Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Sleep time: 4 τρόποι να διορθώσεις το πρόγραμμα του ύπνου σου

Όταν οι αυπνίες κάνουν έφοδο και τα προβατάκια γίνονται αμέτρητα

 



 

Αν νιώθεις υπερβολικά εξαντλημένη, καλώς ήρθες στο 2020. Την χρονιά που σε λίγο (ευτυχώς) θα φύγει, που έφερε τα πάνω κάτω στην ζωή μας, που στιγμάτισε την καθημερινότητα μας. Μια χρονιά με δύο lockdown είναι αρκετή για να σε κάνει να νιώθεις εξαντλημένη, περισσότερο από κάθε χρονιά που δούλευες αδιάκοπα με μια εβδομάδα άδειας το καλοκαίρι. Και ενώ η παραμονή στο σπίτι, που στην αρχή φάνταζε ευκαιρία για χαλάρωση και αδιάκοπη ανάπαυση, από καναπέ, σε καρέκλα, στο κρεβάτι και πάλι από την αρχή, μοιάζει πλέον πιο κουραστική από ποτέ. Και αυτό γιατί με τόση ξεκούραση, ο ύπνος τις νύχτες έκανε φτερά και εσύ ξαπλώνεις από τις 12 και κοιμάσαι κατά τις 4. Και επειδή είμαι σίγουρη πως μόλις κούνησες το κεφάλι σου καταφατικά, ορίστε μερικά tips που θα διορθώσουν το πρόγραμμα του ύπνου σου από σήμερα κιόλας.

 

 

Χαμήλωσε το φωτισμό. Το πρώτο και κύριο tip είναι να φροντίσεις να κρατήσεις μακριά τις οθόνες για τουλάχιστον μια ώρα πριν κοιμηθείς. Άσε λοιπόν το κινητό, το tablet, την τηλεόραση και βρες να κάνεις κάτι άλλο για μια ώρα πριν τον ύπνο, προκειμένου να ξεκουραστεί ο εγκέφαλός σου από τα έντονα χρώματα και τις εναλλαγές του φωτισμού. Η ανάγνωση βιβλίων ή περιοδικών σίγουρα θα σε βοηθήσει. Μάλιστα, ο κατάλληλος φωτισμός στο δωμάτιο θα σε νανουρίσει πιο εύκολα. Χρησιμοποίησε ένα κίτρινό ή πορτοκαλί φωτάκι για να διαβάσεις ή αν θέλεις να έχεις αναμμένο κατά την διάρκεια της νύχτας, αντί για λευκούς και ψυχρούς φωτισμούς.

Καθιέρωσε μια βραδινή bedtime routine. Κάνε ένα ζεστό μπάνιο, άκου λίγη χαλαρή μουσική, διάβασε το βιβλίο που λέγαμε. Ότι και να επιλέξεις να κάνεις πριν κοιμηθείς, φρόντισε να το κάνεις κάθε βράδυ την ίδια ώρα, διαμορφώνοντας μια ρουτίνα προετοιμασίας ύπνου.

Ετοίμασε μια to do list για την επόμενη μέρα. Πριν ξαπλώσεις, φρόντισε να ετοιμάσεις μια λίστα με όλα εκείνα όσα θέλεις να προλάβεις την επόμενη ημέρα. Αυτό είναι καλό να το ακολουθήσεις γιατί σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων, όσοι αφιέρωναν 5 λεπτά για να καταγράψουν όλα αυτά που είχαν να κάνουν την επόμενη μέρα, κοιμόντουσαν πιο γρήγορα αφού δεν τα σκέφτονταν όταν ξάπλωναν στο κρεβάτι, γεμίζοντας άγχος τον οργανισμό τους.

 

 

Σήκω από το κρεβάτι. Όταν ξαπλώνεις και αντί να κοιμηθείς, στριφογυρίζεις αδιάκοπα δεξιά, αριστερά, μπρούμητα, ανάσκελα, χωρίς ο ύπνος να έρχεται, καλύτερα να σηκωθείς εσύ να πας να τον βρεις. Σήκω από το κρεβάτι και σε χαμηλό φωτισμό (απαραιτήτως) κάνε κάτι που θα σε χαλαρώσει. Φτιάξε ένα παζλ, ξεφύλλισε άλμπουμ φωτογραφιών, πιες ένα χαμομήλι, οτιδήποτε θα σε κρατήσει χαλαρή. Μόλις νυστάξεις αρκετά, είναι ώρα να επιστρέψεις στο κρεβάτι.

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου