Skip to main content

DO IT YOURSELF

Από τα μαλλιά έως τον διαβήτη: Ανακάλυψε τη μαγεία της τριγωνέλλας

Οι σπόροι τριγωνέλλας είναι γεμάτοι με οφέλη για την υγεία που θα σε κάνουν να θέλεις να τους προσθέτεις παντού



Ετοιμαστείτε να προσθέσετε λίγο μπαχαρικό στη ζωή σας – ή πιο συγκεκριμένα, στη ρουτίνα της υγείας σας! Εάν δεν έχετε ήδη ακούσει για το θαυματουργό βότανο fenugreek ή methi, στα ελληνικά τριγωνέλλα, τότε ετοιμαστείτε για μια αποκάλυψη. Αυτός ο ευπροσάρμοστος μικρός σπόρος είναι γεμάτος με μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Αυτά κυμαίνονται από την προώθηση της τριχοφυΐας έως τη διαχείριση του διαβήτη και τη βελτίωση της πέψης. Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά, χαλαρώστε και ας βουτήξουμε στον κόσμο της τριγωνέλας και στα οφέλη της.

Η τριγωνέλλα είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται ιατρικά εδώ και αιώνες, και είναι γνωστό για τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία. Πλούσιο σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α και Β6, σίδηρο, φυτικές ίνες, βιοτίνη, μαγνήσιο, μαγγάνιο και χαλκό, η τριγωνέλλα είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προάγει την καλή υγεία.

Οφέλη για την υγεία των σπόρων τριγωνέλλας

Βοηθά την ανάπτυξη μαλλιών

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη της είναι η ικανότητά της να προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών. Οι σπόροι τριγωνέλλας περιέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη θρέψη των τριχοθυλακίων και να ενθαρρύνουν την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και νικοτινικό οξύ, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των μαλλιών. Περιέχει επίσης λεκιθίνη, η οποία ενυδατώνει και ενισχύει τον άξονα της τρίχας. Η τριγωνέλλα είναι ένα φυσικό μαλακτικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τριχόπτωσης, της πιτυρίδας και του πρόωρου γκριζαρίσματος. Βελτιώνει επίσης την υφή και τον όγκο των μαλλιών. Οι σπόροι της τριγωνέλλας μπορούν να μουλιαστούν σε νερό όλη τη νύχτα και να αλεσθούν σε πάστα για να χρησιμοποιηθούν ως μάσκα μαλλιών.

Βοηθά την απώλεια βάρους

Ο διαιτολόγος εξηγεί ότι η τριγωνέλλα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους ενισχύοντας τον μεταβολικό ρυθμό, καταστέλλοντας την όρεξη, αυξάνοντας τον κορεσμό και μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς. Περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης και στην προώθηση του αισθήματος πληρότητας. Περιέχει επίσης ενώσεις που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής. Οι σπόροι της τριγωνέλλας μπορούν να καταναλωθούν ως συμπλήρωμα, τσάι ή να προστεθούν στα γεύματα ως μπαχαρικό.

Έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες

Η τριγωνέλλα είναι επίσης γνωστή για τις αντιδιαβητικές του ιδιότητες. Οι φυτικές ίνες στην τριγωνέλλα μπορούν να σχηματίσουν ένα παχύρρευστο τζελ στα έντερα, καθιστώντας πιο δύσκολη την πέψη των σακχάρων και των ανθυγιεινών λιπών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της συνολικής υγείας σε άτομα με διαβήτη. Περιέχει επίσης ένα αμινοξύ που ονομάζεται 4-υδροξυισολευκίνη, το οποίο διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας, η οποία θα αποδειχθεί χρήσιμη για τα άτομα με διαβήτη.

Θεραπεύει την ακμή

Ένα άλλο πλεονέκτημα της τριγωνέλλας είναι η ικανότητά της να θεραπεύει την ακμή. Αποβάλλοντας τις τοξίνες από το σώμα, η τριγωνέλλα μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και τα φυσικά της έλαια μπορούν να ενυδατώσουν το δέρμα. Η παρουσία θρεπτικών συστατικών όπως η βήτα-καροτίνη και η βιταμίνη C στους σπόρους της τριγωνέλλας μπορεί επίσης να ενισχύσει την ελαστικότητα του δέρματος και να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα.

Ενισχύει την πέψη

Η τριγωνέλλα μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να αποτρέψει τις στομαχικές διαταραχές. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες και βλέννα μπορεί να λειτουργήσει ως καθαρτικό που σχηματίζει όγκο και να βελτιώσει τη δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να καταπραΰνει τη γαστρεντερική φλεγμονή σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα πάνω από την εντερική επένδυση, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Βοηθάει την πρόληψη της χοληστερίνης

Οι σπόροι τριγωνέλλας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης, ιδιαίτερα την ολική και την LDL (κακή) χοληστερόλη. Περιέχει επίσης σαπωνίνες, οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στα έντερα. Μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και την εμμηνορροϊκή δυσφορία.

Διαβάστε επίσης

DO IT YOURSELF

4 eye patches για να «ξυπνήσεις» τη λάμψη στο βλέμμα σου

Τα eye patches που θα σώσουν την όψη των ματιών σου τις μέρες που νιώθεις κούραση από την έκθεση στο blue light ή την έλλειψη ύπνου

DO IT YOURSELF

Τα beauty secrets της Emma Watson που έγινε μόλις 34 ετών

5 συνήθειες ομορφιάς της Emma Watson που αξίζει να υιοθετήσεις

DO IT YOURSELF

Το μέλλον στα νύχια σας… όταν το manifestation συνάντησε το μανικιούρ

Αναρωτιέστε πώς να εκδηλώσετε το μέλλον σας; Ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αξιοποιήσετε το χρώμα νυχιών σας.

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

6 fluid αντιηλιακά για εσένα που δεν αντέχεις τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα σου

Με τα προϊόντα που υπάρχουν πλέον στην αγορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να παραλείψεις την πιο σημαντική ασπίδα για το δέρμα σου

ΤΑΞΙΔΙ

4 ευρωπαϊκά ξενοδοχεία με ιδιαίτερο χαρακτήρα που δεν πρέπει να χάσετε

Τίποτα δεν ξεκουράζει τον νου και δεν διευρύνει το ανθρώπινο πνεύμα όσο τα ταξίδια.

ΣΠΙΤΙ

5 στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στον χώρο σου ακόμα κι αν διαθέτεις μικρό budget

Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να ανανεώσεις την αίσθηση που σου προκαλεί το σπίτι σου κάθε φορά που επιστρέφεις σε αυτό