Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εγχείρηση εγκεφάλου σε έμβρυο

Την είδηση έκανε γνωστή η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, για μια εγχείρηση που σίγουρα αποτελεί τεράστιο ιατρικό και τεχνολογικό επίτευγμα 



Την είδηση έκανε γνωστή η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, για μια εγχείρηση που σίγουρα αποτελεί τεράστιο ιατρικό και τεχνολογικό επίτευγμα

Γιατροί στην Βοστώνη πραγματοποίησαν επιτυχώς την πρώτη επέμβαση σε έμβρυο 34 εβδομάδων, μέσα από μία πρωτοποριακή επέμβαση προκειμένου να διορθώσουν μία δυσπλασία στον εγκέφαλό του.

Την είδηση έκανε γνωστή η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, που κοινοποίησε τα νέα, δηλώνοντας ότι η χειρουργική επέμβαση έγινε ως μέρος μιας κλινικής δοκιμής που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και στο Νοσοκομείο Brigham της Βοστώνης.

Πιο συγκεκριμένα, η χειρουργική επέμβαση έγινε για ανευρυσματική δυσπλασία της φλέβας του Γαληνού, που σύμφωνα πάλι με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, είναι μια σπάνια προγεννητική κατάσταση στην οποία οι αρτηρίες «που φέρνουν αίμα υψηλής ροής και υψηλής πίεσης στον εγκέφαλο από την καρδιά συνδέονται απευθείας με μια από τις κύριες φλέβες (συλλογής), βαθιά στη βάση του εγκεφάλου, αντί για τα τριχοειδή αγγεία που είναι απαραίτητα για την επιβράδυνση της ροής του αίματος και την παροχή οξυγόνου στον περιβάλλοντα εγκεφαλικό ιστό».

Η εν λόγω δυσπλασία συχνά αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια προγεννητικού υπερηχογραφήματος και διαγιγνώσκεται μέσω μαγνητικής τομογραφίας κατά το τέλος του δεύτερου ή τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Η δυσπλασία ενδέχεται να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια ή πνευμονική υπέρταση εάν δεν χειρουργηθεί, συνεπώς κρίνεται επικίνδυνη για το έμβρυο.

«Στην κλινική μας δοκιμή που βρίσκεται σε εξέλιξη, χρησιμοποιούμε διαμήτριο εμβολισμό καθοδηγούμενο από υπερήχους για να αντιμετωπίσουμε τη φλέβα της δυσπλασίας του Γαληνού πριν από τη γέννηση. Στην πρώτη μας χειρουργική επέμβαση ενθουσιαστήκαμε που είδαμε ότι η επιθετική κίνηση που συνήθως παρατηρείται μετά τη γέννηση απλά δεν εμφανίστηκε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Darren B. Orbach, M.D., Ph.D., συνδιευθυντής του Κέντρου Εγκεφαλοαγγειακής Χειρουργικής και Επεμβάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων, το βρέφος προχωρά εντυπωσιακά καλά, δεν λαμβάνει φάρμακα, τρώει κανονικά, παίρνει βάρος και επέστρεψε σπίτι του. Δεν υπάρχουν ενδείξεις αρνητικών επιπτώσεων στον εγκέφαλο», πρόσθεσε.

Ο δρ. Orbach είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συνέβαλε στην συγγραφική έρευνα σχετικά με τη διαδικασία για το επιστημονικό περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Σύμφωνα με αυτήν, το έμβρυο, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η πρωτοποριακή επέμβαση, είναι η Ντένβερ Κόουλμαν, η οποία γεννήθηκε δύο ημέρες μετά από αυτήν, στις 17 Μαρτίου, και με βάρος λίγο μικρότερο από 1.900 γραμμάρια.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του CNN, το μωρό συνεχίζει να μην χρειάζεται επιπλέον χειρουργική παρέμβαση και δεν λαμβάνει καμία φαρμακευτική αγωγή για καρδιακή ανεπάρκεια.

Με πληροφορίες από το δίκτυο CNN

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