Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Τέλος με τις κράμπες

Δεν χρειάζεται κόπο για να απαλλαγείς. Μόνο τρόπο.



Πιο επιρρεπείς στις κράμπες είναι οι υπέρβαροι, οι αγύμναστοι και οι ηλικιωμένοι. Κράμπες, ωστόσο, παθαίνουμε όλοι.

Οι κράμπες εκδηλώνονται πιο συχνά το καλοκαίρι, επειδή η ζέστη επηρεάζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Μπορεί επίσης να εκδηλωθούν ενώ κολυμπάς.

Τι μπορείς να κάνεις:

1. Αν σε πιάσει κράμπα στη γάμπα μετά τη γυμναστική, πιάσε τα δάχτυλα του συγκεκριμένου ποδιού και τέντωσε τα προς τα πάνω, μέχρι το πόδι σου να χαλαρώσει εντελώς. Διαφορετικά, αν δεν νιώθεις έντονο πόνο, προσπάθησε να ρίξεις όλο το βάρος του σώματός σου στα δάχτυλα του ποδιού σου, μέχρι να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση. Αφού λοιπόν χαλαρώσει, για να τονώσεις την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, κάνε ελαφρύ μασάζ. Για πιο άμεση ανακούφιση, μπορείς να βάλεις μια θερμαντική κρέμα ή ένα θερμό επίθεμα.

2. Εάν πάθεις  τη λεγόμενη «θερμική κράμπα» -κυρίως στη γάμπα- όταν έχει καύσωνα, μείνε σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος και πιείτε νερό. Μετά, κάνε τις παραπάνω κινήσεις για να χαλαρώσει ο μυς.

3. Αν κολυμπάς στα βαθιά και σε πιάσει κράμπα στο πόδι, γύρνα ανάσκελα και προσπάθησε με τα δάχτυλα του χαλαρού σου ποδιού να τεντώσεις το πόδι που έχει πάθει την κράμπα, πιέζοντάς το στην περιοχή των δαχτύλων. Αν δεν τα καταφέρεις, κολύμπησε αργά προς την ακτή, σε ύπτιο στυλ. Όταν βγεις στην παραλία, είτε μόνη σου είτε με τη βοήθεια κάποιου άλλου, κάνε διατάσεις στο σημείο της κράμπας ή ελαφρύ μασάζ.

4. Εάν οι κράμπες επιμένουν, ενδέχεται να αποτελούν και συμπτώματα κάποιας πάθησης. Μπορεί, δηλαδή, να οφείλονται σε προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα ή σε άλλα ενδοκρινικά προβλήματα, σε αρτηριοσκλήρυνση, σε σακχαρώδη διαβήτη, σε αναιμία, καθώς και σε παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Εάν οι κράμπες επιμένουν για μεγάλο διάστημα, πρέπει να απευθυνθείς σε ένα ειδικό για να διερευνήσει τις αιτίες που τις προκαλούν.

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.