Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Ώρα να ενισχύσεις την δύναμη του εγκεφάλου σου

Καθημερινές συνήθειες για την ενδυνάμωση της μνήμης αλλά και την αύξηση του I.Q


Κωνσταντίνα Κύρκου

Δεν είναι λίγες οι φορές που έτυχε να ξεχάσεις που έβαλες τα κλειδιά σου, ή αναρωτήθηκες στην δουλειά αν έκλεισες το θερμοσίφωνα φεύγοντας από το σπίτι. Και το όνομα εκείνου του συναδέλφου που συναντάς μια στο τόσο, όμως σε χαιρετάει και εσύ δεν το θυμάσαι; Σου θυμίζουν κάτι οι παραπάνω σκέψεις; Ναι είναι φυσιολογικό να τις έχεις κάνει, αφού σου έχει συμβεί παραπάνω από μια φορά. Αυτά τα «μικροπράγματα» που τυχαίνει να ξεχνάς σχετίζονται άμεσα με την δύναμη του εγκεφάλου σου.  Πρέπει να θυμάσαι πως κάθε σύστημα στον οργανισμό μας, όπως είναι και ο εγκέφαλος έχει κάποια καθορισμένα όρια για το τι μπορεί να κάνει μόνο του.  

 

 

Αν λοιπόν, θέλεις να βοηθήσεις την ενίσχυση της δύναμης του εγκεφάλου σου, δεν έχεις πάρα να ακολουθήσεις τα παρακάτω απλά tips στην καθημερινότητα σου.

1) Περισσότερος και ποιοτικός ύπνος: Σύμφωνα με έρευνες που γίνονται κατά καιρούς, ο ύπνος είναι το κλειδί για την βελτίωση πολλών σημείων του οργανισμού μας. Στην περίπτωση του εγκεφάλου, δεν είναι μόνο η ποσότητα σημαντική, αφού και η ποιότητα είναι ζωτικής σημασίας.  Διάφορα πειράματα έχουν δείξει ότι ένας καλός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης, αλλά και στην καλύτερη απομνημόνευση γεγονότων και αριθμών.

2) Η σωματική άσκηση: Έχει αποδειχθεί πως όσο μεγαλώνουμε, η ταχύτητα της πληροφορίας επιβραδύνεται όσο ταξιδεύει στα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου. Η άσκηση του σώματος είναι σημαντική αφού εκτός των άλλων ωφελειών για τον οργανισμό μας, άτομα που ασκούνται περισσότερο είναι σε θέση να διατηρούν καλύτερα τις γνωστικές ταχύτητες επεξεργασίας καθώς μεγαλώνουν. Κάθε προπόνηση του σώματος, θεωρείται προπόνηση και για τον εγκέφαλό μας.

 

 

3) Τι λες για ένα καφεδάκι; Κι όμως, η καφεΐνη σε δόσεις λειτουργεί θετικά για την ενεργοποίηση του εγκεφάλου αλλά και την ενδυνάμωσή του. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως σχετίζεται με την βελτίωση των γνωστικών επιδόσεων, την προσοχή, την επαγρύπνηση και τον χρόνο αντίδρασης. Επιπλέον, περίπου δύο κούπες καφέ βελτιώνουν τη μακροπρόθεσμη μνήμη.

4) Πρόσθεσε σταφύλια στην διατροφή σου: Και όχι μόνο! Η διατροφή και η δίαιτα παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου. Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στη γνωστική λειτουργία. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες (όπως τα σταφύλια και τα blueberries) έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν τη γνωστική εκφύλιση.

 

 

5)Συνέχισε να μαθαίνεις: Πολλοί υποστηρίζουν πως ο δείκτης του IQ είναι σταθερός, όμως πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει πως κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα αληθές. Η εκπαίδευση είναι η πιο συνεπής, ισχυρή και ανθεκτική μέθοδος αύξησης του IQ. Όσο περισσότερο μελετούμε και διαβάζουμε, μπορούμε πολλοί εύκολα να ανεβάσουμε το επίπεδό του IQ μας.

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με μελέτη

Άλλη μια έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στην ανδρική γονιμότητα

ΥΓΕΙΑ

6 τροφές για να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D μέσα από τη διατροφή σου

Κι όμως, η βιταμίνη D δεν έρχεται μόνο μέσα από την έκθεση στον ήλιο

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;