Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος με συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Πολλές έγκυες γυναίκες διαπιστώνουν ότι κλαίνε πιο εύκολα και χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος σε σχέση με την περίοδο πριν την εγκυμοσύνη.
Τα ξεσπάσματα αυτά είναι πιο πιθανό να συμβούν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους της εγκυμοσύνης, όταν η αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών είναι μεγαλύτερη. Τρεις ορμόνες αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: τα οιστρογόνα, η κυρίαρχη γυναικεία ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες, η προγεστερόνη που τις πρώτες εβδομάδες παράγεται από το ωχρό σωμάτιο κι αργότερα από τον πλακούντα και πρωταρχικός ρόλος της είναι να εξασφαλίζει τη χαλάρωση των μυών της μήτρας, ώστε να μπορέσει να εμφυτευτεί το έμβρυο και η χοριακή γοναδοτροπίνη που αρχίζει να παράγεται την ημέρα που το έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα, περίπου τρεις ημέρες μετά τη γονιμοποίησή του.
Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών προκαλούν αλλαγές και στους νευροδιαβιβαστές, τις χημικές ουσίες που μεταφέρουν σήματα στον εγκέφαλο της εγκύου και ρυθμίζουν τη διάθεσή της. Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 1999 στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα της προγεστερόνης κατά τους δύο τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης σχετίζονται με περισσότερες εναλλαγές της διάθεσης.
Τα σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογία της εγκύου συμβαίνουν μεταξύ της 6ης και 10ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και επανεμφανίζονται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης.
Πηγή: http://www.infokids.gr/