Skip to main content

ΕΠΟΜΕΝΟ

FOOD

Σκέφτεσαι να κόψεις τον καφέ;

Nα οι καλοί λόγοι που θα σε ενθαρρύνουν να πάρεις την απόφαση 



Αν φλερτάρεις με την ιδέα να κόψεις ή να ελαττώσεις τον καφέ και την πρόσληψη καφεΐνης στη διατροφή και την καθημερινότητά σου, εδώ θα βρεις όλα τα οφέλη και τους καλούς λόγους που θα σε ενθαρρύνουν να πάρεις την απόφαση που σου ταιριάζει.

 

Λιγότερο άγχος

Αισθάνεστε όλο και περισσότερο άγχος τον τελευταίο καιρό; Μπορεί να φταίει η υπερβολική καφεΐνη.

Η καφεΐνη συνοδεύεται με μια έκρηξη ενέργειας, την οποία αναζητάμε οι περισσότεροι από εμάς. Ωστόσο, αυτή η ενέργεια διεγείρει επίσης τις ορμόνες «άμυνας ή επίθεσης». Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση του άγχους, της νευρικότητας, των παλμών της καρδιάς, ακόμη και των κρίσεων πανικού.

Όσοι είναι ήδη επιρρεπείς σε άγχος και ψυχολογικό στρες μπορεί να διαπιστώσουν ότι η καφεΐνη κάνει τα συμπτώματά τους πολύ χειρότερα.

Καλύτερος ύπνος

Η συνήθεια της καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας. Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη καφέ μπορεί να αλλάξει τον κύκλο του ύπνου σας, προκαλώντας ανήσυχο ύπνο και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα εάν καταναλώνετε καφεΐνη λιγότερο από κάθε έξι ώρες.

Αποτελεσματικότερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Εάν δεν προσλαμβάνετε καφεΐνη, το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει κάποια θρεπτικά συστατικά καλύτερα από εκείνους που καταναλώνουν. Καθώς οι τανίνες στην καφεΐνη μπορούν ενδεχομένως να αναστέλλουν μέρος της απορρόφησης:

ασβέστιο

σίδερο

Βιταμίνες Β

Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για όσους έχουν πολύ υψηλή πρόσληψη καφεΐνης ή μη ισορροπημένη διατροφή. Η κατανάλωση καθόλου καφεΐνης μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι δυνατόν από τη διατροφή σας.

coffee2

Υγιέστερα (και άσπρα!) Δόντια

Δεν υπάρχει αμφιβολία: Ο καφές και το τσάι μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια. Αυτό οφείλεται στο υψηλό επίπεδο τανινών που βρίσκονται σε αυτά τα ροφήματα, τα οποία προκαλούν συσσώρευση και αποχρωματισμένο σμάλτο των δοντιών.

Εξισορρόπηση ορμονών για τις γυναίκες

Οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από την έλλειψη καφεΐνης. Τα ποτά με καφεΐνη όπως ο καφές, το τσάι και η σόδα μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Η καφεΐνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι επιδεινώνει ορισμένα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η μη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να είναι καλό για την αρτηριακή σας πίεση. Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης λόγω της διεγερτικής επίδρασης που έχει στο νευρικό σύστημα.

Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης – 3 έως 5 φλιτζάνια την ημέρα – έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ισορροπημένη χημεία του εγκεφάλου

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η καφεΐνη επηρεάζει τη διάθεση. Όλα αυτά τα συνθήματα «Μην μου μιλάτε μέχρι να πάρω τον καφέ μου» βρίσκονται γραμμένες στις κούπες του καφέ γιατί υπάρχει πράγματι λόγος. Η καφεΐνη μπορεί να αλλάξει τη χημεία του εγκεφάλου με παρόμοιο τρόπο όπως οι ναρκωτικές ουσίες και οι ερευνητές συμφωνούν ότι η καφεΐνη πληροί ορισμένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Τα άτομα που δεν καταναλώνουν καφεΐνη δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις εθιστικές τους ιδιότητες, ενώ οι άνθρωποι που αποφασίζουν να απομακρύνουν την καφεΐνη ή να σταματήσουν να το πίνουν εντελώς μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα στέρησης ή προσωρινές αλλαγές στη διάθεση.

Εάν το σώμα σας εξαρτάται από την καφεΐνη, μπορεί να αντιμετωπίσετε συμπτώματα στέρησης μόλις 12 έως 24 ώρες. Το χρονικό διάστημα που διαρκούν αυτά τα συμπτώματα εξαρτάται από την ποσότητα καφεΐνης που πίνετε, αλλά μπορεί να είναι οπουδήποτε από δύο έως εννέα ημέρες, με τα συμπτώματα να κορυφώνονται σε 21 έως 50 ώρες.

 

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ανάπαυση: Ο Ερμής παύει να είναι ανάδρομος

Τι επιφυλάσσει σε κάθε ζώδιο η ορθή πορεία του Ερμή από τις 25 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου

CELEBS

Κομψή εγκυμονούσα η Βασιλική Τρουφάκου: Με στενό μαύρο φόρεμα με σκισίματα!

Πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης