Skip to main content

FOOD

Αυτές οι τροφές μπορούν να σου χτίσουν καλή ψυχολογία στο άψε σβήσε

Πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λιπαρά είναι το Α και το Ω 


Κατερίνα Ανδρομιδά

Προκύπτει εντελώς λογικά, χωρίς να χρειαστεί να ακούσουμε πρώτα κάποιον διατροφολόγο, πως μία σωστή διατροφή (δηλαδή ισορροπημένη) μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στο κομμάτι της ψυχολογίας. Αν σκεφτούμε ειδικά ότι από τις τροφές πρακτικά αποκομίζουμε ενέργεια και τίποτα περισσότερο (πέρα από γευστική ευχαρίστηση). Και επειδή δεν είμαστε ειδικοί, ας στρέψουμε τα φώτα στην επιστήμη. Η διατροφική ψυχολογία η οποία δεν έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα ακόμα αλλά έχει δώσει χρυσές πληροφορίες σχετικά με το θέμα που έχουμε πιάσει, περί ψυχολογίας και διατροφής, αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο θέσεις.

Σύμφωνα με τη πρώτη η διατροφή είναι ο προθάλαμος για τη σωστή λειτουργία της ψυχολογίας αλλά και για τις σωστές επιλογές.  Στον αντίποδα βρίσκονται πολλοί οι οποίοι γυρίζουν μπούμερανγκ το νόμισμα και λένε πως η συμπεριφορά μας είναι αυτή που επηρεάζει τις διατροφικές μας επιλογές και τελικά την υγεία μας.  Αυτό που εμείς θα κρατήσουμε εδώ είναι τη πρώτη εκδοχή και γι' αυτό θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τις τροφές οι οποίες είναι αρωγοί...καλής διάθεσης.

1. Η Αγία πρωτεΐνη

Αρχικά να πούμε ότι θα τη βρεις άφθονη στο κοτόπουλο, τη γαλοπούλα, το μοσχάρι, το χοιρινό και το ψάρι. Η πρωτεΐνη μόνο τυχαία δεν είναι για τον οργανισμό μας και κυρίως για το νευρικό σύστημα αφού βοηθάει στην ανάπτυξη δύο νευροδιαβιβαστών που παίζουν ρόλο κλειδί για την ψυχική υγεία: τη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη.  Η ντοπαμίνη με τη σειρά της έχει ''συνεργάτη'' την τρυπτοφάνη η οποία φροντίζει για το αίσθημα ευτυχίας και χαράς. 

2. Κεφάλαιο: υδατάνθρακες

Θα τους βρεις στα δημητριακά, στο ψωμί ολικής αλέσεως, στη βρώμη και στη γλυκοπατάτα. Οι υδατάνθρακες είναι κάτι σαν σύμμαχοι του σώματός μας αφού αυτό τους επεξεργάζεται με αποτέλεσμα τη παραγωγή καλών ορμονών και συγκεκριμένα της σεροτονίνης. Οι ιδανικοί υδατάνθρακες είναι αυτοί που θα βρεις σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αυτές είναι ιδανικές και για έναν άλλον λόγο.  Διασπώνται αργά με αποτέλεσμα να μην ακούς το στομάχι σου για τουλάχιστον τρεις ώρες...

   

 

3.  Λιπαρά

Θα τα βρεις στα λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλα) και το λάδι από λιναρόσπορο. Ενεργοποιούν την ορμόνη της ντοπαμίνης η οποία είναι υπέυθυνη για τη συγκέντρωση (πανελλήνιες- εξεταστική alert). Αν σκεφτείς ότι το 60% του εγκεφάλου μας αποτελείται από λίπος, αυτό που απαιτείται για να λειτουργήσει σωστά είναι η συνεχής πρόσληψη ώστε να αναπληρώνεται. Τα Ω3 είναι από τα σημαντικότερα λιπαρά για αυτή τη δουλειά και οι τροφές που προείπαμε ανήκουν σ' αυτή την ομάδα. Να πούμε ότι τα Ω6 σε ίδιες ποσότητες με τα Ω3 ίσως επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα στη ψυχολογία σου. Η κατανάλωση τροφών σε Ω3, αντίθετα, αυξάνει την ντοπαμίνη η οποία έχει έως και αντικαταθλιπτική δράση στον εγκέφαλό σου. 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

FOOD

Ταχίνι: το πολύτιμο διατροφικό του προφίλ

Θα θες να το τρως κάθε μέρα μόλις διαβάσεις πόσο ωφέλιμο είναι!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;