Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

8 τρόποι για να αντιμετωπίσετε ψυχολογικά μια τραυματική είδηση

Σε μια επικαιρότητα γεμάτη τραγωδίες η ψυχική μας υγεία χρειάζεται κάθε δυνατή στήριξη



Είτε παρακολουθείτε προληπτικά είτε όχι τον κύκλο ειδήσεων που ανανεώνεται συνεχώς, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγετε να μάθετε για τα πιο τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Ακόμα κι αν δεν επηρεάζεστε άμεσα ή προσωπικά από τρομοκρατική επίθεση, αυτοκτονία διασημοτήτων, μαζικούς πυροβολισμούς ή άλλα συγκλονιστικά περιστατικά, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε βαθιά επηρεασμένοι από τραγωδίες όπως αυτή που συνέβη στα Τέμπη, ειδικά όταν φαίνονται οι εξελίξεις να έρχονται με αφόρητη συχνότητα.

Το μετατραυματικό στρες μπορεί να εμφανιστεί με τους ακόλουθους τρόπους:

Νιώθετε συναισθηματική εξάντληση

Ανάπτυξη άγχους και κατάθλιψης

Νιώθετε απελπισία

Έχοντας μια όλο και πιο αρνητική εικόνα για τον εαυτό σας

Δυσκολία στο φαγητό ή στον ύπνο

https://www.instagram.com/p/CpRO2P3I4WI/

Αφουγκραστείτε το πώς νιώθετε

Το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε για την αντιμετώπιση τραυματικών ειδήσεων είναι να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ των μηχανισμών αντιμετώπισης και των αμυντικών μηχανισμών. Οι αμυντικοί μηχανισμοί, όπως η άρνηση ή η καταστολή, είναι αντιδραστικοί και περιλαμβάνουν την αποστασιοποίηση από τα αρνητικά συναισθήματα. Οι μηχανισμοί αντιμετώπισης, όπως ο διαλογισμός ή η σωματική δραστηριότητα, είναι προληπτικές συμπεριφορές που σας βοηθούν να διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα. Όταν βασίζεσαι σε αμυντικούς μηχανισμούς, Νιώθεις πολύ απομονωμένος, σαν να μην ξέρεις τι συμβαίνει. Όταν οι άνθρωποι βασίζονται υπερβολικά σε αμυντικούς μηχανισμούς, ένας θεραπευτής προσπαθεί να τους κάνει να «συνδέσουν το μυαλό τους πίσω με το σώμα τους»: Συνιστά πρακτικές όπως η γιόγκα και η ανθρώπινη επαφή (για παράδειγμα το να αγκαλιάζεις κάποιον που αγαπάς) ως ήπιους τρόπους αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας αντί να ξεφύγετε από αυτά.

Κάντε ένα διάλειμμα μιας ώρας την ημέρα από τον έλεγχο των ειδήσεων ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποσυνδέσετε την πρίζα, αλλά είναι σημαντικό να το κάνετε ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα. Δοκιμάστε να αφιερώσετε μια ώρα χωρίς οθόνη μέσα στην ημέρα σας για να κάνετε μια βόλτα, να καλέσετε έναν φίλο ή να μαγειρέψετε ένα γεύμα.

Η κλινική ψυχολόγος Vivien Lee, PhD συνιστά τον περιορισμό της κάλυψης ανάγνωσης ή παρακολούθησης ενός συμβάντος μόνο σε 10 έως 15 λεπτά την ημέρα κατά τις ημέρες αμέσως μετά από ένα τραγικό συμβάν. Όταν συμβαίνουν αυτές οι τραγωδίες, μπορεί να προκύψουν πολλές φήμες και τρομακτικές λεπτομέρειες που δεν είναι αληθινές ή είναι υπερβολικά παραστατικές», εξηγεί. «Οι άνθρωποι στο διαδίκτυο μπορούν επίσης να δημοσιεύουν πολύ ενοχλητικά σχόλια». Η αναμονή μίας ή δύο ημερών μέχρι να γίνουν γνωστά τα γεγονότα της υπόθεσης μπορεί να σας εμποδίσει να αναστατωθείτε υπερβολικά με αυτό που βλέπετε, ειδικά επειδή μεγάλο μέρος της κάλυψης ειδήσεων αμέσως μετά από ένα περιστατικό είναι εικασίες ή προσπαθούν να προκαλέσουν έντονη αίσθηση.

https://www.instagram.com/p/CpR_7SAsR0U/

Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή ενσυνειδητότητας για να κάνετε check in με τον εαυτό σας

Είναι σημαντικό να αξιολογήσετε πώς αντιδρούν τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σας καθώς επεξεργάζεστε φρικτές ειδήσεις και μια εφαρμογή μπορεί να σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό. «Το μυαλό και το σώμα συνδέονται, φυσικά, και μερικές φορές οι γυναίκες αγνοούν τα σωματικά συμπτώματα ή τα διαγράφουν ως «κουρασμένες» ή «αγχωμένες»», λέει η αδειούχος θεραπεύτρια Stephanie Wiesman. «Το Mindfulness μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές [mindfulness] και αυτή που χρησιμοποιώ και προτείνω είναι το Insight Timer. Θα πω στα περιστατικά μου να αφιερώσουν μόλις τρία έως πέντε λεπτά για να παρατηρήσουν αισθήσεις σώματος που μπορεί να συνδέονται με αυξημένο άγχος, όπως πονοκέφαλος, στομαχόπονος, πόνος στις αρθρώσεις ή κόπωση». Η αναγνώριση των σωματικών σας αντιδράσεων στο στρες είναι το πρώτο βήμα για να κάνετε κάτι γι' αυτό, είτε αυτό είναι να αφιερώσετε επιπλέον χρόνο για ύπνο είτε να προσέχετε να πίνετε αρκετό νερό.

Επικεντρωθείτε στους ανθρώπους που εργάζονται για να βοηθήσουν τους πληγέντες

Μετά από ένα τραγικό γεγονός, είναι εύκολο να επικεντρώσετε την προσοχή σας σε ειδήσεις για τα αίτια ή τη γνώμη των υπεύθυνων. Αλλά οι θεραπευτές λένε ότι μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σας κατάσταση να εστιάσετε σε αυτούς που βοηθούν όσους έχουν ανάγκη. «Όταν διαβάζετε ή παρακολουθείτε [ένα τραυματικό γεγονός], προσπαθήστε να αναζητήσετε βοηθούς. Κοιτάξτε όλους τους ανθρώπους που βοηθούν τους άλλους στο σημείο της συμφοράς, τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν και άτομα που έρχονται μαζί για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. Ψάξε τους βοηθούς. Θα πάντα Βρείτε ανθρώπους που σας βοηθούν». Το να εστιάσετε στα καλά στον κόσμο μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά είναι βέβαιο ότι θα σας βοηθήσει να ανασυνταχθείτε και να διατηρήσετε προοπτική.

https://www.instagram.com/p/CpR9QpsMop3/

Αναζητήστε οικονομικά προσιτή θεραπεία που θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας κατανοούν ότι δεν χρειάζεται να συνδέεστε προσωπικά με ένα γεγονός για να σας επηρεάσει. Εάν οι αντιδράσεις σας σε φρικτές ειδήσεις σας προκαλούν σημαντική αγωνία, σκεφτείτε να αναζητήσετε έναν θεραπευτή ή άλλο πιστοποιημένο επαγγελματία ψυχικής υγείας που ειδικεύεται στο να βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την τραγωδία. «Εάν [οι άνθρωποι] νιώσουν ότι θέλουν επιπλέον υποστήριξη, υπάρχουν θεραπευτές εκπαιδευμένοι ειδικά στην αντιμετώπιση αυτού του είδους τραύματος, καθώς και άλλων μορφών τραύματος που μπορεί να προκληθούν από γεγονότα όπως αυτό», λένε οι ψυχολόγοι. «Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά η υπομονή και η συνέπεια έχει μεγάλη αξία, καθώς και να αφιερώσουν χρόνο στον εαυτό τους για να θεραπεύσουν».

Δοκιμάστε τη θεραπευτική τέχνη

Απόγνωση, απελπισία και άλλα συναισθήματα εμπνευσμένα από μια τραγωδία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να εκφραστεί. Εκεί μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία τέχνης - στην οποία οι άνθρωποι συνεργάζονται με επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να εξερευνήσουν συναισθήματα και συμπεριφορές μέσω έργων τέχνης. «Η ίδια η διαδικασία δημιουργίας τέχνης μπορεί να είναι θεραπευτική και να διευκολύνει το μυαλό και το σώμα», λέει η Christina Auriemma, πιστοποιημένη θεραπεύτρια τέχνης. «Οι καλλιτεχνικοί θεραπευτές συνδυάζουν τη διαδικασία της ενασχόλησης με τη δημιουργία τέχνης και τη συζήτηση για να προωθήσουν την επικοινωνία, ως εργαλείο για τη διαχείριση του άγχους και του τραύματος επεξεργασίας δύσκολων συναισθημάτων και μπορεί να είναι μια λιγότερο απειλητική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του τραύματος». Η Auriemma προσθέτει ότι ενώ μέσα όπως τα βιβλία ζωγραφικής για ενήλικες μπορεί να είναι χρήσιμα για χαλάρωση και απόσπαση της προσοχής, δεν αντικαθιστούν τη συνεργασία με έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία.

https://www.instagram.com/p/CpR5_02Sqat/

Μην αισθάνεστε άσχημα ή ενοχές που συνεχίζετε την κανονική σας ρουτίνα

Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της παρακολούθησης ενός τραυματικού γεγονότος μπορεί να είναι να νιώθεις ότι δεν σου «αξίζει» η απόλαυση στη ζωή σου, όταν οι άλλοι υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία. Αλλά ένας θεραπευτής εξηγεί ότι είναι σημαντικό να συνεχίσετε την καθημερινή σας ρουτίνα (συμπεριλαμβανομένης της συνήθους φροντίδας του εαυτού σας) και να κάνετε μικρά πράγματα που σας δίνουν χαρά, ακόμα κι αν μένετε ενημερωμένοι για τα νέα. Επικοινωνήστε με τους φίλους και την οικογένειά σας. Συνεχίστε να ασχολείστε με τις συνήθεις δραστηριότητές σας που σας κάνουν να νιώθετε καλά, όπως αθλήματα, χόμπι, διάβασμα, παρέα με φίλους. Αισθάνεστε ενοχές που απολαμβάνετε τον εαυτό σας, αλλά είναι δύσκολο για εσάς να βοηθήσετε τους ανθρώπους εάν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας. Στηρίξτε στους δικούς σας ανθρώπους!

Κάντε δωρεά ή προσφερθείτε εθελοντικά για έναν σκοπό που σας ενδιαφέρει

Είτε πρόκειται για μια αιτία που βοηθά άμεσα όσους επηρεάστηκαν από το φρικτό συμβάν στις ειδήσεις είτε για έναν τοπικό οργανισμό στην κοινότητά σας, σκεφτείτε να δωρίσετε χρήματα ή να διαθέσετε εθελοντικά τον χρόνο σας. Θα σας κάνει να αισθάνεστε πολύ λιγότερο αβοήθητοι καθώς παρακολουθείτε τα πάντα να εξελίσσονται. Στην προκειμένη περίπτωση το να δώσετε αίμα είναι μια καλή πρώτη κίνηση.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30