουν προτεραιότητα

Μέρος της οργάνωσης είναι να γνωρίζεις σε ποιους στόχους και καθήκοντα πρέπει να δώσεις προτεραιότητα.

Ένας επιτυχημένος άνθρωπος θα είναι σε θέση να εγκαταλείψει μια εργασία εάν την τελευταία στιγμή εμφανιστεί μια άλλη, πιο επείγουσα.

Αυτό συμβαίνει συνεχώς σε χώρους εργασίας υψηλής ενέργειας. Αλλά μην ανησυχείτε!

Εάν έχετε τα μέσα να σηκώσετε το χέρι σας και να αποδεχτείτε νέα δουλειά όταν ο Διευθύνων Σύμβουλός σας τονίζει για μια προθεσμία, θα σας βάλει σε μεγάλη θέση στην εταιρεία.

Αν δουλεύω σκληρά σε κάτι και ξαφνικά πέσει μια ωρολογιακή βόμβα στην αγκαλιά μου, παίρνω μια στιγμή να αναπνεύσω… Μετά πάω για έναν καφέ και επαναφέρομαι.

Ακολουθούν μερικοί άλλοι τρόποι για να επαναφέρετε τον εαυτό σας και να μάθετε πώς να βάζετε προτεραιότητες:

Γράψτε αυτή τη νέα εργασία στην κορυφή της λίστας σας.

Κάντε ένα διάλειμμα – τέντωμα ή ακόμα και τρέξιμο/χορέψτε επί τόπου για λίγα λεπτά.

Αναθέστε εργασίες που μπορούν να ανατεθούν σε άλλους, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε στη νέα.

Μετά πιάστε δουλειά – το έχετε αυτό!

Έχουν καθαρό όραμα και μπορούν να δουν τη μεγάλη εικόνα

Η ενασχόληση με άβολες αλλά επείγουσες εργασίες όπως προανέφερα γίνεται πολύ πιο εύκολη όταν μπορείτε να παρακολουθείτε το βραβείο.

Ο επιχειρηματίας Jonathan Becher έχει έναν υπέροχο τρόπο να το θέτει:

Φανταστείτε τον εαυτό σας να στέκεται δίπλα σε μια λιμνούλα γεμάτη από πράσινα νούφαρα. Πρέπει να φτάσετε στην άλλη πλευρά, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο μονοπάτι – τα μαξιλάρια των νούφαρων είναι τυχαία διάσπαρτα σε όλη την επιφάνεια του νερού.

Αλλά ξεκινάς ούτως ή άλλως και πατάς σε ένα. Και κάθε φορά που το κάνετε, αλλάζει χρώμα (διαλέξτε ένα που σας κάνει να νιώθετε καλά). Μπορείτε να πάτε μπροστά, από πλευρά σε πλευρά ή προς τα πίσω, η κατεύθυνση εξαρτάται από εσάς.

Μερικές φορές αυτά τα μαξιλαράκια νούφαρων θα βυθιστούν και πρέπει να κάνετε ένα τεράστιο άλμα για να φτάσετε στο επόμενο και να παραμείνετε όρθιοι. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά να θυμάστε, είστε στο ταξίδι σας και συνεχίζετε να το προχωράτε μέχρι να φτάσετε στην άλλη πλευρά!

Το καταλάβατε ακόμα; Αυτά τα μαξιλαράκια νούφαρων είναι ορόσημα στο ταξίδι σας για να διασχίσετε τη λίμνη των ονείρων σας.

Μπορεί να είναι πράγματα που μαθαίνετε, νέες δεξιότητες, νέοι πελάτες… Ό,τι λειτουργεί με το εσωτερικό σας σύστημα ανταμοιβής. Ξέρεις ποιος είναι ο τελικός σου στόχος. Μπορείτε να το δείτε στην άλλη πλευρά της λίμνης!

Το θέμα μου είναι – αυτός ο τελικός στόχος είναι αυτό που θα σας κρατήσει όρθιους και θα προχωρήσετε μπροστά, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε.

Έχουν ακλόνητη αποφασιστικότητα

Αν κάτι γνωρίζουν οι επιτυχόντες, είναι ότι τίποτα δεν είναι γραμμικό στη ζωή. Είναι ακατάστατο – γεμάτο παγίδες, υπέροχες εμπειρίες και καμπύλες εκμάθησης, όπως ακριβώς αυτή η λίμνη.

https://www.instagram.com/p/CsX0MBNq-jp/

Έτσι είναι διανοητικά προετοιμασμένοι για τη μακροπρόθεσμη πορεία

Αυτό δεν αφορά μόνο το να είναι κανείς πεισματάρης ή να έχει επιμονή, αλλά μάλλον να έχει μια ακλόνητη πίστη στην ικανότητά του να επιτύχει. Είναι ανθεκτικοί και πιέζουν προς τα εμπρός, ακόμη και μπροστά σε προκλήσεις και αποτυχίες.

Έχω παρατηρήσει ότι αυτή η αποφασιστικότητα πηγάζει συχνά από ένα βαθιά ριζωμένο πάθος για τον στόχο τους. Είναι ενδιαφέρον ότι έχω επίσης παρατηρήσει ότι μερικές φορές μπορεί να μπερδευτεί με πείσμα.

Αλλά υπάρχει μια διαφορά. Το πείσμα είναι η άρνηση κάποιου να αλλάξει γνώμη ή πορεία δράσης παρά τα στοιχεία που υποδηλώνουν την ανάγκη για αλλαγή.

Η αποφασιστικότητα, από την άλλη πλευρά, είναι μια εσωτερική ώθηση που οδηγεί κάποιον προς τα εμπρός, ακόμη και όταν η διαδρομή είναι ανώμαλη.

Είναι ευέλικτοι και ξέρουν πότε να αλλάξουν ταλέντο

Όπως ανέφερα παραπάνω, ανεξάρτητα από το πόσο αποφασισμένοι είναι οι επιτυχόντες, ξέρουν πότε κάτι δεν λειτουργεί.

Έτσι, το να είσαι προσαρμοστικός και χαλαρός είναι βασικό στοιχείο της επιτυχίας.

Ξέρω ότι είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Εξάλλου, όταν θέλεις κάτι άσχημα και τα προβλήματα συνεχίζουν να εμφανίζονται, είναι αρκετά απογοητευτικό.

Λοιπόν, προχωρήστε και κλάψτε λίγο (ίσως και μια κατάρρευση αν το χρειάζεστε πραγματικά)…αλλά συμβιβαστείτε και με το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξετε τακτική.

Γιατί μερικές φορές, το αφήνεις να πάει και δοκιμάζοντας κάτι νέο μπορεί να σας σώσει μακροπρόθεσμα.

Είναι προνοητικοί

Εξίσου σημαντικό όσο είναι να λυγίζεις με τους ανέμους καθώς έρχονται, είναι εξαρχής η προετοιμασία για την καταιγίδα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια προληπτική νοοτροπία είναι ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ αυτών που επιτυγχάνουν στόχους. Αυτά τα άτομα δεν περιμένουν να έρθουν ευκαιρίες – τις δημιουργούν. Αναλαμβάνουν τη ζωή τους και κάνουν τα πράγματα να συμβούν, αντί να περιμένουν να τους συμβούν πράγματα.

Όταν έχουν έναν στόχο, προβλέπουν τα πάντα και σχεδιάζουν το μέλλον (κάτι που συνδέεται με το θέμα της οργάνωσης).

Βλέπετε, μια προληπτική νοοτροπία πηγάζει από την αίσθηση ευθύνης για τη δική τους επιτυχία. Δεν εξαρτάτε ή αναζητάτε την έγκριση ή τις αποφάσεις άλλων ανθρώπων.

Όχι, οι επιτυχόντες καταλαβαίνουν ότι είναι οι αρχιτέκτονες της μοίρας τους. Δεν περιμένουν την τέλεια στιγμή – αρπάζουν τη στιγμή και την κάνουν τέλεια.

Και επειδή είναι προληπτικά, προκύπτει επίσης φυσικά ότι…

https://www.instagram.com/p/CsXzjS0L0lf/

Είναι αισιόδοξοι

Αυτό είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που μοιράζονται όσοι πετυχαίνουν τον στόχο τους. Διατηρούν μια θετική νοοτροπία και μια στάση «ναι μπορώ να το κάνω».

