Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

5 tips για γρήγορη ανακούφιση από τον πονοκέφαλο

Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνεις αν σε ταλαιπωρεί ένας πονοκέφαλος, για αστραπιαία ανακούφιση από τα συμπτώματά του.



Ο πονοκέφαλος πάντα προκύπτει τις χειρότερες πιθανές στιγμές, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητά σου και βγάζοντάς σε εκτός προγράμματος. Και μπορεί τη στιγμή που κάνει την εμφάνισή του να νιώθεις αβοήθητη μέχρι να κάνει τον κύκλο του, υπάρχουν όμως μερικές κινήσεις-ματ που μπορεί να λειτουργήσουν αστραπιαία προς όφελός σου. Να ποιες είναι αυτές, για όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανακούφιση από τα συμπτώματά του.

Ενυδάτωση

Η αφυδάτωση μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους χωρίς καν να το καταλάβουμε. Όταν ένας από αυτούς κάνει την εμφάνισή του, ένα ποτήρι νερό μπορεί να κάνει θαύματα, όπως και ένα συμπλήρωμα από ηλεκτρολύτες που θα βρεις στο φαρμακείο (το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις hangover!). Μείνε  ενυδατωμένη όλη την ημέρα και απόφυγε την υπερβολική καφεΐνη και το αλκοόλ, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην αφυδάτωση του οργανισμού.

Ξεκούραση και χαλάρωση

Βρες ένα ήσυχο, σκοτεινό δωμάτιο και ξάπλωσε για λίγη ώρα σε μια άνετη θέση. Κλείσε τα μάτια και προσπάθησε να χαλαρώσεις κάνοντας αναπνοές. Το άγχος και η ένταση μπορούν να επιδεινώσουν τους πονοκεφάλους, επομένως τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός ή η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση μπορεί να βοηθήσουν με τη σειρά τους.

Κρύα κομπρέσα

Η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας στο μέτωπό σου ή στο πίσω μέρος του λαιμού μπορεί να προσφέρει ταχύτατη ανακούφιση, συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνοντας τη φλεγμονή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμα και μια κρύα συσκευασία από την κατάψυξη, όπως μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά, τυλίγοντάς την σε ένα πανί.

Καφεΐνη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια πολύ μικρή ποσότητα καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη μπορεί να συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των παυσίπονων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Η καλύτερη επιλογή είναι μια κούπα πράσινο τσάι, που θα βοηθήσει και στη χαλάρωση (αν ο πονοκέφαλος έχει προκύψει από στρες).

Πλύση της μύτης

Πολλές φορές, ο πονοκέφαλος κάνει την εμφάνισή του λόγω συμφόρησης της μύτης και της δυσκολίας στην αναπνοή, ιδιαίτερα για άτομα που έχουν προβλήματα λόγω διαφράγματος. Μια πλύση με φυσιολογικό ορό μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, μειώνοντας σύντομα τα συμπτώματα πονοκεφάλου.

Να θυμάσαι ότι τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά όπως η ιβουπροφαίνη η ακεταμινοφαίνη ή η ασπιρίνη, όπως και οι παραπάνω συμβουλές, μπορούν να είναι αποτελεσματικές στη μείωση του πονοκεφάλου. Εάν όμως οι πονοκέφαλοι είναι έντονοι, συχνοί ή έχουν άλλα σχετικά συμπτώματα όπως επιρροή της όρασης ή νευρολογικά συμπτώματα, είναι απαραίτητη η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

CELEBS

Αλέξης Κούγιας: Η δικαστική διαμάχη με την Εύη Βατίδου και οι εξηγήσεις στα παιδιά του

«Έδωσε το 25% σε δικηγόρους για να πάρουν την περιουσία των παιδιών»

FASHION RADAR

Lingerie Dress: Το φόρεμα που λατρεύουν οι Γαλλίδες

Ύφασμα απαλό σαν μετάξι και γραμμή που κολακεύει το σώμα