Συμβουλές για να προστατευτείς από τον ήλιο και το μελάνωμα

Όλα όσα πρέπει να προσέξεις για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι

Ναταλία Πετρίτη

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών, όπως και η συνεχής μας έκθεση στον ήλιο, είτε σε μια γαλήνια παραλία, είτε στην πόλη, όσο τρέχουμε να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις μας. Και επειδή με τον ήλιο και την ακτινοβολία δεν είναι να παίζουμε, να πώς θα προστατευτείτε από αυτόν – όπως και από τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Φοράτε αντηλιακό

Εφαρμόστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με τουλάχιστον SPF 30 πριν βγείτε στον ήλιο. Υπολογίστε ότι για να δράσει σαν προστασία, χρειάζεται εφαρμογή τουλάχιστον μισής ώρας πριν από την έκθεση στον ήλιο, όπως και επαρκή ποσότητα σε όλο το πρόσωπο και τα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα σε αυτόν.

Φοράτε προστατευτικά ρούχα

Φοράτε μακρυμάνικα λινά πουκάμισα ή λευκά μπλουζάκια που να καλύπτουν όλη την πλάτη και τμήμα των χεριών, όπως και καπέλα και γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε το δέρμα της κεφαλής και τα μάτια σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Αποφύγετε τις ώρες αιχμής

Αποφύγετε να βρίσκεστε έξω κατά τις ώρες αιχμής (10 π.μ. έως 4 μ.μ.) όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο έντονες και δυνητικά επικίνδυνες.

Αναζητήστε σκιά

Μείνετε σε περιοχές υπό σκιά ή δημιουργήστε τη δική σας σκιά με μια ομπρέλα ή άλλο σκίαστρο, για να προστατευθείτε από το άμεσο ηλιακό φως.

Να είστε προσεκτικές γύρω από το νερό

Το νερό (όπως και το χιόνι τον χειμώνα) αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και μελανώματος. Απλώνετε ξανά αντιηλιακό κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα μετά από μια βουτιά.

Ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας

Ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας για τυχόν νέες ή μεταβαλλόμενες (κρεατο)ελιές ή κηλίδες και αναφέρετε τυχόν αλλαγές στον γιατρό σας.

Αποφύγετε τα σολάριουμ

Τα σολάριουμ εκπέμπουν επικίνδυνη ακτινοβολία UV, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μελανώματος και άλλων τύπων καρκίνου του δέρματος.

Μείνετε ενυδατωμένες

Πίνετε άφθονο νερό για να παραμένετε ενυδατωμένες σε ζεστό καιρό και να αποφύγετε την υπερθέρμανση όσο ο ήλιος καίει.

  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares