Ποια είναι τα βασικά της συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης D;

Μήπως πρέπει να σε δει λίγο περισσότερο ο ήλιος αυτή την άνοιξη;

Ναταλία Πετρίτη

Περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει σήμερα ανεπάρκεια στη βιταμίνη D, γεγονός που είναι εύκολα μετρήσιμο μέσα από τις βασικές αιματολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται για πρόληψη σε ετήσια βάση. Η βιταμίνη που εξασφαλίζεται για τον οργανισμό μας μέσα από την έκθεση στον ήλιο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό για την υγεία μας, ενώ η έλλειψή του έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, την οστεοπόρωση, τη γρίπη, ακόμη και τον καρκίνο. Να λοιπόν τα βασικά της συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης D, ώστε να καταλάβεις αν πρέπει αυτή την άνοιξη να σε δει λίγο παραπάνω ο ήλιος.

Αρρωσταίνεις συχνά

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων τόσο του ανώτερου όσο και του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Αν λοιπόν σε ταλαιπωρεί αυτός ο βήχας πολύ καιρό και γενικά αρρωσταίνεις συχνά, μπορεί να χρειάζεσαι λίγο περισσότερο ήλιο.

Έχεις κακή διάθεση

Η βιταμίνη D ρυθμίζει μεταξύ άλλων τη μετατροπή του αμινοξέος της τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη, η οποία μας προκαλεί το αίσθημα της χαράς. Αν λοιπόν έχεις πολύ συχνά κακή διάθεση, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι έλλειψης βιταμίνης D.

Παθαίνεις κατάγματα καταπόνησης

Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, οπότε αν παθαίνεις πολύ συχνά κατάγματα καταπόνησης, τότε οι τραυματισμοί σου αυτοί μπορεί και να έχουν να κάνουν με την έλλειψή της.

Δυσκολεύεσαι στη γυμναστική

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μυϊκών ιστών, γεγονός που σημαίνει ότι η ανεπάρκειά της μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των μυών και τα επίπεδα της φυσικής μας κατάστασης, δημιουργώντας κωλύματα στη γυμναστική.

Νιώθεις πιο slow

Η βιταμίνη D όπως είπαμε επηρεάζει τη σεροτονίνη μας, γεγονός που σημαίνει ότι η έλλειψή της πέρα από πεσμένη διάθεση, μπορεί να οδηγήσει στο να νιώθεις πιο slow ως προς τη συγκέντρωσή σου και τη λήψη καθημερινών, απλών αποφάσεων.  

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares