Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Χαλάρωσε με τη δύναμη των ήχων της φύσης

Φόρεσε τα ακουστικά σου κι ετοιμάσου για το πιο απολαυστικό διάλειμμα


Αγγελική Λάλου

Μια βόλτα στο δάσος - ή ακόμα και μια μηχανή ήχου που παίζει ηχογραφήσεις από τη φύση - μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό και να αλλάξει τις συνδέσεις στον εγκέφαλο, λένε οι ερευνητές.

Έχεις βιώσει το αίσθημα της ηρεμίας που σε πλημμυρίζει όταν ακούς τον ήχος της θάλασσας ή τα πουλιά στο δάσος; Οι ερευνητές λένε ότι έχουν εντοπίσει μια επιστημονική εξήγηση για το γιατί οι ήχοι από τη φύση έχουν τόσο βελτιωτική κι ανακουφιστική επίδραση στην ψυχή μας: Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αλλάζουν φυσικά τις συνδέσεις στον εγκέφαλό μας, μειώνοντας το φυσικό ένστικτο μάχης ή πτήσης του σώματός μας.

Φυσικοί ήχοι και πράσινα περιβάλλοντα έχουν συνδεθεί με χαλάρωση και ευεξία για εκατοντάδες χρόνια, σαφώς. Αλλά η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί σαρώσεις εγκεφάλου, παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού και πειράματα συμπεριφοράς που υποδηλώνουν μια φυσιολογική αιτία για αυτά τα αποτελέσματα.

Για να διερευνήσουν τη σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου, του σώματος και του θορύβου στο παρασκήνιο, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Brighton και Sussex στην Αγγλία στρατολόγησαν 17 υγιείς ενήλικες για λήψη σαρώσεων λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), ενώ ακούνε μια σειρά από φυσικές εικόνες πέντε λεπτών και χειροποίητα περιβάλλοντα.

Κατά τη διάρκεια κάθε ηχητικού τοπίου, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επίσης μια εργασία για να μετρήσουν την προσοχή και τον χρόνο αντίδρασης. Οι καρδιακοί παλμοί τους παρακολουθήθηκαν επίσης, για να δείξουν αλλαγές στα αυτόνομα νευρικά τους συστήματα - το σύστημα οργάνων που εμπλέκονται σε ακούσιες διαδικασίες όπως αναπνοή, αρτηριακή πίεση, θερμοκρασία, μεταβολισμός και πέψη.

Όταν μελέτησαν τα αποτελέσματα του fMRI, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η δραστηριότητα στο δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας του εγκεφάλου - μια περιοχή που εμπλέκεται στην περιπλάνηση του μυαλού και σε κατάσταση «αφύπνισης» χωρίς εργασία - ποικίλλει ανάλογα με τους ήχους φόντου που παίζονται. Συγκεκριμένα, η ακρόαση τεχνητών ήχων συσχετίστηκε με μοτίβα προσοχής εστιασμένης προς τα μέσα, ενώ οι φυσικοί ήχοι προκάλεσαν περισσότερη εξωτερική εστίαση.

Η προσοχή που εστιάζεται προς τα μέσα μπορεί να περιλαμβάνει ανησυχία και αμφιβολία για πράγματα που είναι ειδικά για τον εαυτό του - μοτίβα που έχουν συνδεθεί με καταστάσεις που περιλαμβάνουν ψυχολογικό άγχος (συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους και της διαταραχής μετατραυματικού στρες). Οι χρόνοι αντίδρασης των συμμετεχόντων ήταν πιο αργοί όταν άκουγαν τεχνητούς ήχους σε σύγκριση με τους φυσικούς. 

Ελαφρές διαφορές στον καρδιακό ρυθμό εντοπίστηκαν επίσης, υποδηλώνοντας μια μετατόπιση της απόκρισης του αυτόνομου νευρικού συστήματος του σώματος. Συνολικά, οι ήχοι της φύσης συσχετίστηκαν με μείωση της συμπαθητικής απόκρισης του σώματος (που προκαλεί αυτό το συναίσθημα «μάχης-ή-πτήσης») και αύξηση της παρασυμπαθητικής απόκρισης - αυτό που βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και να λειτουργήσει σε κανονικές συνθήκες, και είναι μερικές φορές αναφέρεται ως η απόκριση «rest-digest».

Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ίδια για όλους: Οι άνθρωποι που ξεκίνησαν τη μελέτη με τις υψηλότερες συμπαθητικές απαντήσεις (υποδηλώνουν υψηλά επίπεδα στρες) κατέγραψαν τα μεγαλύτερα οφέλη χαλάρωσης από τα κλιπ της φύσης. Οι άνθρωποι που ξεκίνησαν με χαμηλά επίπεδα συμπαθητικής απόκρισης, από την άλλη πλευρά, είχαν στην πραγματικότητα μια μικρή αύξηση όταν ακούγανε φυσικούς ή τεχνητούς ήχους.

Η επικεφαλής συγγραφέας Cassandra Gould van Praag, PhD, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Sussex, λέει ότι τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να έχουν πραγματικές επιπτώσεις - ειδικά για άτομα με υψηλά επίπεδα στρες. «Σίγουρα θα συνιστούσα μια βόλτα σε ένα φυσικό περιβάλλον σε οποιονδήποτε, είτε αυτή τη στιγμή αισθάνεται εκνευρισμένος είτε όχι. Ακόμη και λίγα λεπτά διαφυγής θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμα».

Η Gould van Praag λέει ότι η έρευνα την ενέπνευσε να βγει σε εξωτερικούς χώρους για να κάνει διαλείμματα μέσα στη μέρα της ή να ακούσει φυσικούς ήχους χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή καθ 'όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας της. «Βρήκα πραγματικά χρήσιμα τα ληφθέντα κομμάτια για εκείνες τις στιγμές που δεν μπορούσα να ξεφύγω από το γραφείο μου», τονίζει.

Για να σε βοηθήσουμε να βρεις τους ήχους που σε ηρεμούν έχουμε εμπλουτίσει το άρθρο με μερικά χρήσιμα Links – δοκίμασε πρώτα αυτούς που ξέρεις ήδη ότι έχουν χαλαρωτική επίδραση πάνω σου, καθώς δεν έχουν όλοι οι ήχοι της φύσης το ίδιο ηρεμιστικό αποτέλεσμα ή άλλοι ήχοι σε βάζουν για ύπνο κι άλλοι επίσης σε κρατάνε συγκεντρωμένη…

Αν πάντως έχεις προτίμηση στους ήχους του δάσους, ένα site μάζεψε τους ήχους από όλα (ή σχεδόν όλα) τα δάση του πλανήτη – κοίταξε τον (διαδραστικό) χάρτη, διάλεξε σε ποια γωνιά του πλανήτη θες να βρεθείς, πάτησε πάνω και απόλαυσε ένα υπέροχο ακουστικό ταξίδι!

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Το κεντρικό μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS για τη φετινή χρονιά είναι «Αφήστε τις Κοινότητες να Ηγηθούν – Let Communities Lead»

ΥΓΕΙΑ

7 τρόποι να αναπληρώσεις τη χαμένη σου ενέργεια τους χειμερινούς μήνες

Αν νιώθεις συνεχώς κουρασμένη και δίχως κίνητρο για οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, να τι μπορείς να κάνεις!

ΥΓΕΙΑ

Σήμερα οι γυναίκες μπορούν να ζουν κάθε στιγμή χωρίς περιορισμούς

Μικροί αλλά πολύτιμοι σύμμαχοι για να απολαμβάνετε κάθε στιγμή της καθημερινότητάς σας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου

Ξεπεράστε τα διλήμματα που ανακόπτουν την ανοδική σας πορεία

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Beyoncé κυκλοφορεί το ολοκαίνουριο κομμάτι της, “My House”

Η πρώτη μουσική της δουλειά μετά το Renaissance είναι γεγονός. 

CELEBS

Ιωάννα Τούνη: Το νέο της μαγαζί στην Αθήνα

Πού θα βρίσκεται το νέο της κατάστημα ρούχων