Skip to main content

FITNESS

Brain workout: ήξερες ότι η γυμναστική ωφελεί και το μυαλό σου;

Μάθε ποια είδη ασκήσεων κάνουν και τον εγκέφαλό σου να είναι fitΌταν μιλάμε για γυμναστική εγκεφάλου δεν εννοούμε τα παιχνίδια μυαλού – αν και αυτά είναι απαραίτητα για να τον διατηρείς σε καλή κατάσταση! Αν θες όμως να κερδίζεις στα παιχνίδια μυαλού φρόντιζε να του προσφέρεις την καλύτερη δυνατή εξάσκηση – άλλωστε το δυνατό μυαλό κι ο κοφτερός νους είναι πάντα τα ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα που αξίζει να διαθέτεις.

Είναι αυτονόητο ότι η άσκηση βοηθά τον εγκέφαλό σου να παραμείνει οξύς. Ο εγκέφαλός σου είναι μυς. Αναμφισβήτητα, είναι ο πιο σημαντικός μυς στο σώμα σου. Εάν δεν το χρησιμοποιείς - όπως λένε - κινδυνεύεις  να το χάσεις.

Ακριβώς, λοιπόν, όπως όταν πηγαίνεις στο γυμναστήριο για να διατηρήσεις το σώμα σου σε φόρμα, με το ίδιο σκεπτικό είναι σημαντικό να επιδιώκεις να συμμετέχεις σε κάποιο είδος άσκησης που να βοηθάει στο να διατηρείς τον εγκέφαλό σου σε άψογη κατάσταση. Η διαφορά είναι ότι αντί να προσπαθείς να χάσεις βάρος ή να φτιάξεις τη γραμμή σου, με τον εγκέφαλό σου ο στόχος σου  είναι να αυξήσεις τις συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων που το αποτελούν.

 

Ευτυχώς, υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο μπορείς να φροντίζεις το σώμα σου και ταυτόχρονα να εξασφαλίζεις την υγεία του εγκεφάλου σου. Λέγεται άσκηση.

Η σωματική άσκηση, ειδικά η αερόβια άσκηση, παρέχει τόσα πολλά οφέλη. Η αερόβια άσκηση έχει θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του εγκεφάλου που κυμαίνεται από το μοριακό επίπεδο έως το επίπεδο συμπεριφοράς. Ακόμη και λίγα λεπτά άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στην επεξεργασία πληροφοριών και στη λειτουργία μνήμης.

Η άσκηση αυξάνει τους παλμούς της  καρδιάς, η οποία με τη σειρά της στέλνει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο. Η άσκηση βοηθά επίσης το σώμα να απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν και παρέχουν ένα θρεπτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η άσκηση διεγείρει την πλαστικότητα του εγκεφάλου, την ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει, διεγείροντας την ανάπτυξη νέων συνδέσεων μεταξύ των κυττάρων στις φλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου σου.

Κοιτάζοντας την άσκηση και τα οφέλη της από άποψη ψυχικής υγείας, φέρνει τα ίδια αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα που έχεις  και μετά από μια καλή προπόνηση καθώς εμφανίζεται μείωση των ορμονών του στρες. Αυτό προωθεί περισσότερη κυτταρική ανάπτυξη στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη και τη μάθηση.

Όταν οι σωματικές και εγκεφαλικές ασκήσεις γίνονται σε συνδυασμό, μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνουν τις πιθανότητες αύξησης των γνωστικών λειτουργιών. Διαφορετικά είδη άσκησης έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Μια δραστηριότητα που είναι αυστηρά φυσική μπορεί να μην έχει τα ίδια οφέλη με αυτήν που περιλαμβάνει συνδυασμό σωματικών και διανοητικών δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, μια δραστηριότητα όπως το μάθημα χορού που κινητοποιεί το μυαλό και το σώμα σου έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία από έναν απλό περίπατο στο πάρκο.

Πώς να επιλέξεις τη σωστή άσκηση για το μυαλό και το σώμα σου;

• Ως επί το πλείστο, οτιδήποτε είναι καλό για την καρδιά σου είναι υπέροχο κι αποτελεσματικό και για τον εγκέφαλό σου.

• Η αερόβια άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθά στην αποκατάσταση κατεστραμμένων εγκεφαλικών κυττάρων.

• Η άσκηση το πρωί, πριν από το γραφείο ή την εργασία, αυξάνει την εγκεφαλική δραστηριότητα και σε προετοιμάζει για το στρες της ημέρας και σε βοηθά να διατηρήσεις καλύτερα τις πληροφορίες.

• Τα μαθήματα χορού εμπλέκουν το σώμα και το μυαλό

• Οι κυκλικές προπονήσεις δίνουν στο σώμα και τον εγκέφαλό σου ενεργοποιούν ολόκληρο τον οργανισμό και σε φέρνουν σε εγρήγορση. Με γρήγορη άνοδο του καρδιακού ρυθμού σου παράλληλα ανακατευθύνεις συνεχώς την προσοχή σου, αποτελώντας τον τέλειο συνδυασμό της δύναμης του εγκεφάλου και του σώματος.

• Εάν αισθάνεσαι εξουθενωμένη σωματικά ή ψυχικά, μην φοβάσαι να αλλάξεις τη ρουτίνα σου – υπάρχει πάντα χρόνος μια γρήγορη βόλτα με το ποδήλατο, λίγο τρέξιμο γύρω από το τετράγωνο ή να βάλεις δυνατά τη μουσική και να χορέψεις το αγαπημένο σου κομμάτι.

Διαβάστε επίσης

FITNESS

5 λόγοι για να δοκιμάσεις τα aqua aerobics αυτό το καλοκαίρι

Ένα από τα πιο διασκεδαστικά είδη γυμναστικής, που συνδυάζουν την αερόβια άσκηση και το υγρό στοιχείο

FITNESS

4 ασκήσεις για να βρεις εύκολα τη χαμένη φόρμα σου

Πώς θα μπεις ξανά στο παιχνίδι της γυμναστικής, χωρίς ιδιαίτερο κόπο

FITNESS

Πέντε πολύ καλοί λόγοι για να βάλεις το stretching στην καθημερινή σου ρουτίνα

Να γιατί λίγο stretching κάθε μέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Τα ατού της γοητείας σου, σύμφωνα με το ζώδιό σου

Για να ξέρεις τι να αναδείξεις και σε ποιο χαρακτηριστικό σου να ποντάρεις στο φλερτ

CELEBS

Θρήνος για τον Τζον Μπον Τζόβι - Πέθανε η μητέρα του

«Η μητέρα μας ήταν μια υπολογίσιμη δύναμη»