Skip to main content

FOOD

Comfort food time…

Καιρός να απενοχοποιήσεις την ηδονή του φαγητού



Οι θαυματουργές επιδράσεις του φαγητού στην ψυχολογία των ανθρώπων είναι γνωστές κι έχουν επισημανθεί ανά τους αιώνες, από τους gourmet κύκλους αλλά και τους απανταχού καλοφαγάδες σε όλο τον κόσμο.

Η έννοια του comfort food δεν είναι κάτι καινούργιο! Στις επώδυνες και ανασφαλείς συνθήκες που αυτή τη στιγμή ζούμε οι περισσότεροι και δημιουργούν μια άσχημη περιρρέουσα ατμόσφαιρα για όλους, το φαγητό εξακολουθεί να είναι έτοιμο να σου προσφέρει «παρηγοριά» κι ευχαρίστηση.

Τι είναι όμως το comfort food και γιατί μπορεί να σε ωφελήσει;

 

Το comfort food αναλύοντας τις λέξεις και τη σημασία του είναι τα φαγητά ή τα τρόφιμα εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις άνετα – να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Σου προσφέρουν αγαλλίαση, ηρεμία, άνεση και κυρίως απόλαυση και ευχαρίστηση.

Όταν δεν τρως απλώς για να βάλεις μια μπουκιά στο στόμα σου, ίσα ίσα για να πεις ότι έφαγες κάτι. Ούτε όταν τρως μηχανικά, από συνήθεια, απλώς και μόνο για να ικανοποιήσεις όπως όπως μια σημαντική βιολογική σου ανάγκη.

Το φαγητό είναι ανάγκη. Τρώμε για να παραμένουμε ζωντανοί. Η ποιότητα του φαγητού και των τροφών όμως που καταναλώνεις επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την υγεία και την ποιότητα της ζωής σου. Το τι και πόσο τρως και πόσο συχνά δείχνει χαρακτηριστικά του εαυτού σου και ενίοτε αποκαλύπτει το τι είδους άνθρωπος είσαι.

 

 

Tο αν μαγειρεύεις, αν τρως πρόχειρο φαγητό, αν προσέχεις τι τρως και κυρίως αν ξέρεις να γεύεσαι και να απολαμβάνεις το φαγητό είναι στοιχεία του εαυτού σου. Η μαγειρική είναι συστατικό της κάθε κουλτούρας και στοιχείο της παράδοσης και του πολιτισμού κάθε χώρας… Έθιμα, ήθη και παραδόσεις ήδη από την αρχαιότητα είναι συνδεδεμένα με την ιεροτελεστία του φαγητού, με κοντινό παράδειγμα για τη χώρα μας του Δειπνοσοφιστές… Ή την έκφραση «μπουκιά και συγχώριο» που είναι ενδεικτική της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας…

Το comfort food ωστόσο μπορεί να είναι μια γενική και αφηρημένη έννοια καθώς μπορεί να είναι κάτι εντελώς προσωπικό κι επομένως απόλυτα προσωπικό. Το comfort food αξιοποιεί «υλικά» του καθενός, από τις αναμνήσεις, τις εμπειρίες αλλά και τις επιθυμίες – συνειδητές, ασυνείδητες, κρυφές, μύχιες ή εντελώς φανερές.

Μπορεί να είναι το αγαπημένο γλυκό του κουταλιού που έφτιαχνε η γιαγιά σου και στην πρώτη κουταλιά ένιωθες τον εαυτό σου να μελώνει εσωτερικά από πάνω μέχρι τα βάθη της ύπαρξής σου…

Μπορεί να είναι οι λαχανοντολμάδες ή το παστίτσιο που σου μαγείρευε η μαμά σου από παιδί και ήδη από τη μυρωδιά που αναγνωρίζεις, αρχίζεις να νιώθεις μέσα σου σαν γάτα που γουργουρίζει από ευχαρίστηση.

Για τον καθένα όμως μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό… Και κυρίως κάτι απίστευτα χαλαρωτικό, απολαυστικό κι απόλυτα απονεχοποιημένο.

Από το να τρως τη μερέντα με το κουταλάκι, το να βουτάς φρέσκο ψωμί στο λάδι της χωριάτικης μέχρι το να τρως σούσι με τα τσόπστικς – σίγουρα έχεις το δικό σου comfort food… Και ναι, μπορείς να έχεις πολύ περισσότερα από ένα μόνο!

 

 

Στα πλαίσια του comfort food ωστόσο μπορεί να είναι και η προετοιμασία ενός δείπνου, ενός γεύματος, ενός φαγητού… Κυρίως είναι comfort η όλη εμπειρία, είναι το να χαλαρώνεις, και να αφήνεις να ξυπνήσουν όλες σου οι αισθήσεις. Να το ζήσεις με όλο σου το είναι. Να επιλέξεις με προσοχή τα υλικά σου. Να ευχαριστηθείς την όλη διαδικασία του μαγειρέματος. Να το σερβίρεις με αγάπη. Και να το απολαύσεις με ηρεμία, να νιώθεις όλη τη γεύση, να αφήνεις τους κάλυκες της γλώσσας σου να επεξεργαστούν κάθε γευστική απόχρωση κι ένταση του φαγητού και των συστατικών αυτού που τρως.

Βάλε λοιπόν τη σέξι ποδιά μαγειρικής σου, δυνάμωσε τη μουσική που σου αρέσει, και κάνε το τραπέζι σε σένα… φτιάξε μια νέα συνταγή που καιρό τώρα ήθελες να δοκιμάσεις ή επιχείρησε να φτιάξεις ένα από τα αγαπημένα φαγητά που σε γυρίζουν στο ασφαλές καταφύγιο της παιδικής σου ηλικίας ή που ξυπνάνε το βασικό ένστικτο της ενηλικίωσής σου… και νιώσε λίγο σαν την πρωταγωνίστρια από το Julie & Julia ή την ηρωίδα που ενσάρκωνε η Κάτια Ζυγούλη στις επικίνδυνες μαγειρικές…

Bon appétit 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου