Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Ποιες τέσσερις κατηγορίες τροφών πρέπει να αποφεύγεις για μεταβολισμό σε εγρήγορση;

Οι βασικοί ύποπτοι του χαμηλού μεταβολικού ρυθμού και γιατί να τους αποφεύγεις



Ο μεταβολισμός θεωρείται συνώνυμο του ρυθμού με τον οποίο καίμε όσες θερμίδες έχουμε καταναλώσει μέσω της τροφής μας και ο ρυθμός αυτός εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων, όπως η ηλικία, το φύλο, οι ορμόνες κ.α.. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτός μπορεί να διαταραχθεί και εξαιτίας της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών, με αποτέλεσμα να καίμε λιγότερες θερμίδες, άρα και να παχαίνουμε περισσότερο. Να λοιπόν ποιες είναι οι τέσσερις κατηγορίες τροφών που πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνεις με μέτρο, μιας που είναι αυτές που μπορούν να διαταράξουν τον μεταβολικό ρυθμό σου.

Pixel

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα δηλαδή που έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία από την αρχική τους μορφή (πατατάκια, μπισκότα, μπάρες δημητριακών, έτοιμες σάλτσες ζυμαρικών κ.α.) έχουν συνδεθεί στενά με την διατάραξη των επιπέδων της ινσουλίνης και την παχυσαρκία. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις ο μεταβολισμός παύει να λειτουργεί φυσιολογικά, προκαλώντας αύξηση βάρους και άλλα προβλήματα στον οργανισμό μας.

Γλυκά

Η ζημία που προκαλείται στον μεταβολισμό μας ως προς την κατανάλωση σακχάρων έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη ποσότητα πρόσθετων σακχάρων από την ενδεδειγμένη για κάθε ημέρα. Τα προστιθέμενα σάκχαρα, συγκεκριμένα πάνω από 50 γραμμάρια την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες, φαίνεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιομεταβολικού συνδρόμου, δηλαδή κοιλιακής παχυσαρκίας, αυξημένων τριγλυκεριδίων, αρτηριακής πίεσης κ.α.. Φρόντισε να μειώσεις λοιπόν τις ποσότητες που καταναλώνεις, χωρίς να τα αποβάλεις εντελώς από τη ζωή σου.

trofes-metavolismos-2

Το λιπαρό μέρος της ζωικής πρωτεΐνης

Το σημείο όπου εμφανίζονται με γυμνό μάτι υψηλότερα ποσοστά κορεσμένου λίπους στο κρέας που καταναλώνουμε συνδέεται με την αύξηση των τριγλυκεριδίων και της «κακής» χοληστερόλης (LDL), άρα και της διατάραξης του μεταβολισμού μας. Φρόντισε να επιλέγεις ταυτόχρονα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Αλκοολούχα ποτά

Τα αλκοολούχα ποτά προκαλούν σημαντικές δυσκολίες στην μεταβολική διαδικασία λόγω της αιθανόλης, που ασκεί τεράστια πίεση στο συκώτι για τον μεταβολισμό, την αποτοξίνωση και και την αποβολή του χημικού από το σώμα μας. Περιόρισε την κατανάλωσή τους επιλέγοντας virgin cocktails ή ανθρακούχο νερό και φρέσκους χυμούς.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

4 «φυσιολογικές» καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν τον εγκέφαλο

Βλάπτεις την υγεία του εγκεφάλου σου καθημερινά με αυτές τις τέσσερις συνήθειες – καιρός να τις κόψεις!

ΥΓΕΙΑ

5 tips για να βουρτσίζεις τα δόντια σου με τον σωστό τρόπο

Τι πρέπει να κάνεις για τη στοματική σου υγιεινή

ΥΓΕΙΑ

7 τροφές που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου

Με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία βάζουμε στο πιάτο μας ό,τι μας ωφελεί περισσότερο

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 29 Μαΐου

Εκφράστε τα συναισθήματά σας και θα βρείτε περισσότερη ανταπόκριση απ’ ό,τι νομίζατε

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

15 συνήθειες που φανερώνουν άτομο με μεγάλο αυτοέλεγχο

Υιοθετήστε αυτές τις συνήθειες, αν θέλετε να ελέγχετε πιο αποτελεσματικά τον εαυτό σας