Skip to main content

FOOD

5 λόγοι να βάλεις την κολοκύθα στο πιάτο σου

Και όχι μόνο να τη διακοσμείς για Halloween...



Εκτός από σούπερ διακοσμητικό στοιχείο για τη γιορτή που ήρθε από τα ξένα αλλά αγαπήσαμε, η κολοκύθα είναι και σούπερ τροφή, το ήξερες; 

Τώρα το φθινόπωρο βρίσκεις άφθονες αλλά αντί απλά να τις κοιτάς και να τις φωτογραφίζεις, διάβασε τα 5 οφέλη της κολοκύθας και ένταξέ τη στη διατροφή σου:

1. Έχει πολλά αντιοξειδωτικά
Με υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο (σ.σ. εξού και το χρώμα της) έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενώ περιέχει και πολυφαινόλες όπως κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες προστατεύουν από χρόνιες παθήσεις, πρόωρη γήρανση και διάφορες μορφές καρκίνου.

2. Περιέχει μέταλλα
Πλούσια σε κάλιο, απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη μυϊκή λειτουργία, περιέχει ακόμα και ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και φώσφορο, μέταλλα απαραίτητα για το ανοσοποιητικό, το μυοσκελετικό και το νευρικό σύστημα.

3. Είναι πηγή φυτικών ινών
Ξέρεις ότι οι φυτικές ίνες βοηθάνε στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και προστατεύουν από κακοήθεια του γαστρεντερικού συστήματος. Σκέψου τώρα ότι ένα φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας θα σου δώσει 7 γρ. φυτικών ινών, σχεδόν το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες, που είναι 25 γρ.! 

4. Έχει πολλές βιταμίνες
Η βιταμίνη Α που περιέχει η κολοκύθα βοηθά στην υγεία των ματιών, του δέρματος, των οστών και των δοντιών, ενώ ακόμα σού δίνει βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β2.

5. Δεν σε γεμίζει με θερμίδες
Στα 100 γρ. η μαγειρεμένη κολοκύθα έχει 20 θερμίδες, χωρίς κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, ό,τι πρέπει δηλαδή για σένα που φροντίζεις τη διατροφή σου.

- Πώς θα την απολαύσεις;
Σε σούπα βελουτέ, ως αλμυρή ή γλυκιά κολοκυθόπιτα, σε κέικ, σε κρέμες, σε κουλουράκια, με κρέας στο φούρνο και φυσικά μπορείς να φας τους πολύ θρεπτικούς της κολοκυθόσπορους. 

 


  


 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

Προτεινόμενα

ΣΠΙΤΙ

5 έξυπνα tips για να κάνεις τον χώρο σου να φαίνεται μεγαλύτερος

Ακόμα και τα πιο μικρά σπίτια μπορούν να δείξουν πιο ευρύχωρα, αν ακολουθήσεις μερικές έξυπνες συμβουλές

FASHION NEWS

Η Kurt Geiger παρουσιάζει την πολύχρωμη συλλογή της για τη σεζόν Spring/Summer 2024

Με τους παστέλ χρωματισμούς της σειράς Quiet Sand και τα έντονα μοτίβα της Summer Nights να θυμίζουν τις ηλεκτρισμένες βραδιές των πόλεων