Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Ναταλία Πετρίτη

Το ότι η εγκυμοσύνη είναι αυτή η περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας που μπορεί να ζητά για πρωινό παγωτό φιστίκι και να ξυπνά τα ξημερώματα με όρεξη για παστουρμά το ξέραμε. Το γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Στο παρελθόν, πολλοί υποστήριζαν πως οι «λαχτάρες» της εγκυμοσύνης σχετίζονταν με το φύλο του εμβρύου. Σήμερα ωστόσο γνωρίζουμε πως αυτές εξηγούνται επιστημονικά από πληθώρα άλλων παραγόντων, ενώ πολλές φορές μπορούν να αποτελέσουν και ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά στην εγκυμοσύνη.

Ορμόνες

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης που μεταβάλλονται μέρα με τη μέρα μπορούν να εξηγήσουν τις διατροφικές «λαχτάρες» που βιώνει μια γυναίκα σε ενδιαφέρουσα. Η αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης το πρώτο τρίμηνο, γνωρίζουμε ότι ευθύνεται για την πρωινή ναυτία. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, οι εγκυμονούσες συνηθίζουν τις αλλαγές αυτές και τότε είναι που βιώνουν τις περισσότερες «λαχτάρες» για φαγητό. Κατά πάσα πιθανότητα αυτές αποτελούν τη φυσική απάντηση του σώματος που αναρρώνει από τις πρωινές ναυτίες.

Η εγκυμοσύνη μπορεί επιπλέον να πυροδοτήσει αλλαγές ως προς τη γεύση και την όσφρηση. Είναι φυσιολογικό λοιπόν, φαγητά που στο παρελθόν έτρωγε με ευχαρίστηση μια γυναίκα, στην παρούσα φάση της ζωής της να είναι αποκρουστικά και το αντίθετο. Οι διαφοροποιήσεις στη γεύση και την όσφρηση που βιώνει μια γυναίκα σχετίζονται πιθανότητα με το ότι το ίδιο της το σώμα προσπαθεί να την προστατεύσει από δυνητικά τοξικές τροφές.

Πιθανή έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Οι «λαχτάρες» της εγκυμοσύνης ενδέχεται επιπλέον να σχετίζονται με ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μιας εγκύου, όπως το νάτριο, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά συνηθισμένο για μια γυναίκα σε ενδιαφέρουσα να αναζητεί αλμηρές τροφές. Άλλα θρεπτικά συστατικά που ενδέχεται να είναι σε έλλειψη κατά την εγκυμοσύνη είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και άλλα, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο οι εγκυμονούσες να υποβάλλονται σε συχνές εξετάσεις.

Πολιτιστικές αντιλήψεις γύρω από τις «λαχτάρες» της εγκυμοσύνης

Τέλος, ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλει στις «λαχτάρες» της εγκυμοσύνης δεν είναι άλλος από τον τρόπο που διάφορες κουλτούρες προσεγγίζουν και αντιλαμβάνονται το ίδιο το φαγητό. Κι αυτό καθώς η ίδια η κουλτούρα κάθε χώρας συμβάλει στις διατροφικές μας συνήθειες.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ενώ στη Βόρεια Αμερική για παράδειγμα πολλές γυναίκες ζητούν πίκλες σαν σνακ στην εγκυμοσύνη τους, στην Ιαπωνία το ίδιο συμβαίνει με το ρύζι!

 

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares