Skip to main content

FOOD

Καλύτερα να μασάς…παρά να τρως; Αλήθεια ή μύθος;

Πολλές ορκίζονται ότι κρατά τις λιγούρες τους μακριά ή βοηθά στη διαμόρφωση του προσώπου τους τονίζοντας τους μυς τους



gum4

Μερικοί αναφέρουν ότι τους βοηθά να κρατηθούν μακριά από το άσκοπο φαγητό, ενώ άλλοι ορκίζονται ότι κρατά τις λιγούρες τους μακριά ή βοηθά στη διαμόρφωση του προσώπου τους τονίζοντας τους μυς τους.

Αυτό το άρθρο εξετάζει την επιστήμη πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς για να προσδιορίσει εάν η τσίχλα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη διαμόρφωση του προσώπου σας ή να μειώσει το ανεπιθύμητο βάρος.

Οι επιπτώσεις στην απώλεια βάρους είναι πιθανώς αμελητέες

Αν και δεν συμφωνούν όλες οι μελέτες, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η τσίχλα μπορεί να προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη απώλειας βάρους.

Μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς λιγότερο πεινασμένη και να βιώσεις λιγότερες λιγούρες.

Η δράση του μασήματος μπορεί να μειώσει την πείνα, να σε κάνει να αισθάνεσαι πληρέστερη και να σε βοηθήσει να βιώσεις λιγότερες λιγούρες, ειδικά για σνακ.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, η τσίχλα μείωσε την πείνα και την όρεξη μετά από 10 νηστείας εξίσου γρήγορα κι αποτελεσματικά με την κατανάλωση ενός ποτού πλούσιου σε θερμίδες.

Σε μια άλλη μελέτη, ένα μέρος των συμμετεχόντων κλήθηκε να μασήσει τσίχλα χωρίς ζάχαρη για 30 λεπτά μετά το γεύμα. Όσοι μάσαγαν τσίχλες ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο γεμάτοι από όσους δεν χρησιμοποίησαν τσίχλες μόλις 5 λεπτά μετά την έναρξη του μασήματος.

Επιπλέον, μια πρόσφατη ανασκόπηση 15 μελετών, 5 εκ των οποίων εξέτασαν ειδικά το μάσημα των τσίχλων, υποδηλώνει ότι η διαδικασία μάσησης μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση συγκεκριμένων ορμονών του εντέρου, με τη σειρά της, μειώνοντας την πείνα και την πρόσληψη τροφής (5).

Ωστόσο, δεν έχουν παρατηρηθεί σε όλες τις μελέτες παρόμοια ευρήματα. Επομένως, η τσίχλα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της πείνας ή της πρόσληψης τροφής για όλους.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η τσίχλα μπορεί να μειώσει την επιθυμία σου να φας φρούτα, μειώνοντας ενδεχομένως τη συνολική ποιότητα της διατροφής σου.

gum1


Μπορεί να σε βοηθήσει να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες

Μερικοί άνθρωποι θέλουν να μασούν τσίχλα μεταξύ των γευμάτων, καθώς πιστεύουν ότι βοηθά στην απώλεια βάρους βοηθώντας τους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που μασούσαν τσίχλα μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού γεύματος όχι μόνο ένιωσαν λιγότερο πεινασμένοι μεταξύ των γευμάτων, αλλά και έτρωγαν περίπου 68 λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα από εκείνους που δεν μασούσαν την τσίχλα.

Για παράδειγμα, αυτό ισοδυναμεί περίπου με 2 κουταλάκια του γλυκού (10 γραμμάρια) φυστικοβούτυρου ή ένα μικρό κομμάτι φρούτων.

Ομοίως, άλλες μελέτες δείχνουν ότι η τσίχλα μετά από ένα γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει να τρως έως και 10% μικρότερο μέρος ενός σνακ 3 ώρες αργότερα από ό,τι εάν δεν είχες μασήσει καμία τσίχλα.

Παρόλο που αυτά τα ευρήματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα, λάβετε υπόψη ότι οι μειώσεις στην πρόσληψη θερμίδων παραμένουν μικρές. Επιπλέον, προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν οδηγούν σε σημαντική απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, δεν έχουν βρεθεί σε όλες τις μελέτες παρόμοια αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι αναφέρουν ότι η τσίχλα έχει μικρή επίδραση στη διατροφή ή στην πρόσληψη θερμίδων. Επομένως, απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν να βγουν ισχυρά συμπεράσματα.

 

Μπορεί να σε βοηθήσει να κάψετε λίγο περισσότερες θερμίδες

Μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι η δράση της τσίχλας μπορεί να βοηθήσει στην καύση μερικών επιπλέον θερμίδων.

Σε μια μικρή μελέτη, οι συμμετέχοντες που μασούσαν τσίχλα πριν και μετά το πρωινό έκαψαν περίπου 3–5% περισσότερες θερμίδες τις 3 ώρες μετά το γεύμα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν μασούσαν τσίχλα.

Σε μια άλλη μελέτη, η τσίχλα μετά από ένα γεύμα αύξησε τη θερμογένεση που προκαλείται από τη διατροφή (DIT), που είναι ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται μέσω της πέψης.

Ωστόσο, ο αριθμός των επιπλέον θερμίδων που κάηκαν παρέμεινε πολύ μικρός και η απλή κατανάλωση του ίδιου γεύματος πιο αργά ήταν ακόμη πιο αποτελεσματική στην αύξηση του DIT από την τσίχλα.

gum2

Παρ’ όλα αυτά αν είναι μια συνήθεια που σου αρέσει, θα βρεις ότι σου προσφέρει κι άλλα οφέλη:

Μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση: Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutritional Neuroscience έδειξε ότι η τσίχλα αυξάνει την εγρήγορση. Εάν αισθάνεσαι αργή στη δουλειά, δοκίμασε να μασήσεις μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη στο γραφείο για να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου.

 

Μειώνει το άγχος: Το μάσημα της τσίχλας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του στρες. Οι ερευνητές έχουν βρει μια σχέση μεταξύ τσίχλας και βελτιωμένης διάθεσης μεταξύ των εθελοντών που έχουν τη συνήθεια να μασάνε τσίχλες.

 

Βελτιώνει τη συγκέντρωση: Πολλοί άνθρωποι παραπονούνται ότι έχουν πρόβλημα να επικεντρωθούν σε ένα πράγμα για περισσότερο από λίγα λεπτά. Εάν αγωνίζεσαι να ολοκληρώσεις ένα έργο ή μια εργασία, οι μελέτες έχουν βρει ότι η τσίχλα βοηθά στη βελτίωση των γνωστικών σου λειτουργιών και βελτιώνει τη συγκέντρωση.

 

Διατηρεί την στοματική υγιεινή: Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των κοιλοτήτων και στη μείωση της ξηρότητας στο στόμα. Εκτός από αυτό, η τσίχλα χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών κατά σχεδόν 40%.

 

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

6 ολοκαίνουριες skincare, makeup και αρωματικές αφίξεις για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου

Νέα προϊόντα που θα λατρέψεις με το που τα βάλεις στο boudoir σου

BEAUTY TIPS

5 quick fix λύσεις για να μειώσεις το πρήξιμο κάτω από τα μάτια

Αν και δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να το εξαφανίσεις, σίγουρα μπορείς να κάνεις κάτι για να καμουφλαριστεί

FASHION NEWS

Ο οίκος Missoni επιστρέφει στις ρίζες του και παρουσιάζει τη συλλογή Kaleidoscopica

Ο Ιταλικός οίκος παρουσιάζει μια συλλογή ατελείωτων συνδυασμών για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2024