Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

10 τρόποι για να ανακαλύψετε τα ταλέντα σας, ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν έχετε κάποιο

Πώς να βρείτε σε τι είστε καλοί – και δεν χρειάζεται να αφορά δημιουργικότητα ή τέχνη…



Καθένας μας είναι καλός σε κάτι – και θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι εξαιρετικός με λίγη προσπάθεια και χρόνο. Δεν χρειάζεται να είστε ο καλύτερος στον κόσμο για να δείτε ότι μπορείτε να ξεχωρίζετε και αν πιστεύετε ότι δεν διαθέτετε ταλέντα, πιθανότατα είναι επειδή δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα ποια είναι αυτά. Δείτε πώς μπορείτε να βρείτε τα ταλέντα σας για να τα βελτιώσετε και να τα αξιοποιήσετε σωστά.

Δοκιμάστε νέα πράγματα.

Η εξερεύνηση νέων δραστηριοτήτων είναι σαν να ανοίγετε πόρτες σε δωμάτια στα οποία δεν έχετε μπει ποτέ. Κάθε δραστηριότητα προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλύψετε κάτι στο οποίο είστε φυσικά καλοί. Για παράδειγμα, μπορείτε να εγγραφείτε σε ένα μάθημα αγγειοπλαστικής και να διαπιστώσετε ότι έχετε ταλέντο στη διαμόρφωση του πηλού ή να συμμετάσχετε σε ένα εργαστήριο κωδικοποίησης και να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε ταλέντο στην επίλυση προβλημάτων. Το κλειδί είναι να έχετε ανοιχτό μυαλό και να μην φοβάστε να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας. Θυμηθείτε, δεν χρειάζεται να διαπρέψετε αμέσως. Μερικές φορές, ένα ταλέντο αποκαλύπτεται μέσω της συνεπούς εξάσκησης και του αυξανόμενου ενδιαφέροντος.

Σκεφτείτε τι απολαμβάνετε.

Τα πάθη σας συχνά σας οδηγούν στα ταλέντα σας. Σκεφτείτε για ποιες δραστηριότητες ανυπομονείτε ή σε ποια χόμπι βρίσκετε τον εαυτό σας. Θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όπως το doodling, η κηπουρική ή το παίξιμο βιντεοπαιχνιδιών. Αυτές οι ευχάριστες δραστηριότητες μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από χόμπι. θα μπορούσαν να είναι δείκτες των έμφυτων ταλέντων σας. Για παράδειγμα, αν σας αρέσει το doodling, μπορεί να έχετε ταλέντο στις εικαστικές τέχνες. Ή, αν βρίσκετε χαρά στη συναρμολόγηση και τη διόρθωση πραγμάτων, οι μηχανικές δεξιότητες μπορεί να είναι το πλεονέκτημά σας.

Κοιτάξτε πίσω στην παιδική σας ηλικία.

Τα ενδιαφέροντα και οι δραστηριότητές μας της παιδικής ηλικίας μπορούν να είναι ένας θησαυρός ενδείξεων για τα εγγενή μας ταλέντα. Σκεφτείτε τι σας άρεσε να κάνετε όταν ήσασταν νεότεροι. Ίσως ξοδέψατε ώρες χτίζοντας περίπλοκες δομές με μπλοκ (σημάδι χωρικής νοημοσύνης ή μηχανικών δεξιοτήτων) ή ήσασταν ο αγαπημένος αφηγητής μεταξύ των φίλων σας (υποδεικνύοντας ικανότητες δημιουργικής γραφής ή αφήγησης). Αυτά τα πρώιμα ενδιαφέροντα μπορούν να σας οδηγήσουν σε ταλέντα που είναι μαζί σας από την παιδική σας ηλικία.

Παρατηρήστε τι ζητούν οι άνθρωποι για τη βοήθειά σας.

Τα αιτήματα που λαμβάνετε από άλλα άτομα μπορούν να αποκαλύψουν τους τομείς εξειδίκευσής σας. Εάν οι φίλοι στρέφονται πάντα σε εσάς για βοήθεια με τα μαθηματικά τους προβλήματα, πιθανότατα έχετε ταλέντο στους αριθμούς. Εάν ζητήσουν τη συμβουλή σας για προσωπικά θέματα, μπορεί να έχετε ισχυρές διαπροσωπικές και ενσυναίσθητες δεξιότητες. Δώστε προσοχή σε αυτά τα αιτήματα, καθώς μπορούν να αναδείξουν δεξιότητες και ταλέντα που οι άλλοι συνδέουν φυσικά μαζί σας. Μόλις βρείτε τα ταλέντα σας, μπορείτε να συνειδητοποιήσετε τις δυνατότητές σας.

Κάντε διαδικτυακά κουίζ.

Αν και μπορεί να μην είναι επιστημονικά ακριβή, τα διαδικτυακά κουίζ μπορεί να είναι διασκεδαστικά και αποκαλυπτικά. Συχνά έχουν ερωτήσεις που σας κάνουν να σκεφτείτε τις προτιμήσεις, τα δυνατά σημεία και τα ενδιαφέροντά σας με τρόπους που ίσως δεν είχατε σκεφτεί. Για παράδειγμα, ένα κουίζ σχετικά με τις ικανότητες σταδιοδρομίας μπορεί να αναδείξει τα δυνατά σας σημεία σε τομείς όπως η δημιουργικότητα, οι αναλυτικές δεξιότητες ή η επικοινωνία. Τα αποτελέσματα μπορούν να σας δώσουν ένα σημείο εκκίνησης για την εξερεύνηση ταλέντων που δεν έχετε σκεφτεί ή συνειδητοποιήσει πλήρως.

Εξερευνήστε τι βρίσκετε εύκολα.

Μερικές φορές, αυτό που μας έρχεται φυσικά δεν φαίνεται σαν ταλέντο γιατί είναι τόσο αβίαστο. Κάντε ένα βήμα πίσω και σκεφτείτε τις εργασίες ή τις δραστηριότητες που σας είναι εύκολες, με τις οποίες οι άλλοι μπορεί να δυσκολευτούν. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε από το να μαθαίνεις γρήγορα νέες γλώσσες, να είσαι καλός στη διοργάνωση εκδηλώσεων ή να έχεις φυσική ικανότητα με τα ζώα. Αυτές οι φυσικές δραστηριότητες μπορεί να είναι τα κρυμμένα ταλέντα σας, πολύτιμα και άξια ανάπτυξης.

Εγγραφείτε σε συλλόγους ή ομάδες.

Η συμμετοχή σε συλλόγους, ομάδες ή κοινοτικές δραστηριότητες μπορεί να σας εκθέσει σε νέες εμπειρίες και δεξιότητες. Για παράδειγμα, η συμμετοχή σε μια δραματική λέσχη μπορεί να αποκαλύψει ένα ταλέντο στην υποκριτική ή τη συγγραφή σεναρίων, ενώ το να είσαι μέλος μιας αθλητικής ομάδας θα μπορούσε να αποκαλύψει αθλητικές ικανότητες ή ηγετικές ικανότητες. Αυτές οι ομάδες παρέχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον όπου μπορείτε να πειραματιστείτε και να ανακαλύψετε νέα ταλέντα με λιγότερη πίεση.

Αγκαλιάστε τις προκλήσεις.

Η αντιμετώπιση προκλήσεων κατά μέτωπο μπορεί να αναδείξει ταλέντα που δεν ξέρατε ότι είχατε. Όταν βγαίνετε από τη ζώνη άνεσής σου, μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να διαπρέπει με τρόπους που δεν είχατε φανταστεί. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει με επιτυχία σε ένα δύσκολο έργο, να πλοηγηθείτε σε μια δύσκολη κατάσταση ή να μάθετε μια περίπλοκη δεξιότητα υπό πίεση. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε αυτές τις προκλήσεις μπορεί να ρίξει φως στις κρυμμένες δυνάμεις και τις δυνατότητές σας.

Έχετε ανοιχτό μυαλό.

Το να έχετε ανοιχτό μυαλό είναι ζωτικής σημασίας για να ανακαλύψετε τα ταλέντα σας. Αποφύγετε να σαμποτάρετε τον εαυτό σας με σκέψεις όπως «Δεν είμαι ο δημιουργικός τύπος» ή «Ποτέ δεν ήμουν καλός στα αθλήματα». Να είστε ανοιχτοί στην πιθανότητα να έχετε ταλέντα σε τομείς που δεν έχετε εξερευνήσει ποτέ. Αυτή η διαφάνεια μπορεί να οδηγήσει στο να δοκιμάσετε νέα πράγματα και να αποκαλύψετε δεξιότητες και ικανότητες που ποτέ δεν πιστεύατε ότι είχατε.

Ζητήστε feedback.

Το να αποκτήσετε μια εξωτερική προοπτική μπορεί να σας ανοίξει τα μάτια. Οι φίλοι, η οικογένεια και οι δάσκαλοι συχνά παρατηρούν πράγματα για εμάς που παραβλέπουμε. Μπορούν να δουν δυνατότητες και ικανότητες που μπορεί να υποτιμήσουμε ή να μην συνειδητοποιήσουμε καν ότι κατέχουμε. Ξεκινήστε μια συζήτηση μαζί τους για τα δυνατά σας σημεία. Κάντε ερωτήσεις όπως «Σε τι πιστεύετε ότι είμαι καλός;» ή «Ποιες δεξιότητες πιστεύετε ότι πρέπει να αναπτύξω;». Μπορεί να εκπλαγείτε με αυτό που βλέπουν σε εσάς – ταλέντα στην επικοινωνία, την ηγεσία, τη δημιουργικότητα ή την ενσυναίσθηση που δεν έχετε αναγνωρίσει στον εαυτό σας.

 

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Τι να κάνεις για να μη νιώθεις την ευτυχία μόνο φευγαλέα

Τι σημαίνει «Προσέγγιση Πολεμιστή» και ποια είναι τα 5 Κλειδιά για μια Βιώσιμη Ευτυχία

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

18 καθημερινές συνήθειες που αποδεδειγμένα σας κάνουν πιο έξυπνους

Η νοημοσύνη σας μπορεί να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί μέσα από συνεπείς συνήθειες και πρακτικές.

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Μπορείς να γίνεις επιτέλους η γυναίκα που σου αξίζεις

Γιατί το μόνο “like” που μετράει είναι το δικό σου προς τον εαυτό σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Ιουλίου

Κρατήστε την ψυχραιμία σας και μην αποσυντονιστείτε

ΣΙΝΕΜΑ

Δείτε τη Lady Gaga στο νέο trailer του Joker: Folie à Deux

Η Harley Quinn της Gaga φέρνει τα πάνω κάτω στο νέο trailer της sequel ταινίας δια χειρός Todd Phillips, με τον Joaquin Phoenix στο πλευρό της

FASHION NEWS

Ο Elon Musk παρουσιάζει ένα AI-generated fashion show με τα διασημότερα πολιτικά πρόσωπα και γίνεται talk of the Internet

Ο ιδρυτής της Space X και κύριος μέτοχος του X βάζει τις διασημότερες πολιτικές προσωπικότητες του κόσμου σε ένα φανταστικό fashion show, που είναι ήδη viral