Skip to main content

FOOD

8 τροφές για να ενισχύσετε την πρόσληψη βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες

Για να διατηρήσετε τον οργανισμό σας γερό και δυνατό ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ηλιοφάνεια ή όχι



Με τις μέρες μας να γίνονται μικρότερες και τις νύχτες όλο και μεγαλύτερες, η πρόσληψη βιταμίνης D από τον οργανισμό μας κατά τους χειμερινούς μήνες δυσχεραίνεται όλο και περισσότερο. Για να την ενισχύσετε λοιπόν, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε συμπληρώματα διατροφής, διαβάστε σε ποιες τροφές μπορείτε να επενδύσετε και να διατηρήσετε τον οργανισμό σας γερό και δυνατό.  

Σολομός

Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Β-12, ο σολομός είναι μια εξαιρετική  πηγή και για την βιταμίνη D, μειώνοντας τις φλεγμονές του σώματος, ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς και βοηθώντας στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.

Μανιτάρια

Με πάνω από 10.000 είδη για να διαλέξετε, τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη D, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ό,τι πρέπει δηλαδή για τα χειμερινά σας γεύματα.

Κρόκος αβγού

Οι κρόκοι των αβγών είναι γεμάτοι με σημαντικά για τον οργανισμό μας ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και πρωτεΐνες. Οι κρόκοι αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D και βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, αλλά και το ρίσκο εμφάνισης καταρράκτη στα μάτια.

Πορτοκάλια

Μπορεί να τα έχετε στον νου σας ως καλή πηγή βιταμίνης C, όμως τα πορτοκάλια διαθέτουν ταυτόχρονα και υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης D και ασβεστίου. Επιπλέον, ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου και βοηθούν στην διατήρηση του υγιούς δέρματος.

Τόνος σε νερό

Είτε το λατρεύετε, είτε τον μισείτε, ο τόνος σε κονσέρβα με νερό είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, ενώ καταναλώνεται πανεύκολα σε φυλλώδεις σαλάτες και με όσπρια. Ο τόνος αυτός είναι πλούσιος σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σίδηρο και θεωρείται από πολλούς ένα υποβαθμισμένο superfood.

Ενισχυμένο γάλα

Το ενισχυμένο γάλα σαν αυτό που πίνουν τα μικρά παιδιά από κονσέρβα είναι πλούσιο σε επιπρόσθετες θρεπτικές ουσίες, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το κάλλιο, αλλά και η βιταμίνη D.

Tofu

Παρασκευασμένο από σόγια, το tofu είναι μια εξαιρετική φυτική πηγή βιταμινών και πρωτεϊνών. Εκτός από υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης D, εκείνο είναι πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Μουρουνέλαιο

Εδώ και αιώνες, η κατανάλωση μουρουνέλαιου κατά τους χειμερινούς μήνες αποτελούσε μια διατροφική συνήθεια ιδιαίτερα σημαντική για την απορρόφηση επαρκούς βιταμίνης D για τον οργανισμό. Το μουρουνέλαιο προέρχεται από λιπαρά ψάρια του Ατλαντικού και μπορεί να είναι στη μορφή ελαίου ή κάψουλας. Βοηθά επίσης αρκετά στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενώ συνδέεται επίσης με τη μείωση των φλεγμονών στο σώμα.

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.