Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

5 απλές συμβουλές για να ενισχύσετε τη μνήμη και να προωθήσετε την ψυχική ανθεκτικότητά σας

Πώς να προστατέψετε και να ενδυναμώσετε το μυαλό σαςΕίτε προσπαθείτε να ανακαλέσετε το όνομα ενός γνωστού σας είτε προσπαθείτε να θυμηθείτε πού παρκάρατε, η μνήμη σας σας βοηθά να αποκτήσετε πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πληροφορίες και να επεξεργαστείτε τον κόσμο γύρω σας.

Θα μπορούσαμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε λίγη επιπλέον ψυχική δύναμη για να μας βοηθήσει να θυμόμαστε σημαντικά πράγματα, σωστά; Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν τρόποι που υποστηρίζονται από έρευνες για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και την ενίσχυση της μνήμης:

Τροφή για τον εγκέφαλό σας

Η διατροφική ψυχιατρική είναι ένας τομέας της επιστήμης που χρησιμοποιεί τρόφιμα και συμπληρώματα για να παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά και φυτοθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην υποστήριξη των αναγκών ψυχικής υγείας ενός ατόμου. Με άλλα λόγια, η πραγματοποίηση στρατηγικών διατροφικών αλλαγών μπορεί να υποστηρίξει την ατομική σας ψυχική ευεξία και τη συνολική γνωστική λειτουργία.

Ακολουθούν ορισμένες διατροφικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου και να βελτιώσετε τη μνήμη:

Περιορίστε τα πρόσθετα σάκχαρα, τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Αυξήστε τις ζωικές πρωτεΐνες, τα υγιή λίπη και τα αντιοξειδωτικά

Υποστηρίξτε τον μεταβολισμό σας καθορίζοντας τι και πότε θα φάτε

Διατηρήστε ισορροπημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Πάρτε πολλά Ωμέγα-3

Μιλώντας για υγιή λίπη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική γνωστική λειτουργία και την ενίσχυση της μνήμης – ιδιαίτερα τα EPA και DHA, τα οποία είναι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως σε θαλάσσιες πηγές (ψάρια και φύκια).*

Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων ωμέγα-3 έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί τη γνωστική υγεία και το DHA ειδικότερα (με ή χωρίς EPA) έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη, ενισχύει τη γενική νευροπροστασία, αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και πολλά άλλα.

Βάλτε την κίνηση στη ζωή σας

Η άσκηση είναι φάρμακο για το σώμα και τον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αερόβια και η καρδιοαναπνευστική άσκηση αυξάνουν τη λευκή και τη φαιά ουσία στον εγκέφαλο, αντίστοιχα. Η φαιά ουσία είναι υπεύθυνη για την πλειονότητα της επεξεργασίας που συμβαίνει στον εγκέφαλο, ενώ η λευκή ουσία εμπλέκεται περισσότερο στην επικοινωνία εντός του εγκεφάλου και μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού – όλα αυτά είναι σημαντικά για τη λειτουργία της μνήμης.

Λοιπόν, πόση κίνηση χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε τη βέλτιστη ψυχική υγεία; Μια συγχρονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Psychiatry αποκαλύπτει το ιδανικό σημείο για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη της ψυχικής ευεξίας: 30 έως 60 λεπτά τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα είναι το μόνο που χρειάζεστε (φυσικά, περισσότερη κίνηση είναι εξαιρετική!) για να υποστηρίξετε την ψυχική ευεξία.

Γίνετε περισσότερο ζεν

Ο διαλογισμός και άλλες πρακτικές ενσυνειδητότητας έχουν σίγουρα κερδίσει αυξανόμενη προσοχή τα τελευταία χρόνια – και για καλό λόγο! Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι επιμηκύνει τα τελομερή (βιοδείκτης μακροζωίας) και βελτιώνει τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, ο διαλογισμός αυξάνει τη φαιά ουσία στον εγκέφαλο και βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης και της μάθησης.

Εάν είστε νέοι στον διαλογισμό, ακολουθήστε αυτές τις 10 συμβουλές για να κάνετε μια βιώσιμη καθημερινή πρακτική.

Βελτιώστε τον ύπνο

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ύπνος είναι κρίσιμος για τη συνολική μας ευεξία, αλλά ξέρατε ότι παίζει συγκεκριμένο και ζωτικό ρόλο στην υγιή μνήμη; Ενώ κοιμάστε κάθε βράδυ, ο εγκέφαλός σας παίρνει όλες τις πληροφορίες από την ημέρα και περιορίζει τα περιττά κομμάτια, ώστε να μπορεί να αποθηκεύει σωστά ό,τι είναι απαραίτητο.

Ο ξεκούραστος ύπνος των επτά με εννέα ωρών διασφαλίζει τη διατήρηση των σωστών αναμνήσεων – οπότε φροντίστε να πέσετε στο κρεβάτι λίγο νωρίτερα, εάν ελπίζετε να υπερφορτίσετε τη μνήμη σας ενώ κοιμάστε! 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 απρόσμενοι τρόποι για να διατηρηθείς δροσερή στον καύσωνα

Πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση πέρα από το κλιματιστικό και τον ανεμιστήρα

ΥΓΕΙΑ

4 εύκολα tips για να ξυπνάς το πρωί με ενέργεια και όρεξη

Αν χρειάζεσαι γερανό για να σηκωθείς από το κρεβάτι και νιώθεις δύστροπη, υπάρχει λύση

ΥΓΕΙΑ

Όλοι γνωρίζουμε ότι το να είσαι έγκυος μπορεί να είναι σκληρή δουλειά, αλλά τώρα μια νέα μελέτη το αποδεικνύει

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια πλήρης εγκυμοσύνη καίει κατά μέσο όρο σχεδόν 50.000 διατροφικές θερμίδες

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 14 Ιουνίου

Η ενέργεια και η αγάπη που έχετε για τη ζωή θα είναι διάχυτη

ΣΙΝΕΜΑ

Με νέα ταινία και ακόμη ένα all-star cast επιστρέφει ο Wes Anderson

Charlotte Gainsbourg, Scarlett Johansson, Benedict Cumberbatch, Willem Dafoe και Tom Hanks συναντιούνται με τους Benicio del Toro, Michael Cera και Bill Murray σε μια κατασκοπευτική ιστορία

BLOGS

H Cardi B συνεργάζεται με τη Glorilla και τη Megan Thee Stallion στο ολοκαίνουριο “Wanna Be (Remix)”

Μια νέα version του κομματιού από τον δίσκο της Glorilla με τίτλο Ehhthang Ehhthang