Skip to main content

FOOD

Αυτοί είναι οι 4 «ένοχοι» πειρασμοί που μπορείς να απολαμβάνεις ΚΑΙ στη Δίαιτα

Ψήθηκες;


Φύλλις Νικολάου

Ποια είναι η πρώτη σου κίνηση όταν αποφασίζεις να κάνεις δίαιτα; Μα φυσικά να «απαγορεύσεις» στον εαυτό σου να απολαμβάνει τις λεγόμενες «αμαρτωλές» τροφές. Ρίχνεις, λοιπόν, άκυρο στο ψωμί και τις πατάτες γιατί έχουν πολύ άμυλο, λες «αποταξάμην τη σοκολάτα» γιατί έχει πολλά λιπαρά και θερμίδες και πάει λέγοντας. Κι όμως: οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι επιτυχημένες δεν είναι οι αυστηρές δίαιτες. Αντίθετα, η τακτική της στέρησης μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα για τη σιλουέτα σου. Γιατί; Πολύ απλά, γιατί με το τέλος της δίαιτας και την άρση της απαγόρευσης, εσύ είναι πιθανό να πέσεις στο... βούρκο της ακολασίας και να ξαναπάρεις σταδιακά τα κιλά που έχασες. Μάθε, λοιπόν, πώς οι τροφές που λατρεύεις αλλά ταυτόχρονα φοβάσαι, μπορούν στην πραγματικότητα να σε αδυνατίσουν – αρκεί να μείνεις στη σωστή ποσότητα.

1. Ψωμί 

«Ναι» και στη δίαιτα γιατί: Περιέχει υδατάνθρακες, που προωθούν την έκκριση χημικών ουσιών από τον εγκέφαλο, οι οποίοι ελέγχουν την υπερφαγία. Το ψωμί είναι άριστη πηγή υδατανθράκων, τους οποίους έχει ανάγκη ο εγκέφαλος για να παράγει σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή υπεύθυνο για το αίσθημα ικανοποίησης και ευχαρίστησης. Όταν γίνει ο μεταβολισμός των υδατανθράκων, ο οργανισμός εκκρίνει ινσουλίνη, η οποία βοηθά στη μεταφορά τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια η τρυπτοφάνη μπορεί να μετατραπεί σε σεροτονίνη. Όταν η σεροτονίνη είναι σε ιδανικά επίπεδα, όχι μόνο αισθανόμαστε πιο ήρεμοι, αλλά έχουμε και λιγότερες λιγούρες. Αντίθετα, όταν τα επίπεδά της είναι χαμηλά, αυξάνεται η νευρικότητά μας καθώς και οι πιθανότητες να καταφύγουμε σε… ατασθαλίες.

Η ιδανική ποσότητα: 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης.

2. Ζυμαρικά 

«Ναι» και στη δίαιτα γιατί: Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό προσφέρει περισσότερο κορεσμό, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τόσο τα βρασμένα ζυμαρικά όσο και το ρύζι αποτελούνται από 70% νερό. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νερό προσφέρει μεγαλύτερο κορεσμό σε σύγκριση με «ξερές» τροφές. Επιπλέον, οι υδατάνθρακες  που περιέχουν ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης που περιορίζει την υπερφαγία. 

Η ιδανική ποσότητα: ½ -1 φλιτζάνι βρασμένα ζυμαρικά ολικής άλεσης. 

3. Πατάτες 

«Ναι» και στη δίαιτα γιατί: Περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο σε χορταίνει και ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καίει λίπος. Ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά, οι πατάτες, είναι πολύ παρεξηγημένες. Βέβαια, τηγανητές ή γεμιστές με τυριά και μπέικον σίγουρα δεν θα μας αδυνατίσουν. Ωστόσο, όταν βράζονται ή ψήνονται, το άμυλο που περιέχουν απορροφά νερό και φουσκώνει. Όταν δε κρυώσει, τμήματά του μετατρέπονται σε ανθεκτικό άμυλο, μια μορφή αμύλου που «αντιστέκεται» στην πέψη. Σε αντίθεση με άλλες μορφές του, η ζύμωση του ανθεκτικού αμύλου γίνεται στο παχύ έντερο όπου δημιουργούνται λιπαρά οξέα και αυτό εμποδίζει την ικανότητα του οργανισμού να καίει υδατάνθρακες και στη θέση τους καίγεται λίπος. 

Η ιδανική ποσότητα: Μια κανονική πατάτα βραστή ή ψητή.  

4.Τυρί 

«Ναι» και στη δίαιτα γιατί:  Αποφεύγεις το τυρί εν καιρώ... δίαιτας γιατί περιέχει πολλά λιπαρά και δίνει αρκετές θερμίδες. Ωστόσο το ασβέστιο που περιέχει, βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να καίει λίπος και θερμίδες, σύμφωνα με μία πρόσφατη ανασκόπηση ερευνών. Όταν δεν λαμβάνεις την απαραίτητη ποσότητα από αυτό το πολύτιμο μέταλλο, μπορεί να προκληθεί η απελευθέρωση καλσιτριόλης, μίας ορμόνης που κάνει το σώμα να αποθηκεύει λίπος. Πρόσφατα, Αμερικανοί μελετητές, ανακάλυψαν ότι άτομα που ακολουθούν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και λαμβάνουν 300 mg- 400 mg επιπλέον ασβεστίου την ημέρα, χάνουν περισσότερο βάρος από τα άτομα που κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες αλλά λιγότερο ασβέστιο.

Η ιδανική ποσότητα: Μην ξεπερνάς τα 100 g την ημέρα. 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30