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ροζ γυαλιά. Η αισιοδοξία τους βασίζεται στην πραγματικότητα. Δηλαδή, δεν ζαχαρώνουν τις πραγματικότητες, αλλά αντ' αυτού, τις αγκαλιάζουν και τις χρησιμοποιούν ως σκαλοπάτι προς τους στόχους τους.

Δεν θα βυθιστούν στην αυτολύπηση, επιλέγοντας να επιμείνουν επειδή πιστεύουν ότι τα εμπόδια είναι μόνο προσωρινά.

https://www.instagram.com/p/CsXzo3NocJw/

Έχουν νοοτροπία ανάπτυξης

Εκτός από το να έχουν θετική νοοτροπία, οι επιτυχόντες έχουν επίσης νοοτροπία ανάπτυξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αποτυχίες και οι προκλήσεις δεν τους απογοητεύουν για πολύ.

Μπορούν να δουν το μάθημα σε κάθε ένα και να το χρησιμοποιήσουν για να γίνουν πιο δυνατοί και καλύτεροι. Κάθε νέα γνώση ή δεξιότητα που αποκτάται γίνεται άλλο ένα εργαλείο στο οπλοστάσιό τους, βοηθώντας τους να πλησιάσουν τους στόχους τους.

Αυτό που έχω παρατηρήσει με τους επιτυχημένους ανθρώπους στη ζωή μου είναι ότι μαθαίνουν δια βίου – μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ποτέ δεν θεωρούν τον εαυτό τους «τελειωμένο» με τη μάθηση.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και όταν έχουν συνταξιοδοτηθεί και είναι στην τρίτη ηλικία, εξακολουθούν να βλέπουν την κάθε μέρα ως μια ευκαιρία να μάθουν κάτι νέο.

https://www.instagram.com/p/CsWClctSBGo/

Είναι πειθαρχημένοι

Έτσι, μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα κίνητρα και τη διατήρηση μιας θετικής στάσης. Τι γίνεται όμως με εκείνες τις μέρες που δεν φαίνεται να έχεις καθόλου κίνητρα;

Ναι, ακόμη και τα άτομα με υψηλές επιδόσεις δεν έχουν πάντα κίνητρο. Άνθρωποι είναι τελικά. Έχουν και εκείνες τις μέρες που το ηθικό πέφτει.

Εκεί μπαίνει η πειθαρχία. Η πειθαρχία είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα ακρογωνιαίος λίθος εκείνων που πετυχαίνουν τους στόχους τους. Έχουν αυτοεπιβεβλημένους κανόνες και ρουτίνες που ακολουθούν επιμελώς. Κατανοούν τη σημασία της συνέπειας και είναι αφοσιωμένοι στις καθημερινές πρακτικές τους.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν ακόμα να καταφέρουν να είναι παραγωγικοί ακόμα και όταν δεν «το νιώθουν». Οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι κύριοι της ρουτίνας τους, όχι σκλάβοι των ιδιοτροπιών τους.

Και η ομορφιά του είναι ότι η πειθαρχία είναι σαν ένας μυς που δυναμώνει με την πάροδο του χρόνου. Όσο περισσότερο το ασκείτε, τόσο πιο δυνατό γίνεται. Αυτή η πειθαρχία τους βοηθά να παραμείνουν στην πορεία τους και να κάνουν σταθερή πρόοδο προς τους στόχους τους.

Είναι ευγνώμονες

Τι σχέση έχει η ευγνωμοσύνη με την επιτυχία, ρωτάτε; Προφανώς, μεγάλη! Υποθέτω ότι όταν είσαι σκληρά εργαζόμενος, ξέρεις καλύτερα από το να θεωρείς τα πράγματα δεδομένα.

Επιπλέον, η ευγνωμοσύνη δημιουργεί προοπτική, όπως τονίζουν οι συγγραφείς Eric Mosley και Derek Irvine στο βιβλίο τους «The Power of Thanks». Ανεβάζει το πνεύμα και μας κρατά ψυχικά και συναισθηματικά υγιείς.

Εκτός από αυτό, η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση της ευγνωμοσύνης ενισχύει την εστίαση και την ανθεκτικότητα.

Έτσι, όπως μπορείτε να δείτε, η σχέση μεταξύ ευγνωμοσύνης και επιτυχίας δεν είναι και τόσο τραβηγμένη, τελικά!

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.